Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Четвъртък - ден за отстрел на магистрати

Четвъртъкът се превърна в ден за отстрел на магистрати, попаднали на мушката на Висшия съдебен съвет. Вече почти няма седмица, в която ВСС да не отстрани някого от длъжност, да не уволни някого или поне да не образува "дисциплинарка".


Този път (четвъртък 24 април) очевидно беше ред на хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев. Кадровиците на съдебната власт решиха да го накажат, като го отстранят от началническия му пост в прокуратурата в Хасково. Суровата мярка бе мотивирана отново със скандалните СРС-та на разговори на висши прокурори, за да привлекат подкрепа при избора на Камен Ситнилски и Румен Боев за членове на ВСС. Заради същите записи вече беше уволнен Ситнилски, а сега го последва и Ванчев .


Това е второ поред прощаване с поста за Ванчев. Веднъж вече той бе отстранен от длъжност по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, макар и с друг основен мотив - че срещу него имало образувано наказателно производство. Само че след обжалването в съда се оказа, че срещу Ванчев дело все пак никога не е имало. Затова и съдът го върна на началническия пост в Хасково. По ирония на съдбата това се случи в същия ден, в който ВСС , образно казано, режеше главата на Ситнилски - тогава бе гласувано уволнението му.


Ванчев се завърна на работа, но там го чакаше друга изненада - още в първия си работен ден получи заповед от главния прокурор Цацаров, с която бе командирован да работи в окръжната прокуратура в Пловдив. Така възстановеният уж началник така и не можа да си възвърне функциите и до момента е редови обвинител в града.


Точно затова новото предложение за отстраняването му от ръководната длъжност дойде малко изненадващо. Още повече че всъщност до края на мандата му на поста като административен ръководител на прокуратурата в Хасково оставаха едва два месеца. През които той и без това ще е командирован в Пловдив. А пък и при очевидно "топлите" му отношения със Сотир Цацаров възможност да прави каквато и да кариера по върховете на прокуратурата поне на този етап изглежда абсурдно.


Най-вероятно отстраняването му е презастраховане, защото Ванчев се закани, че ще оспори законността на тримесечната си пловдивска командировка пред съда. Но така или иначе, то бе гласувано. И със сигурност също ще кацне на нечие съдийско бюро, защото Ванчев ще обжалва и него. Така че резултатът от отстрела още не е окончателен.


Впрочем, на същото заседание ВСС гласува и за уволнението на скандалния следовател Христо Станчев, както и на прокурора Ангел Дончев заради влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във