Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Четирима кандидати за шеф на СГС

Кандидатурите на четирима мераклии за поста председател на Софийския градски съд (СГС) постъпиха във Висшия съдебен съвет (ВСС) до изтичането на крайния срок за подаване на предложения - 27 декември. Наред със заместник-председател на съда и и.д. административен ръководител Величка Цанова-Гечева и на съдия Владимира Янева-Манолева кандидатстват още двама съдии от СГС - Мария Иванова-Вранеску и Десислав Любомиров. Малко вероятно е, но остава хипотетичната възможност да има и други кандидатури, подадени преди изтичането на срока, но забавени от пощата.
Първите две кандидатури станаха известни още преди ВСС да ги съобщи. За тях се заговори още като беше овакантен постът след избора на досегашния председател Георги Колев за шеф на Върховния административен съд. През ноември миналата година Величка Цанова смени като председател на наказателната колегия Георги Колев, когато той стана председател на съда. Предложението тя да стане административен ръководител на СГС е на петима членове на съвета - Лазар Груев, Галина Захарова, Капка Костова, Марияна Дундова и Георги Гатев. Други петима са предложили Владимира Янева. Зад нея застават Костадинка Наумова, Петър Стоянов, Стефан Петров, Цони Цонев и Мая Кипринска. Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, който също има право да предложи кандидатура, не го направи. На общо събрание на съдиите от неговия съд миналата седмица той им предложи да подкрепят Цанова с подписка, но те отказаха, въпреки че повечето от тях одобряват номинацията й. Мотивите им са, че общото събрание на съда няма такива правомощия и че атаките срещу Пенгезов може да я дискредитират. Иванова-Вранеску и Любомиров са се самопредложили и шансовете им изглеждат илюзорни, но с оглед обстоятелството, че за избора им в 23-членния съдебен съвет са нужни поне 13 гласа, все пак са възможни изненади.
За разлика от изцяло предизвестения избор на Георги Колев, който беше единственият кандидат за председател на ВАС, сега има изгледи за битка. Янева е сочена категорично за протеже на изпълнителната власт в лицето на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Говори се, че всичко е нагласено още с номинирането на Колев за председател на ВАС. Подобно на Колев Янева беше спрягана и за шеф на бъдещия специализиран съд, а подскоците в кариерата й вървят със същото задъхано темпо. В медиите се появи информация, че по повод на огласените подозрения, че е протеже на Цветанов, Янева пратила писмо до МВР със странното искане ведомството официално да удостовери, че министърът не й е роднина, нито кум. (?!)
Янева е работила като прокурор и кацна на работа в СГС от Софийския районен съд през 2006 година. При назначението й ВСС наруши Закона за съдебната власт, като назначи ударно 85 магистрати без конкурс пет дни след въвеждането на задължително конкурсно начало за съответните длъжности.
Янева е съпруга на Илия Манолев, за който се твърди, че е изключително близък с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Семейство Манолеви пътува неотдавна с Цветанов и премиера Бойко Борисов до Рим и се чу, че Янева-Манолева била уредена да влезе при папа Бенедикт XVI.
Другият кандидат Десислав Любомиров допреди година е заместник-председател на окръжния съд в Русе, след което е преместен в наказателното отделение на СГС заради съпругата си Любомира Мотова, която е съдия във Върховния административен съд. Любомиров разгледа веднъж мерките за неотклонение по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от СГС Петър Сантиров, оставяйки ги в ареста. Докато беше в Русе, Любомиров беше похвален от инспектората на ВСС, но бе даден под съд от адвокат Никола Тентениев за обида и защото Любомиров го отстранил от съдебно заседание заради липса на професионална добросъвестност и морал. До присъда по делото от частноправен характер не се стигна заради функционалния имунитет на магистратите, според който те не подлежат на наказателна отговорност при изпълнение на служебните си задължения, освен ако не са извършили умишлено тежко престъпление от общ характер.
От четиримата кандидати най-нищожни изглеждат шансовете на Мария Иванова-Вранеску. Тя е съдия в административното отделение на СГС и е единственият кандидат, който не се занимава с наказателно правораздаване. Тя и миналата година се самопредложи за същия пост, но при изпълнения със скандали вот само тя не получи дори един глас във ВСС. Тогава бившият председател на съда Светлин Михайлов изгуби на балотажа срещу Георги Колев, а после заяви, че се чувства жертва на активна полицейска разработка и че изборът бил предизвестен. Именно след избора на Колев бившият шеф на ВАС Константин Пенчев каза, че в съдебната система кадрува приятелски кръг, а мнозинството от 13 гласа във ВСС се формира на маса с бяла покривка, а не от черничък човек с ланци.
Тогава друг кандидат - Жаклин Комитова, заяви, че СГС се е превърнал в съмнителна дума заради политически и икономически влияния върху него, а колегите й правораздават в постоянен страх и с примка на врата. Тя се обяви за осветяване на порочните лобистки практики и за търсене на отговорност от виновните длъжностни лица. Нищо подобно до ден днешен не се е случило и СГС остава символ на порочно правораздаване. Лобистките практики са непокътнати, отваря се само път за нови лобисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във