Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЕТИРИМА БИЯТ И КОЛЯТ, НО САМО ДВАМА ЗАД РЕШЕТКИТЕ

За пореден път българската организирана престъпност използва пролуката между Коледа и Нова година, за да осигури на МВР нов повод за хвалба. На 28 декември вечерта две варненски мутри и двама гастрольори от Хасково пребиха Яни Янев и заклаха зверски 25-годишния му син Стоян. Още на следващия ден откъм черноморската столица долетя мълвата, че Стоян Янев е станал жертва на наказателна операция, проведена от бившите му колеги във варненската престъпна организация Монопола. Четиримата обаче не искали да го убиват, а само да го сплашат, защото той им дължал много пари и искал да си създаде собствена структура за пласиране на наркотици.
Първата официална информация за инцидента стана факт на 2 януари 2007 г., когато в ИНТЕРНЕТ сайта на МВР бе публикувана доста обширна дописка, посветена на поредната успешна операция на вътрешното ведомство.
Според нея, на 28 декември, около 22.50 часа, четирима маскирани нахлуват в кафе-бар Елеганс във варненския кв. Трошево и нападат съдържателите. От нанесения побой собственикът Я. Я. (Яни Янев - бел. ред.) е със счупено ребро и има множество хематоми. На сина му С. Я. (Стоян Янев - бел. ред.) са нанесени многобройни удари, 12 прободни рани в таза и краката и една порезна на челото. Една от прободните рани, дълбока 8. 5 см, е засегнала артерия. Според съдебните медици в подобни случаи нараняването е с необратим фатален финал поради настъпващата остра кръвозагуба в рамките на пет-десет минути...
Освен това в МВР-публикацията изрично е подчертано, че четиримата мъже, заподозрени в извършването на бруталното престъпление, са арестувани от служителите на Областната дирекция на полицията - гр. Варна, след тридневен денонощен упорит труд, като бързите резултати за разкриването на убийството се дължат не само на денонощната добра работа на професионалистите от варненската полиция, но и на изключително добрата координация между тях и представителите на съдебната власт.
Толкоз с първата европейска хвалба, защото след нея веднага идва ред на... познатата ни до болка тъжна българска истина.
Също на 2 януари, на специална пресконференция, шефът на РЗБОП-Варна Емил Михайлов направи опит да внесе известна яснота около инцидента. По думите му основната версия за убийството наистина е свързана с криминалното минало на Янев и конфликта му с тарторите на Монопола.
През 2006 г. във Варна действаха три основни банди за дрога, една от които е разбита напълно - обясни Емил Михайлов. - Оборотът от продажбата на наркотици е паднал с 300-350 000 лв., а това изостря борбата за печалбите от този мръсен бизнес. Разполагаме с подробна информация кой стои зад т. нар. Монопол, както и с това, което става в техните среди. Предстоят мерки срещу тях, защото това са хора с примитивно мислене и объркана представа за ролята си в бизнеса, закани се още шефът на варненските антимафиоти.
На 3 януари обаче се случиха две много любопитни неща. Най-напред широката общественост научи, че закланият Стоян Янев (досущ като стотици други обитатели на подземния свят, споминали се от куршум, бомба или бухалка) също бил стар познайник на полицията. Нещо повече - през 2004 г. той е бил арестуван за улична търговия с дрога и срещу него е било образувано следствено дело. Около година по-късно Варненският окръжен съд го е осъдил на осем години лишаване от свобода, като това решение е потвърдено и от Варненския апелативен съд. Присъдата на Янев обаче така и не е влязла в сила, защото до фаталния 28 декември 2006 г. тя не е потвърдена от Върховния касационен съд.
А след това стана известно, че по решение на Варненския окръжен съд зад решетките остават само двама от убийците на Янев - гастрольорите от Хасково 24-годишният Красимир Запрянов и 21-годишният Дилян Иванов.
Колкото до двете варненски мутри, те са пуснати на свобода, въпреки че участват на равна нога в зверското клане на Стоян. Точно поради тази причина от десетина дни във варненското публично пространство все по-коварно си пробива път една доста неприятна мисъл: босовете на престъпната групировка Монопол, която варненските ченгета така прекрасно познават (по думите на шефа на РЗБОП-Варна Емил Михайлов), явно пак са мобилизирали всички сили и средства, за да отърват двете местни момчета от килията и да съхранят свидетелствата им за съдимост чисти. И по всичко личи, че те доста добре успяват в това свое начинание. Поне засега...

Facebook logo
Бъдете с нас и във