Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Честен вот: друг път!

Поредният крах на българското законодателство се задава с отброяването на последните минути от мъчителните за всички избори 3 в 1. После народът, галено наричан от политиците избиратели, отново ще надене хомота на данъкоплатец и неусетно ще извърви пътя до следващите избори. Доближат ли, той отново ще се вкопчи в надеждата за честен вот като удавник за сламка. И за кой ли път ще разбере, че тя си отива последна - когато СИК, ОИК и ЦИК пуснат кепенците.


Приблизително преди година мнозинството прие Изборния кодекс, бе организирана шумна рекламна кампания да ни убедят, че той е панацеята срещу купуване на гласове, срещу манипулации и изборни нарушения. Преди да стане факт (на 22 декември миналата година) обаче лекарството предизвика съмнения дали вместо да атакува болния обществен организъм, няма да засегне и здравите му органи. Текстовете бяха върнати с вето на президента Георги Първанов в първите дни на януари 2011 година. Сред основните мотиви за това бе прокараната в редица текстове тенденция за ограничаване на активното и пасивното избирателно право на българските граждани. Другите посочени слабости бяха премахването на прекия избор на районните кметове в София и в останалите градове с районна структура, концентрация на мандатите в общинските съвети в полза на силните партии, създаде пречки пред широкия избор на независими общински съветници, политизира се ЦИК и т.н.


Няколко дни по-късно мнозинството на ГЕРБ, подкрепено от Атака, отхвърли ветото. Сините замълчаха и само ДПС и БСП гласуваха против. Кодексът стигна и до Конституционния съд, който през май 2011 г. отхвърли някои текстове като противоконституционни, но повечето пусна. Все пак дори до навечерието на изборите тази есен законът си остана обект на ожесточени критики и коментари. В парламента през септември бяха вкарани цели три проекта за промени, но те така и не доживяха да бъдат разгледани.


Последното доказателство, че Изборният кодекс въобще няма качествата на универсално лекарство, дойде от избирателните секции в Тетевен. По ирония на съдбата жертва на ината на мнозинството да отремонтира качествено Изборния кодекс стана собственият му кандидат за кмет в балканското градче.


Брутална манипулация на резултатите от гласуването за кмет и общински съветници в община Тетевен беше разкрита часове след официалното обявяване на крайните данни. Тя излезе наяве след сравнение на извлеченията от протоколите на Общинската избирателна комисия за избора на общински съветници и на протоколите за избор на кмет на община Тетевен. В първия - за избор на съветници, е отбелязано, че броят на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателните списъци е 13 343. А от извлечението от протокола на ОИК за избиране на кмет се вижда, че гласувалите избиратели според положените подписи в избирателните списъци са... 11342. Простите сметки показват, че 2001 бюлетини за избор на кмет някак са се изпарили от урната.


Според информация от Тетевен в изборните секции в общината в края на деня са се струпали значителни групи от хора. В близките села Галата, Градежница и Глогово между 19 и 19.30 часа наведнъж са пристигали групи от по 50-80 човека, което е довело до нарушаване на сроковете за гласуване и след определения в закона час.


Кандидатката за кмет д-р Мадлена Бояджиева вече е подала жалба в Окръжната прокуратура в Ловеч и в Районната прокуратура в Тетевен, а също в Областната дирекция на МВР-Ловеч и РПУ-Тетевен. Тя настоява прокуратурата да провери защо изборният ден в ОИК-Тетевен е приключил реално в 21.20 часа, а не в 21.00 часа, какъвто срок е определила ЦИК. Освен това е установено, че в секциите в с. Галата (СИК №5)гласуването е продължило до 23 часа, а в с. Глогово (СИК №8 и 9) - до 22.30 часа.


В жалбата се посочва, че основната част от данните в протоколите на повечето секции в селата в община Тетевен са подправени - някои от тях по няколко пъти и са манипулирани по отношение на посочените в тези протоколи действително подадени гласове, без да са изпълнени изискванията на чл.211 и чл.212, ал.2 от Изборния кодекс за поправка на протокол и за действията при сгрешен протокол.


