Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Червена офанзива срещу МВР шефа

Опозицията от БСП взе на мушка вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол в петък (3 април). Червеният депутат Красимир Янков попита Бъчварова дали като МВР-шеф смята, че кабинетът "Борисов" е в състояние да се справи с настоящата тежка криминална обстановка и да гарантира живота и сигурността на гражданите. Той припомни, че за времето на управлението на втория кабинет "Борисов" в България бяха извършени серия поръчкови покушения, както и голям брой убийства на граждани, които могат да бъдат класифицирани по различен начин. Янков бе категоричен, че всички случаи демонстрират липса на каквато и да е сигурност за живота и собствеността на гражданите, която е основно задължение на МВР.

В отговор Бъчварова се втурна да обяснява що е поръчково убийство според Наказателния закон. По смисъла на чл.116, ал.1, т.10 от НК, преди да бъде установен извършителят или поръчителят на извършено убийство и бъде повдигнато обвинение по съответния член и издържано в съда, то не може категорично да бъде квалифицирано като поръчково убийство, вещо поясни тя. Моята задача като министър е да положа всички усилия да се справя с тежката криминална обстановка в страната, далеч съм от илюзията, че това може да стане лесно, бързо и категорично, въпреки силното ми желание, заяви министър Бъчварова.

Въпреки поясненията й работата на МВР по разкриването на серията кървави покушения от края на миналата година определено не върви. Депутатът Янков репликира Бъчварова, че се опитал да получи отговор на същия въпрос и от премиера Бойко Борисов, който на 18 януари пое ангажимент всички убийства да бъдат разкрити спешно и дори остави на поста му тогавашния главен секретар Светлозар Лазаров, за да го направи. Лазаров вече не е начело на професионалния връх, а тежестта на този ангажимент легна върху плещите на наследника му Георги Костов. А той има славата на доказан криминалист в разследвания на тежки престъпления. Въпреки това все още МВР не се е похвалило нито с едно разкритие на поръчково убийство. Красимир Янков заяви, че от отговора на министър Бъчварова става ясно, че премиерът не е спазил обещанието си.

Само за една седмица през януари в страната бяха извършени няколко показни убийства - на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му в София, на началника на кабинета на кмета на Пазарджик Татяна Стоянова, на майстора на бойните изкуства Димитър Стоянов-Лудия в Пловдив. Според министър Бъчварова има напредък по разследването на покушението над Татяна Стоянова в Пазарджик и са установени съпричастни към случая лица, които имат финансов и икономически интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във