Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕТИРИКРАКО

Напоследък у нас зачестиха визитите на видни индийски гурута.
Миналата седмица дойде 108-годишният Свами Дев Мурти, който помни срещата си с Тодор Живков. А сигурно и с Клара Цеткин, все пак е на 108, възможно е.
Това, което разбрах от неговите беседи обаче, е, че шопите са нашенските мъдреци и трябва да следваме съветите им. Свами разправя, че бедите на човешкия вид идват от това, че сме се изправили и сме тръгнали на два крака. Веднага се сетих за оня шоп, дето като го попитали що копа седнал - рекъл, че е пробвал и легнал, ама не става. Значи не е било от мързел, а връщане към исконните правила.
Не е чудно защо в родословното дърво на човека липсва междинното звено между маймуната и неандерталеца. Мисля, че междинният екземпляр е усетил накъде отиват нещата и се е сврял в някоя пещера, за да гледа мъките на хомо еректус: нощем по гръб, но през деня - на два крака.
И за Дарвин направо ми се къса сърцето - да дойде някакъв от Индия, дето само си гледа пъпа, и да каже, че маймуните са много по-добре от нас, хората, щото ходят на четири крака и не работят.
А някакъв друг гуру пък обяви, че гуруто живее само от слънчева светлина и вода. Докъм 270-ия ден изпитвал някакъв глад, но след това му минало и така от 1995 г. насам. Сега като се позамисля, се сещам че той можеше да е от полза на бившата социална министърка Масларова със съвети как да живеем здравословен живот. И на Петър Димитров също - той нали все за реколтата се хващаше, колчем стане дума за финансова криза. Опитът на гуруто щеше да му даде допълнителни аргументи, че няма страшно. Но е късно. Поне за тях двамата, за нас - все още не знам. Ей това е и другата беда на хомо еректус - все се съмнява...

Facebook logo
Бъдете с нас и във