Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕРНИТЕ ОВЦЕ НА ТЕМИДА

От есента на миналата година досега на бял свят изскочиха имена на магистрати, чието най-малко прегрешение беше, че не са си вършили съвестно работата.
В много случаи прокурори, съдии и следователи влизаха в полезрението на Висшия съдебен съвет и новосформирания Инспекторат към него заради забавяне на стотици дела и преписки, за шофиране в пияно състояние и разнообразни други прегрешения.
Една част от попадналите в списъка пък бяха изобличени, че се облагодетелстват от служебното си положение или пък пускат на подсъдими аванта заради нерегламентирани взаимоотношения.
Някои от тях ВСС порица и уволни, други се запътиха към подсъдимата скамейка.

Безсилието на Темида
Един от магистратите, който спокойно може да бъде записан в черната хроника на съдебната власт е съдийката от Районния съд в Хасково Златка Исламова. На 29 ноември 2007 г. тя бе дисциплинарно уволнена, защото за десет години е забавила стотици дела.
Оказва се, че в тази дейност тя е била ненадмината. На 10 април 1992 г. прокуратурата внесла обвинителен акт срещу четирима души за изнасилването на 15-годишна по онова време девойка. Делото поела Исламова, която тогава била председател на РС в Хасково.
В продължение на следващите 13 години тя отлагала процеса... 30 пъти. Поводите били, че постоянно някой от подсъдимите липсвал от съдебна зала. Проверката на тричленка на ВСС (Виолета Бояджиева, Митьо Марков и Свилен Турмаков) показала, че всъщност те многократно и необезпокоявани от никого са напускали пределите на България.
За всичките тези 13 години Златка Исламова нито веднъж не им е налагала забрана да пътуват, нито пък им е променяла мярката за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража. През 2001 г. единият от подсъдимите починал, и то в Турция. Едва през 2006 г. делото поел друг съдия и той успял най-накрая да му даде ход.
Другият фрапантен случай от нейната практика датира от далечната 1993 година. Тогава 12 души били пратени на съд за кражба. Златка Исламова не успяла да даде ход на процеса до 1997 г. Причините били отново същите - подсъдимите постоянно пътували, променяли си адресите, полицията не успявала да ги открие и да ги призове. И вместо да постанови те да бъдат задържани, Исламова постоянно отлагала гледането на делото.
През 1997 г. се наложило то да бъде спряно, защото половината от подсъдимите се укрили. А на 1 ноември 2004 г. процесът срещу шестима от тях бил прекратен, защото изтекла абсолютната давност.
Накрая дисциплинарният състав излязъл с решение Златка Исламова да бъде понижена в ранг за срок от три години. Когато обаче магистратите от ВСС чули решението на колегите си, се вбесили - повечето от тях са убедени, че тази жена няма място в съдебната власт.
Заради това с 16 гласа за, петима против и един въздържал се Златка Исламова бе дисциплинарно уволнена през есента на миналата година.
Плевенският джигит
Придобилият скандална слава председател на Плевенския районен съд Любомир Кръстев също си извоюва място в списъка на черните овце. Магистратът беше уволнен дисциплинарно на 19 март тази година с 23 гласа за и двама против.
На 4 август 2005 г. магистратът с черна тога беше спипан да шофира пиян близо до тетевенското с.Рибарица. Тогава в кръвта на съдията бяха измерени 1.58 промила алкохол. Понеже това се оказа първи грях за съдия Любомир Кръстев, към него бяха приложени разпоредбите на прословутия чл.78а от Наказателния кодекс и той се размина само с глоба от 500 лева.
Точно две години по-късно (в нощта на 4-ти срещу 5 август 2007 г.) Кръстев пак се прояви като страстен любител на чашката. Магистратът и негов приятел се почерпили солидно и към 1 часа след полунощ съдията се метнал на возилото си, за да закара приятеля си до тях.
За зла участ на ул.Сан Стефано в Плевен Кръстев видял на метри пред себе си полицейска палка. Магистратът обаче помахал на катаджиите и невъзмутимо продължил по пътя си.
