Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕСТИТА ПЪРВА ГОДИШНИНА, Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР!

Три седмици след влизането на България в Европейския съюз митовете и легендите за успешната съдебна реформа пукат и се сриват. И то така юнашки, както само в България може да се случи.
На 14 януари (неделя) здравият, правият и висококвалифициран морски тюлен (сиреч командос) Людмил Ангелов преби областния управител на Варна Петър Кандиларов, а за малко да ступа и 17-годишния му син. Разправията избухнала, защото двамата искали да паркират колите си на едно и също място, но губернаторът леко чукнал возилото на тюлена. За да защити честа и достойнството си на обикновен човек, Ангелов халосал няколко пъти Кандиларов с твърд предмет, за който отначало се чу, че е метална тръба, после - перископ, а накрая... автомобилна щанга.
На 16 януари (вторник), около 5.20 часа сутринта, на ул. Траянови врата № 10 в столичния кв. Стрелбище избухна мощна бомба. Според пресцентъра на МВР, взривното устройство е монтирано под прозорците на криминално проявения Т. П. с цел напомняне за неуредени сметки. Малко по-късно стана известно, че въпросното лице е 35-годишният Тони Първанов. Той е известен на полицията с екзотичния си прякор Ранди. Покрай инцидента някой издаде, че е и брат на Ангел Първанов. Който пък е... страшно известен още от началото на 90-те години на миналия век, защото тогава е бил съдружник на Красимир Стойчев в Трон, в КАПИТАЛБАНК, във Фърст файненшъл и във в.Стандарт, както и съучредител на прословутото сдружение на едрия капитал Г-13, наред с покойния Илия Павлов, хазартния бос Васил Божков-Черепа, вестникарския магнат Петьо Блъсков, бившия застраховател и настоящ червен депутат Добромир Гущеров, покойния Емил Кюлев, бившия банкер Валентин Моллов и т. н.
Също на 16 януари, но в 11.00 часа, неустановен брой (между 100 и 180) кметове на общини, председатели на общински съвети и редови общинари се събраха пред Храм-паметника Свети Александър Невски с идеята да проведат шествие в защита на собствената си безопасност, след като на 9 януари някой разстреля със седем куршума кмета на Елин Пелин инж. Янко Янков.
По принцип предварителният анонс на събитието фиксира като негови идеолози и организатори столичния градоначалник Бойко Борисов и колегите му от Видин и Сливен, съответно Иван Ценов и Йордан Лечков.
Искаме да се обявим срещу безразличието, апатията и инерцията, която е обхванала цялото общество, когато става въпрос за някакво престъпление - заяви кметът на Видин Иван Ценов в предаването Часът на Милен Цветков на Нова телевизия. - Когато се посяга на живота на кмет, хората започват да се питат каква в такъв случай е тяхната сигурност. Респектът към институциите и към органите на реда го няма и затова е важно е да се акцентира върху прозрачността в управлението. Това е единственият начин да се върне доверието на хората към управляващите, уточни още видинският градоначалник.
По принцип кметовете и общинарите са прави. В частност обаче е крайно време те да слязат от собствените си камбанарии и да обяснят защо протестират само тогава, когато им изнася? При това - със съвсем конкретни отговори на няколко съвсем конкретни въпроса: Защо нито един градоначалник не се вдигна на бунт през лятото на 2004 г. или през лятото на 2005 г., когато срещу старозагорския кмет Евгений Желев бяха извършени два бомбени атентата?, Защо нито един градоначалник не скочи в защита на професията си, когато преди три-четири години прословутият кмет на с. Галиче - мутрата Ценко Чоков, трошеше кокалите на своите избиратели с бейзболна бухалка или пък ги връзваше голи по стълбовете около мегдана? И още - Защо държавата по принцип бездейства, когато мафията и някои по-невъздържани българи бият, пребиват и убиват данъчни служители, митничари, инкасатори на енергото и магистрати?
Тъпо, но... закономерно. Точно във вторник сутринта Бойко Борисов и Йордан Лечков си намериха най-различни и съвсем неотложни ангажименти и не успяха да уважат мероприятието. Предварително планираното протестно шествие се оказа най-обикновена лежерна разходка по жълтите павета, която приключи със сладка раздумка в кабинета на премиера Сергей Станишев. А в резултат на цялата галимация обикновеният българин разбра само едно: българските кметове и общинари продължават да искат, вместо да започнат да дават на избирателите си, като врътнат кранчето на градските мутри и на съпартийците си.
