Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧИСТКАТА В КАТ ПРОДЪЛЖАВА

Доказателства за вината на катаджийския син Нестор Илиев Несторов продължиха да валят като предизборни обещания и през изминалата седмица. Във вторник (22 август) Софийският апелативен съд (САС) трябваше да гледа мярката му за неотклонение. Той бе задържан на 10 август. Срещу Несторов са повдигнати две обвинения - за ръководство и участие в организирана престъпна група (чл. 321 от Наказателния кодекс) и за съставяне на неистински официален документ (чл. 308 от НК). На 14 август Софийският градски съд му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Във вторник въззивната инстанция се събра, за да реши дали да потвърди оставането на Несторов в ареста. Но се оказа, че същия ден разследващите органи са внесли в съда допълнителни 6 тома с доказателства за вината му. Заринатите с нова информация магистрати се видяха в чудо и отложиха за 29 август решението.
След края на заседанието във вторник прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Емил Владимиров заяви, че свидетели са дали показания, че именно катаджийският син е бил организатор на групата. Най-вероятно обаче подозренията към доведената сестра на Несторов - Силвия Борисова, ще отпаднат. Вероятно тя няма пряко участие в схемата. На нейно име единствено била регистрирана фирмата, на която са били вписани колите.
Като добра и спретната помощница на младия автомобилен спец изпъкна още една служителка на столичния КАТ. Новата повалена мишена се оказа служителката на КАТ-София Илияна Стоименова, която бе уволнена във вторник (22 август). Стоименова е работила в отдела за наказания на шофьорите, които са употребили алкохол, и в качеството си на такъв служител е заличавала отнети точки на провинили се шофьори веселяци.
Освен за пиянските провинения жената е била проверявана и заради аферата с преустройване на автомобили, за данъчни измами и корупционни практики при опрощаването на актове и при уреждане с регистрационни номера с еднакви цифри, съобщиха от МВР.
Борислав Радославов

КАРЕ
Трима полицаи от първо РПУ бяха натръшкани от двама почерпени и добре познати с кражбите си роми в кв. Христо Ботев в понеделник вечерта (21 август).
Сержантите Сотир Воденичаров, Димитър Софрониев и Емилия Дековска били изпратени в квартала, за да проверят сигнал за шумна забава на ул. Мими Балканска. Там роми празнували рожден ден на дете на техен приятел.
Полицаите бързо намерили нарушителите, ориентирали се по музиката. Те помолили празнуващите да намалят звука на уредбата и домакинът Огнян Веселинов обещал да го стори. Докато той увещавал униформените, че ще изпълни заръката, обаче от къщата изскочили двама роми, които започнали да обиждат и псуват сержантите. В следващия момент от къщата наизлезли още 30-на души, които се нахвърлили върху ченгетата.
Софрониев излязъл от побоя със счупен нос, Воденичаров е с контузия на ръката, а Емилия Дековска - с натъртен крак.
Във вторник (22 август) полицията задържа побойниците Огнян Лазаров и Мариан Гергов. Срещу двамата е повдигнато обвинение за хулиганство срещу длъжностно лице (чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс).

Facebook logo
Бъдете с нас и във