Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Човек на Цацаров зае поста му в Пловдив

Прочулият се с твърдата си наказателна политика под ръководството на Сотир Цацаров Пловдивски окръжен съд се сдоби с нов председател. За административен ръководител ВСС избра с огромно мнозинство от 19 гласа на последното си заседание в четвъртък (18 април)председателя на районния съд в Града под тепетата Веселин Хаджиев, когото определят като близък на сегашния главен прокурор. За другия кандидат, Симеон Захариев - сега на работа в апелативния съд в Пловдив (командирован от окръжния), гласуваха останалите шест членове на съвета.


Отдавна сочат Хаджиев за фаворит за овакантения пост. Критиците на този избор сочат с право, че Хаджиев не е работил никога в съда, който оглавява, че няма опит в съдийстването на окръжно равнище и че е оглавил районния съд прекалено бързо - след едва четиригодишен съдийски стаж в него. За разлика от него, Симеон Захариев е бил в ръководството на окръжния съд. Ръководил е търговското му отделение, а преди това е бил заместник-административен ръководител на районния съд.


Въпреки че за организационните качества на Хаджиев също се чуват добри думи, изборът му ще си остане белязан от убеждението, че е свързан с доскорошната изпълнителна власт. Именно Пловдивският районен съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за клевета, което заведе уволнената за ненаписани с години мотиви по наказателни дела съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. Това беше нейната реакция на изказването на Цветанов, в което той я посочи като покровител на организираната престъпност. Поводът беше забавено от нея наркодело. Председател на състава по делото за клевета беше заместничката на Хаджиев - Екатерина Роглекова, която реши, че силовият вицепремиер е изразил частно мнение, с което дал силно негативна оценка на работата на Мирослава Тодорова, но не я е клеветил.


Всъщност делото беше подсъдно на Софийския районен съд, но Върховният касационен съд прехвърли процеса в Пловдив с мотива, че Тодорова е съдия от софийския съдебен район, а и е била заместник-председател на столичния съд. След оправдателната присъда пък то зацикли на втора инстанция, тъй като съдиите от наказателното отделение в Пловдивския окръжен съд си направиха масово отводи с аргумента за прекаления обществен интерес. Това, разбира се, веднага породи подозрения, че върху тях е упражняван натиск да потвърдят оправдателната присъда на Цветанов.


Темата очаквано беше засегната и докато течеше процедурата по избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. Той призна, че Веселин Хаджиев му е дал да прегледа делото, преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик от районния съд. Цацаров увери тогава, че взел делото най-малкото заради съществения медиен и обществен интерес, но оттам насетне районният съд работил по него повече от самостоятелно. Смущаващо беше и признанието му, че пловдивските съдии били сигурни, че делото ще бъде разпределено именно от тях. Тази увереност изразил точно Веселин Хаджиев, което означава, че двамата са обсъждали развоя на процеса още преди върховните съдии да им го прехвърлят.


Коментари в юридическите среди сега предизвика и обстоятелството, че изборът на председател на Окръжния съд в Пловдив беше изтеглен преди други конкурси за административни ръководители, обявени с по-ранна дата. Овакантен е и ръководният пост в Районния съд в гр. Сандански, чийто председател Димитър Узунов стана член на ВСС от парламентарната квота. Предвид факта, че Узунов се изказа особена разпалено в полза на Веселин Хаджиев, както и че беше номиниран от играещата с ГЕРБ РЗС, може да се допусне, че думата му ще тежи при избора на неговия приемник в Пиринско. Очакванията са избраният основно от ГЕРБ съдебен съвет да бъде принуден да изтегли колкото се може повече конкурси преди предстоящите парламентарни избори. Пък после - според конюнктурата.


nbsp;


Изборът на нов председател на окръжния съд предизвика леко разцепление в пловдивския съдебен район. Магистратите от апелативния съд, в който Симеон Захариев работи като командирован от окръжния съд, излязоха с писмо до ВСС в негова подкрепа. Веднага тръгна обаче и слух, че то изразява нетолкова становището на редовите съдии, колкото на ръководството му. Смята се, че акцията в полза на Захариев е предприета по инициатива на председателя на ВКС Лазар Груев, който гласува за него. Писмото е твърде меко и предпазливо, подписано е само от председателя на апелативния съд Георги Чамбов и от заместниците му Цветана Михова, Мариана Хитева и Недялка Василева. Те изброяват добри качества и у двамата кандидати, но стигат до извода, че Захариев е по-подходящ за поста председател на окръжния съд. Хаджиев пък се беше подсигурил с писма в своя полза от три неправителствени организации и от Пловдивския университет Паисий Хилендарски.Съзнавайки деликатната ситуация, главният прокурор Сотир Цацаров се въздържа от оценки. При изслушването на Веселин Хаджиев пък беше даден повод за нови спекулации във връзка с предстоящото разглеждане на делото за клевета срещу Цветанов. Излагайки вижданията си за съда, който оглави, Хаджиев даде заявка, че ще дисциплинира магистратите, като им търси сметка за отводите. Той щял да настоява магистратите да се мотивират, преди да се откажат да гледат определено дело. Трябвало да бъде създаден и регистър на отводите, от който да се вижда кой съдия колко често и по какви причини прибягва до този процесуален способ.


Facebook logo
Бъдете с нас и във