Трите поздравени ченгета обаче догонили фиркания шофьор и успели да го спрат. Поискали му документите, но се оказало, че шофьорът няма у себе си нито шофьорска книжка, нито талон за автомобила, камо ли пък лична карта. Кръстев категорично отказал да даде и кръвна проба.
Тъй като през нощта валял проливен дъжд, ченгетата седнали в патрулката, за да на пишат акт на пишман шофьора. През това време обаче магистратът звъннал на друг негов приятел, който за минути пристигнал на мястото. И докато слисаните полицаи разберат какво става, Кръстев се метнал на колата на своя другар и двамата отпрашили.
След като случаят излезе на бял свят, съдията отрече да е шофирал пиян и обвини единия от полицаите, че го злепоставя. Причината, според Кръстев, била, че униформеният бил роднина със съдийка, с която пък Кръстев бил в служебен конфликт.
Покрай скандала със съдебния шеф директорът на областната полиция в Плевен комисар Бисер Иванов внезапно подаде оставка, тъй като не уведомил вътрешния министър Румен Петков за инцидента с пияния съдия и не реагира адекватно в случая, коментираха служители от ОДП.
Оказа се, че освен с пиянските си изцепки Любомир Кръстев се е отчел и със зле свършена работа. Проверка в периода 1 януари 2006 г. - 31 юли 2007 г. показала, че злополучният магистрат е забавил с повече от шест месеца решаване на 160 дела.
През миналата година Любомир Кръстев е забавил произнасянето по общо 18 административни, три наказателни и две граждански дела. Обяснил, че това се дължи на влошеното му здравословно състояние.
Мързелив или некадърен?
Синдромът на забравата по произнасяне по дела и писане на мотиви по тях не е чужд и на столичните съдии. Справка от 22 януари показва, че председателят на 15-и състав в Наказателното отделение на Софийския районен съд (СРС) Димитър Асенов не е написал мотивите по над 90 дела в законовите срокове.
Едно от тях е от 2005 г., има и няколко от 2006 г., разкри на заседанието на ВСС на 6 февруари тази година шефът на правната комисия на ВСС Петър Стоянов. За тези нарушения и.д. председателят на СРС Николай Маджаров е наказал магистрата с порицание.
Членовете на съвета обаче прецениха, че това наказание е несъизмеримо ниско с оглед на извършените нарушения. Заповедта на Маджаров бе достатъчен повод ВСС да се самосезира и неговите членове решиха да бъде сформиран тричленен състав, който да реши дали да наложи по-сурова санкция за Димитър Асенов и дали тя да бъде понижаване на заплатата, понижаване в ранг или уволнение.
В СРС лъха на гнило
Месец след като се занимаха със съдия Димитър Асенов (5 март), членовете на ВСС отново имаха повод да се вторачат в друг кадър на Софийския районен съд. Тогава висшите магистрати почти единодушно (с 22 гласа за и двама против) уволниха прокурора от СРС Красимир Кирилов по искане на районния прокурор Александър Налбантов.
Магистратът в червена тога не си е давал много зор за работа и през последните години често е пренебрегвал служебните си задължения. По този начин за периода 1 юни 2006 - 1 юни 2007 г. Кирилов не се е произнесъл в законовия срок по общо 125 преписки и досъдебни производства. Правил е това месеци и дори години по-късно, установи ВСС.
Това прегрешение на районния обвинител обаче изглежда несъществено в сравнение с шокиращата информация, че за времето от 1 януари 2003 г. до 10 май 2007 г. Красимир Кирилов въобще не се е произнесъл по цели 238 преписки, молби, сигнали, писма от Софийската градска прокуратура и досъдебни производства.
И ако някой си мисли, че заради фрапантните нарушения въпросният магистрат е бил по-нисък от тревата, то той жестоко се лъже. Кирилов поискал да се яви на комисия за атестиране, за да се бори за... статут на несменяемост. За зла беда именно тази негова наглост е изкарала истината за прегрешенията му на бял свят. Този опит на държавния обвинител да мине между капките не само не му помогнал, но и дал повод за проверка дали наистина е толкова натоварен, че да пропуска сроковете. Справка за неговата дейност сочи, че за цялата 2006 г. Красимир Кирилов е класиран чак на 19-о място по натовареност в Софийския районен съд. Обвинителят се е занимавал за тези 12 месеца със 786 дела и 490 преписки.