Според запознати със ситуацията зад манипулацията в края на изборния ден в община Тетевен се мярва сянката на отраслия в с. Градежница кандидат-президент Алексей Петров. Известен факт е, че бившата барета не питае горещи чувства към премиера Бойко Борисов и партийния му строител и вътрешен министър Цветан Цветанов. Общоизвестен факт е и че доскорошният кмет на града Николай Павлов, който на всичко отгоре е и кандидат за втори мандат, е близък приятел и съратник на бившия съветник в ДАНС. Кметската му съдба обаче беше белязана от възходи и крушения. Кандидат-президентът и клиент на Темида Алексей Петров разказа надълго и широко как преди време е завел Павлов при лидера на ГЕРБ Борисов и го е представил като най-подходящия човек за кмет на Тетевен. Кариерата на Павлов обаче тръгна рязко надолу след ареста на бившата барета в рамките на разработката Октопод. Стигна се дотам, че шефът на предизборния щаб и шеф на МВР в отпуск Цветан Цветанов оттегли доверието на партията си от сегашния кмет и издигна друг кандидат за градоначалник. След преброяването се видя, че Павлов е на четвърта позиция с около 14% от гласовете. По-любопитно е, че всеки от конкурентите му води пред следващия с около един процент - факт, който само любителите на математическия анализ могат да коментират.


По-интересното е друго - човекът на Алексей Петров и доскорошен кмет Николай Павлов не само е низвергнат от бившите си покровители от ГЕРБ, но те му затвориха и пътя към една много апетитна сделка в града. Областната управа в Ловеч я спря точно преди местните избори. Става дума за строеж на спортен център в града, чиято сага продължава вече девета година.


За изграждането на центъра е създадено дружеството Олимп спорт Тетевен, в което основният пакет от акции принадлежи на Симдекс Турс ЕООД, а 49% държи общината, доскоро ръководена от Павлов. Общината влиза в дружеството с апорт от два декара и половина земя плюс стария хотел в местността Долната чешма. Общината дава и право на ползване на стадиона. Общият капитал на дружеството е 1 206 100 лева.


С времето обаче проектът се оказва бездънна яма, която все повече завлича тетевенци с дългове. Комплексът все още не е официално отворен, не е завършен, няма акт 16. Въпреки това работи незаконно. Например за една нощувка на участниците в Колоездачната обиколка на България в хотела към комплекса кметът и домакин на мероприятието Николай Павлов плаща цели 10 000 лв. от общинския бюджет.


От 2007 г. досега дружеството е изтеглило общо 12 млн. лв. заем от Корпоративна търговска банка. Но кредитът не е обслужван до момента и Олимп спорт Тетевен вече дължи с лихвите над 15 млн. лева. Изостават и плащанията на работници и доставчици. На тях дружеството дължи вече втора година към милион и половина лева.


Тетевенци се питат какви задължения завещава на децата им досегашното управление на града. Тъй като срокът на кредита е вече просрочен и не се обслужва, банката е обявила комплекса за публична продан.


Преди месец общинският съвет на Тетевен се събира в непълен състав и решава да упълномощи кмета Николай Павлов да участва в общото събрание на акционерите на Олимп спорт Тетевен. Проекторешението е внесено 15 минути преди заседанието. Съветниците без всякакво обсъждане на бърза ръка разрешават на градоначалника да гласува за увеличаване на капитала на дружеството с 6 834 000 лв. и одобряват влизането на нов акционер - Сана Спейс Хотел Хисаря, който автоматично се превръща в мажоритарен собственик с дял от 85 на сто от капитала на дружеството. За гласуват 13 от тях, един съветник е против, а трима се въздържат. С влизането на новия акционер и след увеличаването на капитала делът на общината в дружеството пада от 49 на 7 процента. Реално стойността на общинския дял се обезценява цели шест пъти.


Новата фирма, с която общината влиза в съдружие, е неизвестна за повечето съветници.Те гласуват, без да са видели банкова гаранция, че Сана Спейс Хотел Хисаря разполага с декларираните средства. Дружеството така и не показва и финансов отчет за изразходваните до момента пари, а кметът Павлов не обяснява какво е наложило включването на нов акционер и защо това се прави непосредствено преди изборите.


На същото заседание общинският съвет одобрява и вкарването на имоти в съвместното дружество. Областната управа атакува и това решение, защото по закон то може да се взима само с гласовете на две трети от съветниците.


И така скандалната сделка е спряна, бившият кмет Николай Павлов се прости с втория си мандат. Но пък прекият му конкурент от управляващата партия не се добра до градоначалническото кресло заради манипулация на вота. Колкото до надеждата, че прокуратурата и МВР ще кажат как е станало всичко, не се знае кога и тя ще си тръгне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във