Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Честитиха на МВР с нова дотация

Три дни преди края на годината Дядо Коледа пак споходи МВР, нарамил чувал с пари. На последното си заседание кабинетът изсипа поредната извънредна субсидия в касите на силовото ведомство, този път в размер на 15 млн. лева. За разлика от предишните дотации, средствата този път не са за текущи разходи, а за постигане на... обявената отдавна за свършен факт техническа готовност за присъединяване към Шенгенското пространство.


Предназначението на средствата навежда на мисълта, че готовността ни за Шенген все още е под въпрос. С парите вътрешното ведомство тепърва ще трябва да извършва допълнителни ремонтно-строителни дейности в няколко гранични пункта, които трябва да понесат отговорността за опазването на външните граници на ЕС след евентуалното ни приемане в зоната. За целта част от парите ще бъдат преведени на съответните областни управи.


Според предварителните разчети 1.7 млн. лв. ще отидат за изграждане на два временни пункта за хеликоптери, а 3 млн. лв. - за обучението на 16 пилоти и на 25 души технически персонал. Още около 3 млн. лв. са предвидени за купуването на хардуер и софтуер, а 133 хил. лв. ще отидат за дострояване на ГКПП Брегово. Тук ще се прави ремонт на козирките на кабинките за граничен контрол, ще се полага асфалт на 1800 кв. м път, ще се изгражда контейнер с две помещения за приютяване на лица, на които е отказано влизане на българска територия. За отоплителна система в административната сграда на главното управление във Видин са предвидени 33 хил. лв., за ремонт и обзавеждане на етаж от сграда в село Граматиково - 150 000 хил. лв., а за костюми, предпазващи от хипотермия, от които се нуждае спецекипът за въздушно наблюдение, и за леководолазно оборудване са определени 78 хил. лева.


Новата извънредна субсидия за МВР не поставя само въпроса за реалната ни техническа готовност за прием в Шенгенския съюз. Този акт впечатлява повече с това, че затвърждава практиката ведомството да излиза безпроблемно от бюджета си няколко пъти в годината по всевъзможни поводи. В началото на декември кабинетът отпусна други 10.5 млн. лв. на МВР и на МО за покриване на битовите им нужди. От тях 6.5 млн. лв. използва вътрешното министерство. С тях трябваше да се платят част от просрочените задължения на ведомството за горива и смазочни материали, разходи за функционирането на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия, а също таксите за ползвани телефонни канали и за униформеното облекло на служителите. Ведомството мотивирало искането си за още пари с желанието да се преустанови начисляването на лихви и неустойки по част от просрочените задължения и да се осигурят редовни доставки по сключените договори.


Ако към тези суми се прибавят и дадените на МВР в последните месеци 21 млн. лв., непредвидените помощи за най-скъпото ведомство в държавата ще възлязат на 42.5 млн. лева. През октомври кабинетът помаза мегаминистерството с други 6 млн. лева. Те бяха предназначени за отопление на специализираните домове за чужденци в Бусманци и Любимец, както и за гориво за пожарните и полицейските автомобили. В края на август пък МВР беше предварително обезщетено с 15 млн. лв. за бъдещите загуби от отпадането на някои категории дарители. Формално това не беше признато, а обяснението беше, че парите отиват за покриване на просрочени задължения. Причините са уж сериозни. Но предизвикват и недоверие - нито става ясно защо не са предвидени средства за текущи разходи, нито някой обяснява какво ни е готовото за Шенген, щом тепърва ще обучаваме пилоти и ще купуваме компютърна техника за граничния контрол. Да напомним още нещо: В момента имаме около 1 млрд. лева. Ако ни вземат 100 млн. лв., РПУ-тата ще затворят окончателно, заяви с патос по повод бюджета на МВР за 2012 година вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Каза също, че след закриване на Министерството на извънредните ситуации и преминаването му към МВР общият бюджет е бил около 1.3 млрд. лв., а сега е само 1 млрд. лева. Като се има предвид обаче, че Министерството на извънредните ситуации беше закрито и не усетихме изобщо липсата му, става ясно, че средствата за ведомството на Цветанов не са пипнати в разгара на кризата. А премиерът Бойко Борисов е винаги насреща за някое и друго извънредно финансово рамо.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във