Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Червен вятър отнася барета №1?

Удари ли часът на раздялата с барета №1 - това е въпросът, който след поредицата от кадрови промени отчетливо се чува из коридорите на вътрешното министерство? Отговорът е по-скоро да, особено ако се вземе предвид, че специализираната административна дирекция Инспекторат на МВР е подбрала шефа на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Узунов. Това стана ясно във вторник (9 юни), когато слухът прескочи зидовете на вътрешноведомствената клюка и стана публично достояние. Срещу барета №1 е образувана вътрешна проверка, а началникът на СОБТ е подал рапорт за оставка, съобщаваше разпространената из агенциите информация.
Тя не бе опровергана от шефката на пресцентъра на МВР Диана Янкулова, която витиевато се измъкнала от журналистите, като посочила, че не може да се използва изразът подаване на оставка за служител на МВР, защото министерството било военизирана структура. Подобно изказване, ако е цитирано точно, е донякъде изненадващо, тъй като по закон МВР отдавна е девоенизирано.
Без да задълбава в подобни детайли, вътрешният министър Михаил Миков отказа да коментира дали Узунов му е предоставил рапорт за освобождаване от поста. От своя страна командос №1 пък обяви в радиоинтервю, че се чувства омерзен от шумотевицата, свързана с името му. Шефът на СОБТ обяви, че срещу него се води масирана кампания, за която има собствена версия, но не я оповести.
Според източници от вътрешното министерство проверката срещу Узунов е по повод на планирана учебна акция на баретите, състояла се преди десет дни в ж.к. Дружба. Неофициалната информация сочи, че по време на учебната игра е възникнала ситуация, подобна на кървавата престрелка между спецполицаи от СДВР и барети през януари 1994 г. в ж.к. Белите брези. Столичната полиция не е била предупредена за учението, твърдят източниците.
Дали тази неофициална информация отговаря на истината със сигурност ще се разбере, ако вътрешният министър подпише рапорта на Узунов. Според чл.81 от Правилника за прилагане на Закона за МВР СОБТ е специализирано структурно звено на дирекция Жандармерия. Тя пък на свой ред е в структурата на Главна дирекция Охранителна полиция, която е една от петте главни дирекции на вътрешното министерство според новия ЗМВР. В същия чл.81 пише, че баретите влизат в действие по писмена заповед на генералния комисар на МВР Павлин Димитров след предложение на директора на Главна дирекция Охранителна полиция Милчо Енев. Ще напомним, че преди да поеме този пост, охранител №1 се занимаваше с проекти по линия на прословутия модел Полицията в близост до обществото, отнесъл много критики заради книжността си.
В правилника се посочва, че спецотрядът на баретите може да се използва и от другите структурни звена на МВР извън Охранителна полиция, министерства и ведомства, но след писмено искане до генералния комисар.
Ако причина за проверката на Инспектората на МВР действително е липсата на координация между различните звена на МВР по време на учение на баретите, тогава изниква питането за кой дявол беше въведен новият Закон за МВР, ведно с правилника за прилагането му?! Едно от предимствата, които се изтъкват най-често, беше именно подобряване на координацията между звената на МВР, където на върха стои генералният комисар Павлин Димитров. Търсенето на евентуална вина за описаната по-горе ситуация би напомняла много на руска матрьошка - отваряш МВР, излиза Главна дирекция Охранителна полиция, после отхлупваш дирекция Жандармерия и най-накрая вадиш баретите.
Между причините за вътрешната проверка срещу комисар Георги Узунов обаче се споменава и закупуване на скъпо техническо оборудване, както и тиражираната в медиите интимна връзка на комисаря с неговата секретарка Калина Исаева. Това е една много пикантна скалъпена история, за да привлече общественото внимание и да се продължи със следващите действия, отрече обвиненията Узунов. Колкото до нарушението на вътрешните разпоредби в МВР, той признава, че има някои организационни пропуски по време на прословутото учение в ж.к. Дружба.
Барета №1 е на този пост от 16 май 2003 г., но в йерархията на СОБТ се издига от най-ниското управленско ниво - командир на екип. Бил е началник на група за специални операции и началник на сектор Специална подготовка.
Поредният слух за освобождаване на ръководен служител от МВР най-вероятно ще се окаже факт. Няма дим без огън, е казал народът. Но с мотивите, които бяха услужливо пуснати в обръщение, освобождаването на Узунов ще е поредното кадрово решение в МВР с мирис на гнило. А изборът на приемника му ще покаже дали всъщност червен вятър не е отнесъл барета №1...

Facebook logo
Бъдете с нас и във