Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Чистка по време на криза

На 24 април 2009 г. в 14.04 часа в сайта на МВР бе публикувано кратко съобщение: Пенсионирано е ръководството на ГД Охранителна полиция. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков освободи от длъжност главен комисар Живко Живков - директор на Главна дирекция Охранителна полиция, и заместника му комисар Томи Илиев. Двамата са пенсионирани по предложение на работодателя поради системни пропуски в работата и занижен контрол.
Ден преди това Томи Илиев и Живко Живков - сочени от някои като хора на президента, а от други - като приближени до Бойко Борисов, били привикани в министерството и приканени сами да подадат молбата си за пенсия, научи Параграф 22 от отлично информирани източници. Те отказали и още на 23 април министър Миков е издал заповедта за пенсионирането на Живков и Илиев, която им била връчена на следващия ден, няколко часа преди МВР да публикува цитираното официално съобщение.
Конкретният повод за пенсионирането им е настаняването на над 300 български полицаи от провинцията, командировани в столицата за охрана на енергийния форум, в неотоплени бивши казарми по десет души в стая, без вода и отопление и без работещи санитарни възли. След избухналия скандал и намесата на синдикати и медии полицаите бяха разквартирувани в хотел Родина, а два дни по-късно главен комисар Живков и комисар Илиев бяха принудително пенсионирани.
Закон и отговорности
Никой не спори, че за безобразното отношение към командированите в София полицаи трябва да има строго наказание, коментираха пред Параграф 22 висши служители от вътрешното ведомство. Въпросът, който обаче не се постави в публичното пространство е, дали точно Живков и Илиев са виновниците.
Вярно е, че по закон именно главният комисар и заместникът му са длъжни да ръководят и контролират ставащото в ГД Охранителна полиция. Според същия закон и министърът на вътрешните работи е пряко отговорен за бюджета, и за материално-техническото осигуряване на повереното му ведомство, в това число и за базите на МВР, където пребивават командировани служители. Вярно е обаче и това, че според прекроения и почти изцяло обновен закон за МВР за управлението на недвижимите имоти на вътрешното ведомство, за организацията и осъществяването на социалното обслужване и на останалите обслужващи дейности на служителите, за ремонта, поддържането и съхраняването на сгради, машини и съоръжения и т.н. си има цяла специализирана административна дирекция. Тя се нарича Управление на собствеността и социални дейности. Преди бе известна като дирекция Материално-техническо осигуряване и социални дейности, а иначе - като служба ТИЛ. Именно на нейния шеф е пряко възложено да осъществява методическото ръководство и контрол на звената й. В тази дирекция би следвало да се знае кои са сградите, в които могат да бъдат настанени командировани полицаи, в какво състояние се намират те, колко служители могат да поемат, как тези служители да бъдат изхранени и т.н., и т.н. Именно с тази цел данъкоплатецът издържа тази структура и персонала й. Екипният принцип (особено в силово ведомство като МВР) е нещо изключително добро само когато има ясни функции, ясни отговорности и ясни компетенции, каквито обаче в момента липсват - така могат да се обобщят най-разпространените коментари в министерството.
Малка тайна
Делегирането на правомощия не е измислено от вчера. Това е работа на началниците. А кои са преките ръководители, които са отговаряли за командированите в столицата полицаи, за работата им и почивката им, така и не стана ясно при възникналия конфликт. Въпреки че именно те са служителите, които е трябвало да видят и да алармират, че условията, предложени от тиловаците, не отговарят на съответните изисквания.
На въпрос на Параграф 22 дали и друг освен принудително пенсионираните Живков и Илиев ще понесе наказание - например столичните началници, към които са били командировани полицаите от провинцията, дали дирекция Управление на собствеността и социални дейности също ще понесе някакви санкции, генералният комисар на МВР Павлин Димитров отговори: Не може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Решението (б.а. за пенсиониране) е на работодателя, на министъра, и аз не искам да го коментирам. След което прекъсна разговора, който водехме по телефона.
На мушка
Хора от ведомството твърдят, че на Живков му е вдигнат мерникът още преди да заеме поста главен комисар на новосформираната ГД Охранителна полиция (която обедини дирекциите Жандармерия, Миграция, Български документи за самоличност, Охранителна и пътна полиция и Транспортна полиция). В началото на 2007 г. Живков бе временно отстранен от длъжността директор на ГД Жандармерия със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Срещу Живков имало подаден сигнал (в средата на 2006 г.), че е извършвал нерегламентирани уволнения и преназначения, както и че е допускал нередности, свързани с поръчки на консумативи.
