Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧИЧО ИВАН НА ВОЛЯ СРЕЩУ 500 ЛЕВА

Опасенията, че Кюстендилската окръжна прокуратура (пък и не само тя!) не е готова да защити тезата си за порнографски материали, създадени от прочулия се като чичо Иван любител на детска плът Иван Борисов от Дупница, за съжаление са на път да се оправдаят.
След шумотевицата около ареста му на 20 януари троен състав на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от съдия Йоланда Цекова, промени мярката за неотклонение на 56-годишния Иван Асенов Борисов задържане под стража. Вместо килия с решетки магистратите постановиха мярка парична гаранция в размер на 500 лв. за бояджията от ТЕЦ Бобов дол.
Скандалът около дупничанина гръмна в края на януари. Той беше задържан за това, че в жилището му на ул. Венелин полицията откри фотоапарат и проявена фотолента със снимки на полуголи момичета от социален дом за деца лишени от родителски грижи Олга Стоянова в града.
По случая бе образувано дознание по чл.157, ал.4 от НК: Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева. Наказанието за тези деяния е лишаване от свобода до шест години и глоба до 8 хил. лв., ако за създаването на порнографския материал е използвано лице, ненавършило 18 години, или лице, което изглежда като такова.
По време на заседанието служебният защитник на задържания чичо Иван представи на съда характеристика на Борисов от КТ Подкрепа в родния му град. Според профсъюзната характеристика Иван Борисов е активен синдикален член и лидер и като такъв е участвал в международни симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.
Искам да ми наложите по-леко наказание заради майка ми, защото е сама и няма кой да й пали печката, промълви пред съда фотографът мераклия.
В мотивите на кюстендилските съдии за промяната на мярката се казва, че определението на Районен съд - Дупница за постоянен арест е незаконосъобразно. В проведеното досега досъдебно производство не са събрани достатъчно характеристики за понятието порнографски материали, се казва още там. Доколкото задържането под стража е мярка за процесуална принуда, за налагането й трябва да са налице няколко задължителни фактора, което в този конкретен случай не е така, бе мнението на съда.
Магистратите с черни тоги имаха възможност да се запознаят и с оригиналния албум с шест фотоса на момичета, иззети от дома на Иван Борисов. На кадрите се кипрят пет момичета и млади жени от Дупница, като само за две от всичките снимки може да се твърди, че са с порнографско съдържание. За потвърждаването на тази теза се очаква екпертно мнение и преценка на специалисти от Института по криминалистика и криминология на МВР. У нас обаче по този деликатен въпрос законът си е глътнал граматиката и все още няма строга дефиниция за това какво е порнография, еротика, актова фотография.
Иван Борисов е с чисто съдебно минало, обяви съдия Цекова. Не следва да се взима под внимание присъдата от 1977 г. по отменения чл. 238 от НК (за незаконна търговия), по който Бай Иван е осъден на поправителен труд за шест месеца. По това осъждане Борисов е реабилитиран по право и амнистиран, пише в определението на Кюстендилския окръжен съд.
След това магистратите прецениха, че не същестувува опасност Иван Борисов да се укрие или да извърши ново престъпление. Той има постоянен адрес, както и постоянна работа като бояджия в ТЕЦ Бобов дол, отсякоха те и пуснаха чичо Иван на свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във