Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕСТНО

От ръководството на прокуратурата най-сетне открито признаха, че не са се справили с организираната престъпност. Откровението дойде тази седмица от устата на новият заместник главен прокурор Ася Петрова.


С няколко изключения на успешно приключили случаи като цяло прокуратурата не съумя достатъчно ефективно да проведе наказателно преследване срещу представители на организираната престъпност, да ги предаде на съд и убедително да отстоява обвинителната теза в съда , заяви заместничката на Цацаров.


А буквално до вчера ръководството на МВР в лицето на вътрешния министър Цветан Цветанов обясняваше как гръбнакът на мафията вече е прекършен. Изтъкваше се дори, че България може да бъде пример за подражание в борбата срещу тежката престъпност. Предишното ръководство на държавното обвинение пък ни бомбардираше със странни статистики, от които незнайно как излизаше, че над 95 на сто от делата приключват с осъдителни присъди.


В същото време почти всички процеси от обществена значимост завършваха с оправдателни присъди и провал на обвинението. В резултат на това постоянно заравяне на главата в пясъка България продължава да е наблюдавана от Европейската комисия (ЕК). А докладите на Брюксел относно състоянието на правосъдието и вътрешния ред продължават да са също толкова критични, както и преди пет години, когато влязохме в съюза. Признанието за несправяне с мафията обаче е само заявка към евентуална промяна на статуквото, с която прокуратурата най-сетне трябва да се заеме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във