Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Черни бикини преследват магистрати

Един призрак броди в съзнанието на родната Темида от няколко дни и не я оставя да спи - призракът на едни черни бикини, закачени като емблема на вратата на чалга клуб на име Мале, мале. Ситуиран е не къде да е, а в сградата на бившето ГУСВ на бул. Цар Борис Трети 54. Там в момента се помещава брачната колегия на Софийския районен съд съд (СРС).
Неидентифицираното черно бельо, тип прашка, беше показано като илюстрация към разтърсващи разкрития в медиите за нарушения в Софийския районен съд - най-голямото и най-натовареното съдилище в страната. Сред тях - ако се съди по реакциите на Висшия съдебен съвет, най-страшно от всички нарушения се оказа разполагането на въпросния енигматичен клуб не там, където му е мястото. Слуховете твърдят, че вътре в помещението светели червени лампички, а по стените имало календари с разголени снимки. В клуба магистратите пирували и хвърляли гьобеци до зори.
Всички тези разкрития, плюс други, но лишени от пикантност - за изчезнали компютри и метални каси, както и за документни престъпления, са направени по време на проверка, назначена от новия шеф на съда Красимир Влахов. Той се закани да сезира прокуратурата за нарушенията, като междувременно уволни главната счетоводителка и домакинката. А по случая с мистериозното увеселително заведение се самосезира и ВСС.
Още на 7 септември (понеделник) - само ден след публикациите, председателят на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС Цони Цонев заяви, че по повод на изнесените в медиите материали за съществуването на чалга клуб в съда ще бъде направена бърза проверка.
От ВСС обещаха още същия ден да изискат информация от председателя на районния съд. Знаковите дела минаха на заден план, напред излязоха прашките. Действията на висшите магистрати около мистериозния клуб за разтуха на магистратите бяха далеч по-бързи от тези при проверките на делата по САПАРД. Още в четвъртък (10 септември) ВСС гласува решение за образуване на дисциплинарно производство за нарушаване на професионалната етика срещу заместник-шефа на Софийския районен съд и доскорошен председател на брачната колегия Николай Маджаров (когото спрягат за родоначалник на чалга клуба). Ще се извърши пълна проверка за уронването на престижа на съдебната власт по сигнал на административния ръководител, от когото вече сме получили информация, съобщиха от съвета. Набеденият Маджаров, който е в отпуск до края на месеца и си почива на брега на Дунава, заяви по телефона пред Параграф 22: Каквото имам да казвам по случая, ще го кажа пред Висшия съдебен съвет.
Засега обаче всичко е забулено в мистерия. Клубът е заключен, а ключът за него, както и бикините (притежателката на които все още е анонимна), и надписът Чалга клуб Мале, мале, се съхраняват в стаята на председателката на съда Стиляна Григорова. Тя също е в отпуск, но я замества съдия Милен Евтимов. Това беше стаичка за провеждане на сбирки, но те ставаха след 17 часа - обясни Евтимов, който влизал в клуба няколко пъти, но отрече да е забелязал нещо нередно. - Кабинетът ми гледа точно срещу прозорците на това помещение. Обикновено оставам да работя до 8 часа вечерта, но никога не съм чувал силна музика, пиянски викове или друг силен шум да се носи оттам, категоричен е съдията.
Съществуват различни версии за прибраните бикини. Според една те са закачени специално на вратата, за да бъдат снимани там. Иначе обичайното им място било да висят на антената на телевизора в клуба. Друга версия сочи, че бельото е било окачвано на вратата само когато е имало сбирки в пъба.
Междувременно в ИНТЕРНЕТ форумите се разрази разгорещена дискусия около мистериозния чалга клуб, но повечето от неговите посетители се чудят защо е цялата патаклама. Някои от тях признават, че са били вътре, но не си спомнят да е слушана чалга. Освен това според тях би било добре да има такива ведомствени пъбове, където служителите на Темида да разпускат от напрежението.
Засега всичко около т.нар. пъб Мале, мале тъне в мистерия. Очакваме тя да се разбули след проверката на съдебния съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във