Параграф22 Daily

§22 Анализи

Черни дни за бизнеса на Божков

Кошмарни дни за спечелилите от лотариите!  Фалит поиска още една от хазартните фирми, свързани с Васил Божков. Това е „Евробет” ООД, която организира играта „Лотария БГ” и „Лото Шанс”.  Дружеството е поискало да бъде открито производство по обявяването му в несъстоятелност с молба, подадена в Софийския градски съд на 6 март. Три  дни по-късно е образувано дело номер 510/ 2020 година по нея. 

Мотивите за искането са, че основната дейност на „Евробет” ООД е свързана с организиране на хазартни игри, но промените в Закона за хазарта от февруари т. г. на практика са „анулирали” 10-годишния лиценз на  дружеството и то е било принудено да прекрати работа.

И още - на 6 февруари НАП е наложила запор на всички банкови сметки, депозити, вещи в трезори и автомобили, собственост на "Евробет" ООД. С този ход приходната агенция е въвела  "ембарго" върху всички дейности на дружеството и го е докарала до невъзможност да изплаща печалбите на спечелилите в лотариите, да обслужва кредитите си и да погасява публичните си задължения  като  осигуровки и данъци. Затова от „Евробет” настояват съдът да ги обяви в несъстоятелност с начална дата 2 март 2020 г. В този ден за последен път са изплатени заплати на служителите и са погасени "някакви" задължения.

Като собственици на капитала на „Евробет” ООД  са вписани „Евробет Партнърс” ООД и „Билот Инвестмънт” ООД. Действителните собственици (според списъка в Търговския регистър) обаче са Васил Божков и „Интралот,притежание” на гръцкия милионер Сократис Кокалис.

Това е второто дружество от хазартната империя на Божков, което иска фалит в рамките само на седмица. Първото беше „Ню геймс” – организаторът на „Националната лотария”. За спечелилите от лотариите това означава, че може никога да не си видят парите, ако се окаже, че дружествата нямат достатъчно активи за разплащане с всички кредитори.

Колкото  до останалите фирми, свързани с Божков - според специалистите тях  също ги очакват запори и възбрани.

Дяловете на Божков във „Вабо 2012” ЕООД, „Вабо Мениджмънт” ЕООД, „Ви Би Мениджмънт” ЕООД, „Нове интеграл” ЕООД, „И-Кард”ООД, „ Булит Трейд” ООД и „Фючър Геиминг” ООД са запорирани по искане на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Това означава, че той той вече няма право да се разпорежда с тях. От своя страна НАП запорира каквото можа от „Ню Геймс”. Запори тегнат и над „Евробет партнърс” ООД.

Същата нерадостна съдба споходи и дяловете в „Е-Пропъртис” ЕООД на Елена Динева, която Божков нарича „жена ми”. Запорът е наложен по искане на КПКОНПИ, като изрично е упоменато, че държавата слага ръка на фирмени дялове, които  Божков е прехвърлил още през 2008 г. на спътницата си в живота. Капиталът на това дружество е повече от 2 млн. лв., Най -голямото му увеличение е вписано в Търговския регистър през октомври 2019 година.

Запор тегне и над „Бул Партнерс Травел” ООД, в която Елена Динева и Васил Божков са съдружници. Засега обаче държавата е поискала да сложи ръка само върху  дружествения дял на Божков.

Неясно е какво се случва с „Инфра Холдинг” АД, тъй като запорите на безналични акции се налагат чрез Централния депозитар. Това  дружество се занимава със строителство (включително и пътно) и е с капитал 58.363 млн. лева. Представляващ  фирмата е Антон Божков, но - според списъка на действителните собственици - баща му Васил Божков държи голям дял от акциите.

Любопитен е опитът да се наложи запор и над "дяловете" на Божков във Фондация "Тракия", която се грижи за антиките в колекцията на бизнесмена. Искането е на КПКОНПИ, а обезпечителната мярка е наложена от съдебно-изпълнителната служба на Софийския районен съд.

Най-вероятно този ход е "изстрел в тъмното", защото срещу искането за него в Търговския регистър  е вписано само, че регистърното производство е прекратено. Вярно е, че Васил Божков и Елена Динева са членове на Управителния съвет на фондацията. Но също така е вярно и друго: според последния публикуван финансов отчет за 2018 г., резултатът от дейността на фондацията е отрицателен - загубата е в размер на 372 000 лева.

Имуществото на хазартния бизнесмен "живее" динамичен живот. Въпреки все по-очевидния щурм на държавата към бизнеса на Божков, на 18 февруари в Търговския регистър е вписана промяна в едно от дружествата, свързано с пребиваващия в ОАЕ хазарен бос: Божков е отпаднал от списъка на действителните собственици на „Гейм-4” АД, което също се занимава с хазарт. На негово място е записан Веселин Кирилов Балтов.

И тримата: Васил Божков, Елена Димова и Антон Божков са обвинени за участие в престъпна група. Божков-син беше пуснат от ареста преди седмица срещу гаранция от 1 млн. лева, но Елена Динева е още там. Самият Васил Божков е в Обединените арабски емирства. Срещу него тежат обвинения за 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, за  изнасилвания и убийства. Прокуратурата вече месец чака  Божков да бъде върнат в България, но до момента няма никакви изгледи кога ще се случи екстрадицията, а  и дали изобщо ще се случи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във