Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Честито!

В резултат на небивалите си успехи в борбата с престъпността българската прокуратура се сдоби с нова почивна база за отдих. Не коя да е, а тази на Министерския съвет. И не къде да е, а в курорта "Св. Константин е Елена". Даром, без да плати пукнат лев от бюджета си. Или, да речем, от удръжки на прокурорските заплати.


На държавното обвинение му падна от небето следното: парк с площ повече от 16 декара, девет сгради с различно предназначение, в това число хотел на четири етажа, с басейн, медицински център, фитнес, ресторант с тераса, заседателни зали. И прекрасен плаж, разбира се, на който не всеки може да плажува. Досега шетаха гардове на НСО, занапред ще обикаля съдебната охрана.


Решението на кабинета да се раздели с най-хубавия си морски имот е изключително навременно. Всичко друг в държавата е оправено, правораздаването е в разцвет, съдебните сгради са обновени, та опряхме да даряваме палати на прокуратурата. Въпреки тя си има други четири - къмпинг "Фичоза", "Цигов чарк" - Батак, почивен дом "Изгрев" в Бяла и база "Трендафила" в Национален парк "Витоша".


Оказва се, че решението на кабинета не дошло спонтанно. Дарът бил поискан от главния прокурор Сотир Цацаров. И въпреки тежкия бюджетен колапс, министрите се съгласили, пренебрегвайки решението от 2102 г. имотът да бъде продаден на частен инвеститор от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол чрез публичен търг с явно наддаване.


Да погледнем сега зевзеците във форумите. Едни се бъзикат, че станалото е първа крачка към преминаване на прокуратурата към изпълнителната власт. Ядец, тогава ще трябва да се работи, а не да се отдъхва. Други опонират, че прокуратурата е на практика отдавна там, ако се съди от поръчковите гимнастики при всяка смяна на властта. Трети са на мнение, че Цацаров прави хитър ход, притиснат от петмилионния дълг на държавното обвинение по делата на граждани по закона за отговорността на държавата за причинени от нейни органи вреди. А има и прекалено злъчни версии - че след разкриването на явочната квартира в столичния хотел "Берлин" прокуратурата и властовите й партньори търсели гнездо далеч от хорските очи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във