Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧИПЕВ И ОБИЧКАТА - ОСВОБОДЕНИ И ПРЕРОДЕНИ

Абсурдите в живота го правят по-тъжен или по-весел - с тази мисъл повечето кюстендилци изпратиха миналата седмица, приключила под знака на скандала с областния лидер на партия Българска социалдемокрация Йордан Чипев.
Развитието на историята около партийния строител действително показа, че в абсурда се крие солта на живота. В случая с Йордан Чипев обаче реалността доказа за кой ли път, че за едни тази сол нагарча, докато на други тя прави живота по-лесен от песен, по-хубав от слънчев ден.
Броени дни след като Чипев бе задържан при шумна акция на антимафиоти до бензиностанцията на ОМВ на главен път Е79, стана известно, че подобно на Шекспирова комедия се е вдигнал много шум, но за нищо.
До този нагарчащ извод стигнаха съгражданите на прочулия се през последните дни като прохождащ наркотрафикант кюстендилски партиен лидер. Повод за това даде изплъзналата се от прокуратурата информация, че обвинителите май няма да поискат от съда мярка за неотклонение задържане под стража за Чипев и сподвижниците му.
Според тази информация, причината е толкова проста, че е на ръба на абсурда - химико-технологичната експертиза на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на МВР сочела, че в 2000 хапчета, заловени у Чипев, има наркотик, но несъвсем. Резултатите от двойната експертиза в дражетата показват, че активният компонент в тях се нарича хлорфенилпиперазин. Въпросното вещество се води като наркотично в Англия, САЩ и Австралия.
Но на нашия чуден полуостров и най-вече в милата ни татковина, то не фигурира в приложение №1 на списъка на наркотичните вещества.
Което не пречи от 27 декември м.г. въпросният хлорфенилпиперазин да попадне в наркосписъка на Руската федерация, показва справка в ИНТЕРНЕТ. В България обаче никоя умна глава не е направила необходимото да го впише там, където са го поставили изброените вече страни.
Казано по друг начин, на заместника на Александър Томов май му се размина. Още в съботата, след като гръмна скандалният случай, в ранната сутрин Чипев най-спокойно и демонстративно се плацикаше в минералната вода на най-старата сауна на Балканския полуостров, досущ като прочутите римски патриции отпреди 19 века. Може би за да отмие не само телесните мръсотии, натрупани в стаята с решетките в НСлС, но и душевните си неудобства от изминалите последни няколко дни.
Разработката срещу мен е постановка, целяща да спре политическата ми кариера. Това, което намериха в мен полицаите, бяха хапчета против лъчение, обясняваше спокойно, припичайки на слънце, в началото на изминалата седмица областния лидер на българската социалдемокрация, докато разнасяше торби с покупки от местния магазин на верига Европа.
В същото време от прокуратурата продължиха да се държат като герои от екшън. Йордан Чипев е бил наблюдаван дълго време, уточни наблюдаващият случая прокурор от Върховната касационна прокуратура Магдален Маринов.
Любопитно е, че в обясненията си след акцията по задържането му човекът на Томов казал, че търси да закупи амфетамин за лични нужди. Признанието му обаче по никакъв начин не се връзва с откритите в него 2000 таблетки, освен ако не е желал да си осигури дрога за лична употреба до края на живота.
По повод на експертизата, която може би ще доведе до обрат в случая, прокурор Маринов коментира, че вече на пазара има нов вид наркотици. Министерски съвет трябва да вземе решение да постави и този химичен състав в списъка с номенклатурите, както и други наркотични субстанции, каза още държавният обвинител.
Пред Параграф 22 той откровено призна: От 17 години съм в държавното обвинение и не бях сюрпризиран по такъв начин. Бихме добавили - ние също.
Със сигурност приятно сюрпризиран е и другият герой от скандала с Чипев - кюстендилецът Росен Ников-Обичката, който беше задържан с брат му Камен във връзка със случая. Името на Росен нашумя през 1994 г., когато бе обвинен, а по-късно и осъден за убийството на кюстендилската сарафка Виолета Георгиева.
Убийството и досега се помни в града заради изключителната дързост на извършителите. Виолета и съпругът й Симчо Георгиев спрели с колата си пред сградата на ДСК в Кюстендил, за да внесат дневния оборот от чейнджбюрото си, което беше първото в града. Там бяха посрещнати със залп от изстрели. Виолета бе пронизана от множество куршуми и издъхна на място. От тялото на съпруга й Симчо хирурзите изваждат осем куршума, като след няколко месечно лечение той оживява по чудо.
В нападението срещу двамата участваха петима души - полицаят Бисер Манолов, обявен за тартор на групата, който в момента излежава доживотна присъда, Драгомир Драганов и Кирил Младенов, също полицаи, безработният по това време Росен Ников, и Иво Иванов.
Пред съда Драганов, Младенов и Ников се признаха за виновни и в извършването на първия въоръжен банков грабеж край с.Пастух, при който от кола на фалиралата по-късно ТУРИСТСПОРТБАНК бяха задигнати 2 млн. лева. Бандата бе обвинена в извършени многократни грабежи по пътя Кюстендил-Гюешево, а Иво Иванов бе осъден на 7 години за въоръжен грабеж над македонски гражданин в местността Стражата, от когото задигнал 2000 марки.
Обичката бе освободен предсрочно от Бобовдолския затвор, по решение на Кюстендилския окръжен съд преди около година. Той излезе от зандана заради добро поведение. Зад стените му той се изявяваше като актьор в самодейния театър. Освен на актьорското поприще Обичката прояви завиден интерес към режисьорската работа и постави с театъра си няколко постановки.
Малко преди да остави зад гърба си обикналата го публика в раирани дрешки, в средата на октомври 2006 г. Обичката представи там и своята стихосбирка, носеща красноречивото заглавие Прераждане.
По време на затворническия си период Росен Ников показва завиден талант и прозрение за човешките ценности, каза минути след литературното четене на творбите на поета затворник известната поетеса и наследница на Никола Йонков Вапцаров - Мая Вапцарова.
Самият Росен заяви развълнуван тогава, че иска втори шанс за нов живот, защото наистина се чувства прероден.
Малко след като излезе на свобода, Росен Обичката си купи два чисто нови автомобила, които бяха включени като таксита в най-голямата таксиметрова фирма в Кюстендил. С една кола в задругата участва и брат му Камен.
В момента Росен Ников-Обичката изтърпява шестгодишен изпитателен срок, наложен му от КОС при предварителното му освобождаване от зандана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във