Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Четиридесет страници мотиви написаха съдии за последната присъда на Ванко 1

Цели 40 страници са мотивите на апелативния съд в Пловдив, с които рапърът Иван Главчев и братовчед му Димитър Рачелов получиха на 24 януари последните си, най-ниски присъди за сводничество, научи Параграф 22. Главчев, известен като Ванко 1, бе осъден на четири и половина години затвор, той ще трябва да плати и 4500 лв. глоба. Рачелов пък бе осъден на 4 г. затвор и бе глобен с 4000 лева. Двамата бяха признати за виновни, че в продължение на четири години са склонявали към проституция осем момичета, някои от които са непълнолетни. Престъпленията са извършвани в Пловдив, в Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел.
Пловдивските магистрати наложиха най-високото наказание, което позволява новият чл.155, прокаран в правната комисия на НС след намесата на депутата от БСП Татяна Дончева и обнародван в ДВ на 12 септември 2006 година. Неговият текст предвижда максимална присъда от три години за сводничество, но тъй като двамата роднини са осъдени за множество престъпления, прокурорът Красимир Папаризов поиска, а съдът прие да се позове на чл. 24 от НК. Според него наказанията могат да се увеличат с една втора от общия размер, ако става дума за едни и същи престъпления.
В мотивите на апелативния съд подробно е описан механизмът, по който Ванко 1 и братовчед му са уговаряли момичетата да проституират, разказаха запознати пред Параграф 22. Най-фрапантен е случаят с родената през 1986 г. В. Т., която по онова време току-що била навършила 16 години. Рачелов я уговорил да работи като проститутка в Италия, при условия, които той и братовчед му Главчев ще определят. Ванко 1 й обещал да я върне в България около година по-късно. Рачелов обяснил пред родителите на момичето, че той е студент в Испания, че е неин приятел, че ще се грижи за нея в чужбина и че ще живеят заедно. Така непълнолетната пловдивчанка била изведена от страната и проституирала в Рим от септември 2002-ра до юни 2003-а година. Там тя била задържана от властите за проституция, била настанена в дом за непълнолетни, а кметът на Рим й бил назначен за попечител с решение на римски съдия. Друго от момичетата С.Г. Рачелов зарибил, след като известно време двамата излизали като приятели. Той разговарял с баща й и го уверил, че има много сериозни намерения към дъщеря му. Така С. Г. се озовала в Брюксел, после в Париж, където работела като проститутка на улицата. След като тя отказала да проституира и се върнала в България през лятото на 2003-а, Рачелов я заплашвал и бил, твърди бащата.
Тарифите на всички осем момичета, за които Ванко 1 и Рачелов получиха присъди, са били 50 евро за 10 минути стандартен секс. Повечето от тях работели нощем - обикновено в интервала от 20 до 6 ч. сутринта. Парите предавали на т. нар. отговорници - българи, доверени лица на Ванко 1 и братовчед му, чиито имена са посочени в материалите по делото. Сумите от заработеното пък се изпращали у нас, най често чрез системата Western Union. Част от проститутките са били пребивани, ако се отклоняват от работните си места.
Майката на Ванко 1 - Цветана Главчева, която се яви като негов защитник по процеса, още в деня на обявяване на последните присъди обяви, че ще обжалват във ВКС. Няколко дни по-късно адвокатът на братовчедите - бившият вътрешен министър Виктор Михайлов, пусна жалба срещу наказанията им.
След поправката на НК в текста за сводничество не е посочен минимален размер на наказанието, а само максимален - до три години. Ванко 1 и братовчед му вече са излежали в затвора съответно три години и пет месеца и три години и три месеца. Ако окончателните им присъди са по-малки от три години или пък след решението на ВКС отпадне присъдата по чл. 24 от НК, те спокойно ще предяват иск към България в Страсбург и ще претендират за обезщетения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във