Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС СИ ПОИГРАХА НА ДОБРИТЕ ЧИЧКОВЦИ

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви, че никога повече няма да пренебрегва писмата на съдиите, прокурорите и следователите, които не ги е страх открито да изразят недоволството си от кадровата политика на съвета или от някое друго негово решение. И след всеки получен сигнал или колективен протест ще кани бунтарите на среща и ще ги изслушва.
Знаменателното събитие се случи в четвъртък (15 юни), след като ВСС изслуша съдия Теодора Стамболова от Софийския апелативен съд (САС) и следователя от Столичната следствена служба (СтСлС) Капка Милева.
Поводът за разговора със съдия Стамболова бе писмото й от 18 май, с което тя обвини съвета, че с кадровата си политика погазва Закона за съдебната власт (ЗСВ), и поиска да разбере по какви критерии едни магистрати се повишават, а други са обречени да тичат на място.
В четвъртък Теодора Стамболова накратко преразказа писмото си и обясни, че го е изпратила и до медиите, защото в 15-годишната си практика многократно е искала отговори от ВСС по различни въпроси, но досега не е получила нито един.
По темата пръв взе думата председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Той се съгласи с част от констатациите в писмото на Стамболова и допълни: През годините и аз невинаги съм бил съгласен с решенията на ВСС, но въпросът е какво можем да направим оттук нататък заедно.
В отговор съдия Теодора Стамболова заяви, че нито един състав на ВСС досега не е изработил ясни и обективни правила за атестиране и назначаване на магистрати и това е първото нещо, което трябва да бъде направено. Освен това тя поиска ВСС да поеме отговорността за кадровите решения, с които на 17 май (пет дни след въвеждането на задължителното конкурсно начало) без препитване бяха назначени и повишени 86 магистрати. Според нея тези решения са спорни и затова ВСС трябва застане открито зад избора си.
Заместник-председателят на ВАС Венета Марковска подмина това предизвикателство, но не пропусна да клъвне съдия Стамболова с една иронична реплика: Според вас тези решения са спорни, но според Висшия съдебен съвет не са!
От своя страна заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков също защити честта на пагона, като направи опит да притисне съперника в ъгъла: Уважавам професионалните качества на съдия Стамболова. Но искам да кажа, че тя отказва да изпълни указания на ВКС при връщане на делото на въззивна инстанция. Освен това тя използва в мотивите си негативни изразни средства към страните в процеса, което е недопустимо за един съдия.
За изненада на висшите магистрати, Теодора Стамболова прие хвърлената ръкавица и контрира Румен Ненков с думите: В длъжностната характеристика на един съдия е залегнало той да спазва закона и да бъде обективен и справедлив. А вие отправяте към мен обвинения, които не са в обхвата на срещата и затова аз няма да ги коментирам.
За да защити подчинената си, в препирнята се намеси и председателят на Софийския апелативен съд Евгени Стайков. Той сподели, че Теодора Стамболова съвестно си изпълнява задълженията, пише делата си в срок и никога не е отказвала да дава дежурства. Освен това писмото й е принципно, защото е базирано на недостатъчно добре обосновани решения на ВСС.
Точно тук председателят на ВАС Константин Пенчев усети, че разговорът е на път да прерасне в безплодна разправия. Затова той отново взе думата и в прав текст прикани колегите си да обърнат внимание и на втория поканен бунтар - Капка Милева, която трябваше да сподели защо на 23 май столичните следователи също възроптаха срещу кадровата политика на ВСС.
Казаното от Капка Милева почти по нищо не се различаваше от претенциите на Теодора Стамболова. Тя също помоли ВСС да изработи ясни правила за назначаване на магистрати и поиска да узнае по какви критерии едни следователи се предлагат за прокурори и съдии, а други биват подминавани. Аз и колегите ми от Столичната следствена служба се чувстваме огорчени, обидени и унижени от различното третиране на следователите, заяви Милева.
За разлика от Теодора Стамболова обаче следователката изобщо не успя да разприказва членовете на съвета. Просто директорът на Националната следствена служба Ангел Александров я нахока, че не е благодарила на целия ВСС за това, че се опитва да спаси следователите, като ги преназначава за прокурори и съдии и с това срещата между кадровиците на Темида и бунтарите приключи. Като ангажиментът на ВСС - занапред да изслушва и недоволните, остана единственото смислено нещо, случило на заседанието в четвъртък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във