А в края на работния 16 януари 52-годишен варненец едва не бе застрелян от свой съсед заради... ремонта, който прави в апартамента си. Около 17.30 часа, комшията, който по принцип работи като охранител в частна банка, влязъл в жилището на майстора и му вдигнал скандал, че вдига много шум. От дума на дума двамата се скарали, след което разлютеният охранител измъкнал законно притежавания си пищов, заредил го, насочил дулото срещу мишената, дръпнал спусъка и... слава Богу не уцелил мишената. След което се притеснил и съвсем доброволно се явил във Второ РПУ-Варна, където най-искрено се разкаял за постъпката си.
Не по-малко вълнуващ се оказа и работният 17 януари (сряда).
Най-напред откъм държавното обвинение излетя вестта, че срещу директора на ГД Жандармерия - главен комисар Живко Живков, няма да бъде образувано досъдебно производство, защото няма за какво да бъде образувано. Половината от сигналите срещу него се оказали най-обикновени анонимни доноси, а изнесеното в останалите писания не е нито престъпление, нито административно нарушение по смисъла на закона.
За да докаже, че е министър на място, шефът на МВР Румен Петков моментално обяви, че възстановява временно отстранения Живко Живков на работа. В същото време обаче услужливо забрави да обещае, че ще провери кой и по какви причини разпространи в медиите всички измишльотини за директора на ГД Жандармерия: че е крал гориво и акумулатори, че е уреждал протежетата си с двойни и тройни заплати, че е карал подчинените си да охраняват Пловдивския панаир срещу плащане под масата, че е замесен в афера с марихуана и т. н.
След това депутатите от БСП, НДСВ и ДПС прецакаха председателя на 40-ото Народно събрание Георги Пирински. Преди седмица и половина-две той заяви, че изменението на поправката на чл.155 от Наказателния кодекс, която нашумя под наименованието Ванко 1 и която на практика амнистира всички трафиканти на проститутки и сводници, ще стане приоритет в работата на парламента. Но в сряда народните представители от мнозинството отхвърлиха предложението на независимата Стела Банкова този приоритет да влезе в дневния ред на Народното събрание още тази седмица.
За разлика от друг път, в амнистирането на сутеньорите и търговците на сексробини се включиха и стожерите на демокрацията от ДСБ, като крайният резултат се оказа 40 гласували за, 30 против, а 51 се въздържаха.
А накрая временната парламентарна комисия, създадена специално за четвъртия ремонт на конституцията в частта й за съдебната власт, закова последния работен пирон за седмицата, като реши:
- в извънработно време всички магистрати могат да бъдат арестувани и задържани без изричното разрешение на Висшия съдебен съвет (ВСС);
- ВСС ще бъде задължен да освобождава предсрочно всички свои членове, които са извършили някакво престъпление, констатирано със съдебен акт. При това - без да има значение какво точно е това престъпление: леко или тежко, умишлено или по непредпазливост;
- независимият инспекторат ще бъде създаден, неговите членове ще се избират от парламента, той ще проверява абсолютно всички дела не само по процедура, но и по същество. Като единствено неизвестно в момента е на кого точно да бъде подчинен този инспекторат - на Висшия съдебен съвет или ще бъде независим, т.е. ще е подчинен на управляващото парламентарно мнозинство.
Да-а-а, Борис Велчев отметна първата си година - на 19 януари 2006-а бе избран от Висшия съдебен съвет за главен прокурор на България с уникалното болшевишко единодушие от 23 гласа за, един против и един въздържал се. При това - със задкулисния ангажимент на управляващата коалиция, че всички законови, партийни и корпоративни бариери пред пътя му да бъдат отстранени.
Трай, бабо, за хубост, както е казал народът. И ти, Велчев, до края на мандата си, както би уточнил съвременният фолклорист, ако имаше представа какво се случва и предстои да се случи под и около полите на Темида.
Честита ви първа годишнина, г-н главен прокурор!

Facebook logo
Бъдете с нас и във