Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Чистилище

Именитият дупнишки кримигерой Злати Златев-Златистия живеел като Крез в бобовдолския затвор. Това твърди негов съкилийник пред медиите. Дали е истина - да кажат подчинените на правосъдния министър Зинаида Златанова. Но описаното сочи, че по отношение на Златистия властта е взела присърце поправителната и превъзпитателната функция на наказанието лишаване от свобода. Ето как.


Дупничанинът, който по присъда излежава 18 години за убийството на братовчед си Любомир Мантарков , трябва да обитава килия 5 на 5 м и да я дели с още 9 затворници. Но с цел превъзпитанието му да е пълноценно, затворническата управа разчела присъдата така: - апартамент със самостоятелна баня, тоалетна, телевизор, кухня със съответните уреди, спалня със специален матрак. Реално погледнато, тегли чертата съкилийникът на Златистия, той държи гарсониера с южно изложение. А част от затворническото му битие е замяната на съпругата с любовница. За късмет тя му е и адвокатка.


Поправя се и Цар Киро. След месец трябва да е на свобода и вече гради планове. А какви ще да са плановете на един цар, ако не да се върне на трона си - в Катуница. Пък който не го ще там, да напусне селото, зове Цар Киро от затвора. За него още не се е чуло какви са му ВИП условията, но с оглед златистия му сан едва ли търка нара в компанията на девет хаймани. Във всеки случай поставянето на условия за изселване на всеки, който не зачита негово величество още от затвора, е сигурен белег за превъзпитателния ефект на присъдата.


Въобще държавата прави, каквото може, от А до Я в правосъдието. Съобразно тенденциите в педагогиката проявява строго индивидуален подход в наказването на престъпността. Той отчита всяка потребност на контингента в корелация с обществения интерес. Преценява се всичко - иска ли някой да бъде разследван и съден, влиза ли му се в затвора и може ли да си го позволи. А в редките случаи, когато стане грешка - като в случаите със Златистия и Цар Киро, преценката поема затворническата администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във