Седмица по-късно Военната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу главния комисар с мотива, че в предоставената документация липсват достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.
Скандал с нюансирани миризми
В медиите изтече информация, че Живков ядосал ръководството на МВР заради издадено окръжно от 30 март 2009 г. до областните дирекции на МВР. От тях се искало да допуснат на своя територия представители на козметичната фирма Ейвън, които да продават продуктите си на служителите в районните управления. И се посочи фактът, че фирмата била спонсор на МВР-кампанията Полицията в близост до обществото, което пък от своя страна било обвързано с разрешението на Живков да позволи на ейвънци да продават лосиони в РПУ-тата. Пропуска се обаче подробността, че кампанията, спонсорирана и от Ейвън, не е приумица на току-що пенсионирания главен комисар, а е стартирала през 2002 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов. А целта на стратегията, практикувана у нас към края на 2008 г. (видно от официалните доклади на МВР), е превенция на престъпленията посредством дни на открити врата във ведомството, организиране на детски полицейски академии, срещи на обществеността с МВР-служители от всички ешелони, концерти, сказки, съвместни детско-полицейски патрули и т.н. Ейвън в МВР не е по-малко шокиращо, отколкото криминалнопроявени да се разхождат и оглеждат непознати им до момента РПУ-та в деня на отворените врата на МВР или пък гледката на деца, патрулиращи с униформени, коментират полицаи. И допълват, че Живков не е наредил да се осигури достъп на дистрибуторите. Изпратеното от него писмо съдържало предложение за подобна инициатива. С което някои не са се съгласили, но дирекциите в София, Кюстендил, Пазарджик и Благоевград са приели. Междувременно бе обговорена и версията за
получени комисиони
в размер на 50-тина хиляди лева, за да получат ейвънци достъп до сградите на районните управления. Инспекторатът към МВР проверява тази версия, но до редакционното приключване на броя не бе излязъл със становище по верността й. Но пък в медиите изтече още едно име, за което се твърди, че е замесено в парфюмерийно-полицейската история. Това на другия нов пенсионер - заместника на Живков - комисар Томи Илиев.
Комисар Илиев е уважаван и известен професионалист от тези, които все по-рядко се срещат в МВР, поясниха пред репортер на Параграф 22 източници от ведомството. Илиев, в екип със сегашния генерален секретар на МВР Павлин Димитров, е участвал в написването на функциониращия Закон за частната охранителна дейност. Илиев е и човекът, който се ползва с добро име и в частния охранителен бранш, където все пак признават, че макар да е дипломатичен и човек на компромисите, винаги е защитавал интересите на МВР. Понякога - повече, отколкото е необходимо за
една пазарна икономика
потвърдиха пред Параграф 22 частни охранители, по всяка вероятност визирайки запазения работен периметър на полицейския СОД и нелоялната му конкуренция спрямо частните фирми, осъществяващи същата дейност. Браншовиците от охранителния сектор използваха момента да изнегодуват, че Консултативният съвет за сътрудничество по въпросите на частната охранителна дейност не е свикван повече от две години, и то не по-вина на комисар Илиев, ами заради нежеланието на ръководството на МВР. И това става, въпреки че, според закона, съветът се свиква най-малко веднъж на всяко тримесечие.
И пак според закона - има предвидени дисциплинарни наказания, когато човек допуска по време на работата си системни пропуски и е занижил контрола, който му е възложено да упражнява. Пенсионирането не е наказание. А за пенсиониране поради несправяне със служебните задължения е несериозно да се говори. Така отговори бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, а сега действащ адвокат, на въпрос на Параграф 22 доколко е законово предсрочното пенсиониране на двамата висши полицаи с подобен мотив. Същото мнение изразиха и пожелали анонимност водещи столични магистрати, споменавайки, че вече няма бивш служител на МВР, който да е започнал да съди ведомството и да не го е осъдил.
За МВР или добро или нищо
с горчива ирония коментира пред Параграф и 49-годишният главен комисар Живко Живков. Аз все още съм служител на МВР, в момента съм в процес на предаване на поста, сдаване на документация и всичко останало, съпътстващо решението на министъра. Истината е, че не съм престъпил законите на България, което всяка проверка ще установи. Повече не мога да ви кажа, заключи Живков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във