Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Черно тото в избора на нов СРС-шеф

Най-коментираната служба на МВР, занимаваща се с прилагане на специални разузнавателни средства и обработка на такава информация, е пред поредния кадрови кадрил. Със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов дирекция Човешки ресурси е обявила конкурс за началническо място в специализираната Дирекция Оперативни технически операции ( ДОТО). Процедурата ще продължи три месеца, като е стартирала през април и през юни изборът трябва да е ясен, се казва в публикуваната в сайта на МВР обява.


Конкурсът за постъпване на държавна служба в МВР е за вакантната длъжност от категория Б комисар, необходима за заемане на поста заместник-директор на ДОТО. Кандидатите трябва да отговарят на няколко общи и специфични изисквания. Те трябва да са дееспособни физически лица, да са с българско гражданство, да не са осъждани и привличани като обвиняеми.


Специфичните изисквания също не са изключителни - кандидатът трябва да притежава образователно-квалификационна степен магистър, да е клинично здрав, без психически проблеми, да познава Закона за МВР, СРС и Закона за защита на класифицираната информация, да притежава организационни и управленски умения.


Все пак бъдещият заместник-шеф на ДОТО трябва да има и някои достойнства, необходими за работата в дирекцията - например разрешение за достъп до класифицирана информация от ниво строго секретно или да е с възможност да го получи.


Устремът на мераклиите да започнат работа в МВР и най-вече да застанат на заместникдиректорското кресло обаче ще бъде попарен, когато разберат, че условията на справедливия на пръв поглед конкурс всъщност


предопределят и избора на нов началник

Уловката се крие в заповедта за обявяване на конкурса, където се посочва, че става въпрос за постъпване на държавна работа в МВР. Тоест кандидатите трябва да са извън системата на вътрешното министерство.


В условията се посочва още, че за вакантната длъжност не се изисква първоначална професионална подготовка, т.е. кандидатът може да е бил дори и геолог, но с мерак да управлява СРС-та. И сетната надежда на редовия кандидат е пресечена из корен с най-важното изискване - той трябва да има професионален опит не по-малко от десет години в дейност по осигуряване и прилагане на спецсредства. В резюме това ще рече, че вакантната длъжност е за човек, който е извън системата на МВР и същевременно има стаж в областта на подслушването и наблюдението.


В заповедта на Цветанов не пише само името на човека. Тази неяснота е причина за появата на тълкувания, граничещи със слуховете. В момента директор на скандалната служба е Камен Костов. Той стъпи на ветровития връх през септември миналата година. Тогава мястото си от МВР-ухото напусна дългогодишният началник на ДОТО инж. Цветан Иванов. През есента на 2010 г. ръководството на вътрешното министерство изпрати Иванов в заслужен отдих. Причината за смяната му бе, че той изпълни изискванията на чл. 245. (1) от Закона за МВР: Служебното правоотношение на държавния служител в МВР се прекратява при навършване на пределна възраст за служба в МВР - 60 години.


Епохата на инж. Иванов в ДОТО

беше белязана от поредица скандали, заради които той много пъти бе пред раздяла с работата. От началото на прехода на този ветровит пост се изредиха доста шефове на бившата ДОТИ - Ангел Коларов, Радко Георгиев, Христо Пенчев, Румен Христов, Григор Григоров, Светлозар Спасов и Стоенчо Арангелов. Досегашният шеф обаче сложи всички в джоба си с продължителността на своето директорство. Това до голяма степен се дължеше на близостта му с МВР-шефа Цветан Цветанов. Освен това коридорната информация сочеше, че Иванов се ползва и с благоразположението на някогашния главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов.


Навярно това е причината той да се измъкне невредим от последния нашумял скандал около подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов. Както е широко известно, оповестени бяха засечените му със спецсредства разговори с финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, шефката на правната комисия в НС Искра Фидосова и с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Впоследствие пък се появи и прословутият запис с репликите на премиера за Мишо Бирата.


Инж. Иванов обаче оцеля, въпреки че столът му силно се разклати. Министър Цветан Цветанов прехвърли вината за случилото се върху ДОТО, само и само да не падне и косъмче от главата на любимата му ДАНС. Той разпореди проверка в специализираната дирекция Оперативни технически операции (ДОТО), а самият Иванов беше привикан за обяснение в сградата на Националната следствена служба.


Шефът на СДОТО остана в историята на МВР като началника, който беше радетел на идеята за създаване на


нова агенция за прилагане на СРС

която да бъде извън вътрешното ведомство. Скандалът със записите на Ваньо Танов показа, че в тази идея има рационално зърно. На същото мнение бе и подкомисията по контрол на СРС в парламента, която препоръча да се потърсят възможности специализираната структура за прилагане на спецсредства да излезе от рамките на МВР и да премине под управлението на Министерството на правосъдието. Създаването на самостоятелно звено към МП със сигурност щеше да раздвижи дейността на МВР, като пренасочи служителите във ведомството към други оперативно-издирвателни способи в борбата с престъпността освен специалните разузнавателни средства. Още повече, ако се бе реализирала и идеята прилагането на разузнавателни способи като подслушване и видеонаблюдение да се обвърже с финансови нормативи.


ДОТО нито излезе от МВР, нито стана агенция. Инж. Иванов се вля в редиците на хората от третата възраст и от няколко месеца е обикновен дядо.


Когато Иванов напусна поста, се очакваше там да седне шефът на дирекция Технически операции в ДАНС Цветан Петров Китов. За него се знаеше, че е бивш кадър на СДОТО. Изненадата обаче дойде, когато ръководството на МВР предложи на титулярното място заместника на инж. Иванов, Камен Костов, който и досега е начело на дирекцията.


Според слуховете и на Костов му предстои скорошно пенсиониране, по всяка вероятност в разгара на лятото. Това обяснява и обявяването на процедурата по избор на заместник-директор на ДОТО, който след пенсионирането на Костов ще поеме дирекцията. За тази цел ръководството на ведомството явно има своя кандидатура, видно от странните условия на обявения конкурс. Говори се, че за заместник на Костов се стяга шеф на звеното за оперативно издирване в ДАНС. Това звено осъществява външния контрол, проследяване, заснемане и прочие оперативни способи.


Според коридорните слухове именно човекът от ДАНС ще вземе поста, обявен в състезателната процедура. След това, когато настоящият шеф на ДОТО бъде пенсиониран, неназованият кандидат ще бъде предложен за директор на най-важната дирекция на МВР. Така начело на ДОТО ще застане човек, който с някакви свои качества е предпочитан от вътрешния министър Цветанов. Какви са те явно знаят само той и предопределеният победител в конкурса. Всички останали просто участват в мач, продаден в черно тото...

Facebook logo
Бъдете с нас и във