Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧИНОВНИЦИ ИЗЛЪГАЛИ ВСС ЗА ПАРИ

Висшият съдебен съвет (ВСС) вече не може да има вяра на никого. Депутатите нееднократно обещаваха, че ще му отпуснат бюджет, по-висок от предложения от кабинета, но после се отмятаха от думите си. Управляващите залъгваха Темида, че няма да закриват следствието, пък накрая го бастисаха. Но последният, който предаде доверието на ВСС, е собствената му администрация.
Членовете на съвета се събраха на извънредно заседание във вторник (19 декември), за да обсъдят текущи финансови въпроси. Една от точките обаче смути всички магистрати.
Председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова постави въпроса за коледните и новогодишните премии за съдии, прокурори и следователи. Тя припомни, че на заседанието на 13 декември ВСС е взел решението те да бъдат в размер на заплата и половина. Но разчетите на администрацията на съвета били повече от некоректни.
Служителите ни са ни въвели в заблуждение, защото за някои съдилища в страната е определена премия в размер на над две основни месечни възнаграждения. Това е дълбоко нередно предвид решението ни от миналата седмица. Според мен трябва да се потърси дисциплинарна отговорност от тези служители, заяви в началото на заседанието Радка Петрова.
Сред привилегированите съдилища били апелативните в Бургас, Варна и Велико Търново, окръжните в Пазарджик и София и районните в Разлог и Царево.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров веднага се заинтересува кои са тези служители. Любопитството му не е изненада. Преди няколко месеца той обвини администрацията на съвета във финансови злоупотреби. Тогава той се зарече никой от ВКС да не контактува с чиновниците, докато не приключи проверката на прокуратурата по негов сигнал срещу нарушенията им.
Радка Петрова заяви, че е разговаряла с шефа на дирекция Бюджет и финанси Снежка Савова, която обяснила, че си няма и представа откъде се е появило увеличаването на премиите за част от съдилищата.
Оправданието вбеси Иван Григоров. Тази жена се подиграва с нас. Какво прави тя тук, след като не е експерт и нищо не разбира. Предлагам служителите да дадат писмени обяснения, отсече председателят на ВКС.
В крайна сметка, по предложение на Радка Петрова, Висшият съдебен съвет отмени решението си за даване на коледни премии на съдии, прокурори и следователи.
Въпросът за некоректността на чиновниците беше обсъден още същия ден привечер. Бюджетната комисия на ВСС се събра на заседание заедно с администрацията си. След като прегледали куп папки, документи и счетоводни анализи, магистратите стигнали до извода, че става дума за случайна грешка, а не за тенденциозна лъжа, с която да се облагодетелстват част от съдилищата.
В сряда (20 декември), на редовното заседание на ВСС, шефът на бюджетната комисия Андрей Икономов докладва на колегите си от ВСС, че целият проблем е заради техническа грешка и че служителите нямат никаква вина. Няма нужда да налагаме дисциплинарни наказания на чиновниците. И една забележка ще бъде достатъчна, за да си вземат поука за в бъдеще, заключи Икономов. Той допълни, че до късно във вторник комисията е правила нови изчисления на размера на премиите и вече всичко било наред.
Радка Петрова обаче отново възрази. Според нея не е нормално служител от администрацията да определя кой съд в какъв размер премия да вземе. Така се заобикаля самият Висш съдебен съвет, каза Петрова.
Иван Григоров също се обади. Тук има нещо гнило. Някой от администрацията се прикрива зад случайната грешка, заяви председателят на ВКС. Той предложи администрацията да даде на всеки член на съвета материалите, върху които са изчислени премиите, и тогава да се решава носи ли някой вина, или не носи.
В крайна сметка ВСС реши да даде коледните премии на магистратите в размер до две заплати, а на едно от първите заседания от Новата година да обсъдят материалите, които ще получат от чиновниците. И чак тогава ще се решава дали някой заслужава дисциплинарно наказание, или не.
Другата интересна финансова точка от извънредното заседание във вторник бе свързана с катастрофата в град Бяла. Както вече е известно, на 7 декември автобус на градския транспорт падна от мост в река Янтра. Загинаха 18 души. Две от жертвите са служителки на местния районен съд. Председателят му е пратил писмо до ВСС, в което моли да бъдат отпуснати обезщетения за наследниците на двете жени. Идеята е близките да получават по една минимална заплата за всеки месец, който е оставал на служителките до пенсия. За каква сума става дума не се разбра. Председателят на бюджетната комисия Андрей Икономов обаче заяви, че не е възможно отпускането на средства за обезщетения. Знаете, че създадохме фонд за подобни нужди - Социално-битово и комунално обслужване. Тогава решихме всеки съд сам да прецени дали иска да се включи във фонда. И само онези институции, които участват, могат да получат обезщетения, защото всеки месец правят вноски. А Районният съд в Бяла не се е включил. Заради това не може да отпуснем помощи на тези хора, обясни Икономов.
Всички членове на съвета го подкрепиха, само председателят на Русенския окръжен съд Даринка Алексиева заяви, че позицията на ВСС не е морална.
След края на заседанието Алексиева каза пред журналисти, че все пак може да се намери изход от конфузната ситуация. Наследниците на двете служителки могат да получат обезщетения за трудова злополука, ако се докаже, че жените са загинали, връщайки се от работа, обясни Алексиева.
Процедурата е следната. Председателят на Районния съд в Бяла, като работодател на двете жени, трябва да класифицира инцидента като трудова злополука. След това служители от Главната инспекция по труда ще проверят фактите и ще издадат акт, в който ще посочат размера на обезщетението. Накрая Висшият съдебен съвет, като основен разпоредител с бюджетните средства за съдебната система, ще даде парите на роднините на загиналите. Но всичко това отнема време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във