Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Чиста като... хероин

Близо шест години съдебната система не успява да придвижи една сага за трафик на 25 кг хероин до естествения й финал - подсъдимата скамейка. След като в края на април тази година 5-членен състав на Старозагорския окръжен съд с председател съдия Татяна Гьонева оправда 44-годишната Светла Кънчева от Стара Загора за голямото количество дрога, намерено в колата й, ще се наложи да се изчака още един месец, за да се чуе последната (засега) дума на Апелативния съд в Пловдив по въпроса косвено доказателство ли са 25 кила наркотик.
Жената, в чиято кола бе намерена дрогата, е обвинена в контрабанда на голямо количество високорисков наркотик (чл.242, ал.2., както и по чл.354а, ал.2, т.1 от НК - за контрабанда, притежание и разпространение на наркотици). Делото се влачи с години из инстанциите, а Кънчева продължава да сияе в
ореол от чистота и невинност
лъскан грижливо от магистратите.
След последното решение на старозагорските окръжни съдии, че Светла Кънчева няма никаква вина, наблюдаващият прокурор Петър Василев скочи срещу присъдата невинна и протестира незабавно решението, което прозвуча почти като първоаприлска шега. Протестът на обвинителите бе разгледан на заседание на Апелативния съд - Пловдив, на 17 септември веднага след края на съдебната ваканция. Тогава прокурорът поиска от въззивната инстанция да отмени оправдателната присъда и да обяви Светла Кънчева за виновна и по двата члена - за контрабанда и за притежание и разпространение на наркотици. Какво мислят членовете на този съд ще стане ясно в едномесечен срок.
Шест години са доста време и мнозина сигурно са позабравили как и кога започна историята с 25-те кила хероин, пренасяни от 44-годишната трафикантка. Заралийката беше заловена на 20 октомври 2003 година. Хероинът беше открит в естествените кухини на колата й Рено Сценик. Самата операция по задържането й беше резултат от съвместната работа на тогавашната Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП), със съдействието на регионалното й звено в Стара Загора. А българските антимафиоти бяха задействани след сигнал не на кого да е, а на американската служба за борба с наркотиците ДЕА. Отвъдокеанските партньори на НСБОП бяха посочили, че хероинът идва от Турция и е предназначен за Испания.
Навярно след ареста на Кънчева в ДEA са вписали случая в
графата успешни операции
Презокеанските партньори на нашите антимафиоти едва ли са знаели тогава, че много вода трябва да изчете, докато случаят премине в рубриката приключени дела на българското правосъдие. Четири години след ареста на Кънчева, на 11 юни 2007 г., съдът в Града на липите я осъди на 12 години затвор и 100 000 лв. глоба за контрабанда, притежание и разпространение на хероин. Дотук, както се казва в популярния виц, горе-долу е добре.
Присъдата обаче е обжалвана и изпратена в по-горна инстанция, така както позволява законодателството ни. И се започва доста познатото разтакаване. След съответното обжалване Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата, произнесена от старозагорските съдии и върна случая за доразследване. А мярката за неотклонение на Светла Кънчева от домашен арест беше сменена с подписка, припомнят магистрати.
Така делото отново се върна в първи клас и след поредица от заседания изненадващо Окръжният съд в Стара Загора оправда подсъдимата. Мотивите за оправдателната присъда бяха, че по делото са събрани многобройни доказателства, но косвени. И не доказвали по безспорен начин, че Светла Кънчева е ангажирана с престъпленията, за които я обвиняват. Тълкуванието на окръжните съдии стана причина магистратите в региона да си блъскат главите над въпроса какво представлява голямото количество от
25 кг хероин - веществено или косвено доказателство
По време на разследването бе установено, че Кънчева плащала инцидентните пътувания зад граница на различни лица. Съдебният състав обаче не обърна внимание на този факт, нито на данните от американската служба за борба с наркотиците, които изрично посочват, че в колата на Светла Кънчева има наркотици. Старозагорският съд се хвана за буквата на закона и се запъна над тезата, че не можело да се докаже как, къде и кой е поставил дрогата в колата.
Сред любопитните изводи на съда беше и категоричната позиция, че в историята с 25-те кила хероин не съществували данни за уговорки на Светла с лица от албански произход, които имали отношение към пратката. Нищо че бившият й съпруг и баща на третото й дете, който се подвизава с много имена, но е популярен у нас като Исак Рамадани, е шиптър и по данни на Интерпол е от албанската мафия за трафик на дрога от Турция за Западна Европа.
Като капак на всичко съдът допусна, че може и да става въпрос за разработен канал за трафик на наркотици, но и за това нямало доказателства. При това размишление хората от ДЕА, които са работили по случая, би трябвало да си хвърлят дипломите и да се хванат на работа в чистотата...
Не срещна разбиране в съда и друг интересен факт от биографията на Кънчева и на бившия й съпруг Рамадани - според запознати с миналото й двамата са екстрадирани от Швейцария, след като властите задържат близка тяхна нарковръзка.
Изключителната
главоблъсканица с два автомобила и пасажерите им
явно много е озорила магистратите и те не са я решили. Дни преди Светла да бъде задържана през октомври 2003 г., тя наела Радослав Ковачев от София като шофьор на нейни близки (впоследствие Ковачев се превърна в основен свидетел по делото). Той пристигнал в Стара Загора с автобус от столицата, но се връща в София, вече с автомобил Пежо, закупен от Светла, но на името на друго лице. С тази кола Светла трябвало да се прибере от летището, където кацал самолетът й от Испания.
Междувременно Ковачев носел със себе си и ключовете за Рено-то на Светла. Кънчева уговорила Радослав да придружи дъщеря й, нейния приятел и д-р Диньо Дюлгеров, с който 44-годишната жена живее на съпружески начала, до Турция за покупка на стока. Радослав тръгнал с Рено-то, а Дюлгеров и младите - с Пежо-то. Едва пристигнал и в съседната страна, докторът се обадил на наетия шофьор, че се връща по спешност, защото на момичето му станало лошо. На следващия ден Радослав също отпътувал за България. Той оставил Рено-то пред жилището на благодетелката си Светла, която му дала за услугата 110 евро и другата кола Пежо за ползване. През следващите два дни, точно преди да бъде арестувана, старозагорката използвала реното си, сочат още фактите, събрани в хода на разследването.
От заплетената история с двете коли с най-ясни идеи, изглежда, излиза защитата на Кънчева. Пред тезите й съдът пада на колене и вдига бяло знаме - Кънчева е невинна. Казусът с 25-те кила хероин, открити в колата й, за които се обаждат чак от ДЕА, обаче остава нерешен, а делото - без наказани. Ако присъдата за невиновност пак влезе в сила след едномесечния размисъл на Апелативния съд -Пловдив, е възможно Светла Кънчева да съди прокуратурата и да търси обезщетение. За това намекна адвокатът й Васил Василев още през април. При такова развитие на нещата резилът ще стане пълен. Ние обаче сме свикнали, да му мисли ДЕА...

Facebook logo
Бъдете с нас и във