Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕРНЕВ НЕ Е ПРЕБИЛ ЧОВЕКА, НАЦЕЛУВАЛ ГО Е

Патриотичната алтернатива на политическите свине и на лоените топки в българския парламент от 1990 г. насам - лидерът на Атака Волен Сидеров и дясната му ръка в партията Павел Чернев, окончателно решиха, че са хванали Господ за шлифера. След като преди двайсетина дни те обявиха, че напускат това Народно събрание и започват битка за предсрочни избори, в края на миналата седмица двамата внезапно бяха обладани от непреодолима носталгия по меката топлина на парламентарните кулоари и отново кацнаха в родното гнездо. При това - с толкова гръм и трясък, колкото се полагат на бъдещите строители на съвременна България.
Поводът за триумфалното завръщане на Волен Сидеров и компания в Народното събрание вече е известен. На 7 април (миналия петък), около 23 часа, те претърпяха автомобилен инцидент на автомагистрала Тракия, малко преди тунела Траянови врата. Според донесението, което Сидеров прави няколко минути по-късно на вътрешния министър Румен Петков, неизвестни лица са ги засекли с две коли на пътното платно, след което са направили опит да предизвикат катастрофа. В екшъна са участвали червен форд, шофиран от 22-годишния Явор Доков (в колата е пътувал и 84-годишният му дядо - Димитър), и сребрист джип, управляван от бащата на Явор - Ромео Доков.
Павел Чернев обаче, който е бил зад волана на автомобила (собственост на телевизия СКАТ), ловко е успял да предотврати неизбежното и е наказал атентаторите така, както само той може и знае: първо е строшил предното дясно стъкло на червената вражеска кола, след това е пребил шофьора Явор, а накрая е надупчил гумите на форда с джобна ножка.
За разлика от друг път, когато ръководството на вътрешното ведомство и депутатите от управляващата коалиция по всички възможни начини са отбивали медийните атаки до изясняването на инцидента, сега реакцията е повече от светкавична. На 9 април, само една работна събота след инцидента, говорителят на РДВР-Пазарджик - Мирослав Стоянов, обяви, че МВР ще предаде депутата от Атака Павел Чернев на прокуратурата за пътен инцидент на автомагистрала Тракия и ако вината му се докаже, депутатът може да получи присъда до пет години затвор за хулиганство.
Същия ден думата взе и министър Румен Петков, който съобщи на прогресивната общественост, че Волен Сидеров и Павел Чернев са били разпитани от полицията по обвинение за побой, а с материалите по случая вече е запознат и главният прокурор Борис Велчев.
За атентат е абсурдно да се говори. Моето мнение от информацията, с която разполагам и предоставих на главния прокурор, е по-скоро обратното. Хора, които по някакъв начин са овластени и са добили популярност, се чувстват недосегаеми, заяви Румен Петков. После той допълни, че Сидеров не е сигнализирал за случая на патрулите по магистралата, а се е обадил директно на него, а накрая обеща: Работата на МВР по случая ще приключи най-късно днес, а всички материали ще бъдат предадени на Главната прокуратура.
В понеделник (10 април) Пазарджишката окръжна прокуратура и РДВР-Пазарджик обявиха, че МВР все още не е приключило работата по случая, защото се очаквали резултатите от химическия анализ на двата автомобила, участвали в инцидента. В изявление пред столичните медии министър Румен Петков обясни, че МВР не е заинтересовано да се протака случай, в който се засяга авторитетът на Народното събрание, и че в рамките на днешния ден текат процесуално-следствени действия и ако до края на деня има резултат, той ще бъде огласен. А след трогателна среща с пострадалия Явор Доков и баща му Ромео Доков председателят на Народното събрание - Георги Пирински, заяви: Никоя българска институция и политик не може да допусне гражданите в България да се чувстват беззащитни, като се оставят без последици подобни инциденти.
Ден по-късно, във вторник, от пазарджишката Съдебна медицина обявиха, че депутатът от Атака Павел Чернев се саморазправил с Явор Доков, като му е нанесъл побой. А в София криминалните репортери научиха от устата на Румен Петков, че МВР е готово с проверката по случая с Павел Чернев, но информацията ще бъде изнесена първо пред Народното събрание, защото министърът на вътрешните работи е поканен от председателя на ПГ на БСП - Михаил Миков, да уведоми народните представители за инцидента.
Според информация на правителствения пресцентър, разпратена до медиите в края на миналата седмица, на 12 април вътрешният министър трябваше да е в Брюксел, където да обясни на еврокомисарите как България може да влезе в Европейския съюз и без предпазна клауза. Вместо в столицата на Обединена Европа обаче в сряда сутринта шефът на МВР се озова в Народното събрание и информира депутатите, че материалите по инцидента между Волен Сидеров и Павел Чернев и Явор Доков и баща му Ромео, ще бъдат внесени днес в прокуратурата.
Освен това министър Петков разказа в пленарната зала куп любопитни подробности от полицейското разследване. При първия разпит на Чернев в пазарджишката полиция депутатът от Атака обяснил, че станал лек сблъсък с форда на Явор Доков, който се опитал да ги изтика от пътя. Но той (Чернев) - като опитен шофьор - овладял колата и отпътувал към София, без да спира. При вторите показания Павел Чернев обяснява, че в колата, освен Волен Сидеров е имало още двама активисти от Атака, които той не познавал. Със сигурност обаче той не бил шофирал и е бил на задната седалка. Можело и да са спирали по пътя, твърди Чернев в показанията си, но той не помнел ясно, защото бил уморен, каза още министър Петков.
Виждах се с тези хора (с Докови баща и син - бел. ред.), водили сме честни и коректни разговори, не съм го огласявал, защото това не е въпрос на PR, а на реална загриженост и на стремеж на тези хора да им бъде помогнато - каза още от парламентарната трибуна Румен Петков. - Експертизите са съвършено категорични и ви моля Народното събрание да не допуска такъв тип цинизъм - човек, който е на края на жизнения си път, който е в изключително тежко състояние, да бъде обявен за атентатор, който замисля грандиозното политическо покушение, обобщи вътрешният министър, имайки предвид дядото на Явор Доков - Димитър.
След тричасов разгорещен дебат, в който хората на Сидеров обявиха, че управляващите искат да дискредитират Атака, а вътрешният министър Румен Петков се позовава на фалшифицирани показания, БСП, НДСВ, ДПС и ДСБ приеха (със 164 гласа за) декларация, в която осъдиха бруталната хулиганска проява и изумителната арогантност на депутатите от Атака, представящи се като жертва на опит за покушение.
В четвъртък (13 април) главният прокурор Борис Велчев все още не бе получил материалите за инцидента, а в петък случката слезе от първите вестникарски страници и в Народното събрание отново настана познатата сладка тишина. И как не, след като дори и децата осъзнаха, че на 7 април през нощта на автомагистрала Тракия не е имало никакъв бой между атентатори и мишени, а мила среща на отколешни партийни другари, придружена с крепки прегръдки и мъжки целувки?

Facebook logo
Бъдете с нас и във