Само за сравнение - някои от класираните преди него прокурори в своеобразната ранглиста са били затрупани за същия период с по около 1400 дела и с 900 преписки.
Бонус за сгафил магистрат
Доколко е морално прокурор, който доказано е извършил престъпление, да бъде възстановен на работа и да продължава да обвинява другите? Този въпрос явно не стои пред членовете на ВСС и особено пред прегрешилия слуга на Темида.
На заседанието на Висшия съдебен съвет на 12 март тази година бе възстановен на поста прокурор в Софийската районна прокуратура Ненчо Александров. Това стана с 19 гласа за и три против.
Магистратът беше временно отстранен от длъжност, след като срещу него бе повдигнато обвинение за съставянето на официален документ, в който са удостоверени неверни обстоятелства. Наказанието предвижда лишаване от свобода до пет години, а съдът лиши провинилия се магистрат и от правото да упражнява професията си.
Държавният обвинител направил самопризнания и сключил извънсъдебно споразумение с прокуратурата. По този начин му се размина единствено смешната глоба от 100 лв., разказа след заседанието на ВСС членът на правната комисия към съвета Божидар Сукнаров. Той коментира, че тъй като присъдата не е ефективна или условна, а само парична глоба, членовете на съвета на свой ред трябвало да върнат на работа Александров, защото няма законова разпоредба глобен магистрат да няма шанс да облече червената тога, дори ако е извършил престъпление.
Прокурорска немарливост или потулване?
На 27 февруари тази година стана ясно, че още един прокурор, този път от Софийската градска прокуратура, е влязъл в списъка на грешниците. Васил Михайлов не е предоставил четири протокола с веществени доказателства за одобрение от съдия в законоустановения срок от 24 часа след тяхното откриване.
При полицейска акция в столицата в автомобила и в къщата на закопчан наркодилър ченгета открили стотици хапчета амфетамини. След приключване на първоначалната работа по случая магистратът в червена тога забравил да предаде за одобрение четири протокола с веществените доказателства, отнасящи се до дрогата, открита в автомобила на дилъра. А в тях били описани над половин килограм амфетамини.
Прокурорът внесъл за одобрение единствено последния, пети протокол. В него обаче било вписано значително по-малко количество дрога. По този начин повече от 500 г дрога остават като негодно доказателство, поясниха тогава от ВСС. Прегрешилият прокурор не е дал смислени обяснения защо се е стигнало до този сериозен пропуск. Това е трета издънка за Васил Михайлов. По негова вина съдия Алексей Трифонов от Софийския градски съд два пъти връща на Софийската градска прокуратура обвинителния акт за смъртта на шоумена Емил Трифонов-Кембъла, за да отстрани процесуални нарушения.
Скандалната Виолина Личева
Името на небезизвестната пернишка съдийка Виолина Личева също скоро няма да бъде забравено. Първоначално тя беше уволнена дисциплинарно от членовете на Висшия съдебен съвет на 3 април тази година. Фиркана до козирката, магистратката прегази на 28 ноември 2007 г. 61-годишен мъж на пътя Перник-София.
Кой знае защо новината за трагедията стана публично достояние едва на 5 декември, когато анонимни източници от прокуратурата и от Перник подшушнаха информацията на няколко репортери.
Във фаталната вечер Йордан Велев тръгнал на работа. Около час преди да застъпи на смяна като нощен пазач той се отбил при свои роднини. Няколко минути след като се разделил с тях, Велев вече лежал мъртъв на асфалта, размазан от връхлетелия върху него джип Сузуки.
Бдителни граждани успели да запомнят номера на джипа и го предали на полицията. От направената проверка станало ясно, че возилото е собственост на магистратката.
В хода на разпита в ОДП-Перник са й били взети две кръвни проби. Едната от тях е била подложена на анализ в лабораторията на полицията, а другата е била откарана в Научния институт по криминалистика и криминология (НИКК) в София.
Резултатите сочат, че Личева е седнала зад волана след употреба най-малко на 600 г концентрат. Анализът в пернишкото ОДП установява 3.98 промила алкохол в кръвта, а този в столицата - 3.09 промила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във