Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Черния на съд

Красьо Черния отива на съд?! Не може да е истина, но е. Дори само от първото изречение в съобщението на Софийския градски съд обаче на човек може обаче да му причернее. Станалият символ на универсалната и всепоглъщаща корупция у нас плевенчанин Красимир Георгиев е подсъдим по обвинение за лъжесвидетелстване. Но проблемът не е в ниския размер на предвиденото в НК наказание за това - до пет години лишаване от свобода, които Черния никога няма да получи заради чистото си съдебно минало. А по правилата на съкратеното съдебно следствие има възможност да бъде наказан с пробация. Не е и във факта, че осъдените за лъжесвидетелстване са единици в последните години. Не е дори и в разпоредбата на чл.291, ал.1 от НК, според която наказуемостта за лъжесвидетелстване отпада, в случай че, ако каже истината, подсъдимият би обвинил себе си в престъпление.
Проблемът е в цирка, който уж реформираната и пращяща от желание да правораздава ефективно прокуратура разиграва пред очите на обществеността. И на чуждестранни политически представители, които следят опитите на страната ни да се измъкне от тресавището, в което тъпче две десетилетия. В шоуто майсторско жонглиране ще се включи и съдът, защото делото ще тръгне при закрити врата поради необходимост от запазване в тайна на някои материали. И то само месец след като на семинар на наказателните съдии от Софийския градски съд председателят му Георги Колев се похвали, че крайно порочната тенденция наказателните процеси да се засекретяват е пресечена поне в София. И че ако между данните по делото няма такива, които представляват държавна тайна, тъй като не застрашават нито националната сигурност, нито суверенитета на страната, съдът няма правна възможност да ограничава публичността на съдебното заседание.
За какво е обвинен човекът - пощенска кутия? Дали защото е посредничил в най-страшната корупционна схема за една държава, отговаряща напълно на представата за мафия, тъй като парализира едновременно законодателната, изпълнителната и съдебната власти? Не, ще му се търси отговорност, че на 24 юни 2009 г. пред прокурора от Софийската градска прокуратура Първолета Никова, Красьо заявил, че не познава магистрати. А прокуратурата сочи 14 такива, плюс още неколцина, които се разделиха с ръководните си постове или бяха уволнени.
Образуваното преди повече от година досъдебно производство за лъжесвидетелстване има всички белези на активно мероприятие за прикриване на ужасяващата истина. При внасянето на обвинителния акт преди месец градският прокурор Николай Кокинов изрази надежда, че същинското разследване за търговия с влияние може да приключи едва наесен. На въпрос защо това разследване се бави Кокинов отвърна загадъчно и дяволито: Въпрос на тактика. А на въпроса защо това разследване продължава да се води срещу неизвестен извършител, след като участниците в схемата са известни, прокуратурата и до ден днешен не дава смислен отговор. А отговорът е ясен - пазим нашия човек, за да опазим нашите хора. Освен това ако наказателното преследване срещу Красьо е по параграфите за търговия с влияние, комисията Кушлев би могла да започне процедура по отнемане на имуществото му. При обвинение за лъжесвидетелстване тя няма това право. Зер да не му правим проблеми на момчето - имотно е, трае си, пък и много работа свърши.
Знаменателен ще остане и ключовият извод в публикувания неотдавна доклад за дейността на ВСС през годината, в която ураганът Красьо помете и последните надежди на българина за ред и справедливост в държавата. В доклада пише: Обобщавайки резултатите, ВСС прие, че наред с негативите, благодарение на бързите и решителни действия, от този случай съдебната система извлече и голям позитивен ефект. Постигна се силно превантивно въздействие за стриктно спазване на изискванията за кариерно израстване както от страна на членовете на ВСС, така и по отношение на всички съдии, прокурори и следователи. Постигна се силен възпиращ ефект и спрямо корупцията в съдебната система.
Така човекът, който осигурявал с лекота между 8 и 13 гласа от ВСС срещу цена от 200 хил. евро, се вписва все повече в българската представа за знаменитост. Освен за магистратските сделки държавните органи спазват вкупом закона на омертата и по отношение на контактите му с депутати, с политици, с шефове на държавни агенции, ректори на университети, началници в МВР, бизнесмени и т. н. Никой не проверява и информацията за топлата връзка между Красьо и един бивш финансов министър, сочен като негов работодател. В същото време Съюзът на съдиите призова в съдебния закон да бъде вписано задължението за всички магистрати и членове на ВСС да декларират членството си в тайни общества, ако е свързано с полагането на клетва. При масоните тя изисквала солидарност и взаимопомощ, което можело да доведе до газене на закона. Какво пък, законът у нас така или иначе се гази. Но солидарността - тя е крачка напред за общество като нашето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във