Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЧОВЕК НА МАДЖО МАЙ ОТИВА НА СЪД ЗА ДДС-ИЗМАМА

Вместо непринудени медийни изяви вътрешният министър Румен Петков е по-добре да разпореди тотална проверка на подопечните му полицейски и специални служби, след което да сподели с широката общественост има ли досъдебни производства срещу бившата СИК и кой ги спира: началниците на полицейските дознатели, наблюдаващите прокурори и техните ръководители или пък слугите на Темида из окръжните съдилища.
Ако това се случи, със сигурност от плещите му ще падне огромен товар, защото дори и шесторъкият Шива да беше, Румен Петков по никакъв начин сам не може да блокира работата на стотици ченгета, заминаващи се с бившите уж ортаци на Големия и Малкия Маргин, на Маджо и Румен Пашата в подземния свят и в структурите на държавната власт. За съжаление обаче засега вътрешният министър като че ли няма намерение да разпорежда подобна проверка. Ето защо днес ще... ударим едно рамо на МВР-шефа в това начинание. Защото той може и да носи еднолично отговорността за дейността и бездействието на вътрешното ведомство, но в никакъв случай не е длъжен да знае какви ги вършат редовите полицаи и дознатели. А понякога, колкото и да е странно това, те вършат... добри дела, които в определени моменти граничат с чудесата.

Неотдавна, едно такова чудо напусна хладните коридори на вътрешното ведомство и кацна в Софийската градска прокуратура. Неговото официално наименование е полицейско дознание № 59 от 2006 г. по описа на Национална служба Полиция - Главна дирекция Борба с организираната престъпност, а съдържанието му е повече от любопитно.
Става дума за наказателно производство, образувано срещу Цветелина Стоянова Велкова, която от години си вади хляба като икономически директор на една от основните фирми в борческата империя СИК - Интерпетролеум енд партнърс ООД. Това дружество е създадено с решение на Софийския градски съд (ф. д. № 24061) през 1994 г. от Румен Николов-Пашата, Венцеслав Стефанов, Младен Михалев-Маджо и Стоил Славов-Телето. Основният бизнес на ООД-то е търговия с горива, които то купува от Нефтохим на изключително атрактивни цени, след което ги препродава на... когото трябва.
Устремът, с който сикаджиите влизат в петролния бизнес, е толкова впечатляващ, че още през 1995-1996 г. те почти монополизират изхода на бургаската рафинерия и от Нефтохим рядко излиза цистерна без тяхно разрешение или поне без тяхно знание. Годишните приходи, които дружеството отчита, са съвсем адекватни на размаха, с който действат собствениците му - 40, 50, 60 млн. лв. (сегашни пари, разбира се) - както дойде.
Въпросът с данъците и акцизите обаче винаги е стоял по доста особен начин: налози се плащат само в краен случай. Тоест - само тогава, когато няма как те да бъдат спестени, чрез осчетоводяването им като загуби или пък като бъдещи вземания от некоректни партньори.
Кой в ония години би си позволил лукса да завлече СИК с един-два милиона за доставен бензин, мазут или дизелово гориво е тема на съвсем друг разговор. По-важното е, че още преди едно десетилетие Маджо и хората му прибягват до древната практика, според която наред с официалните дистрибутори около дружеството слънце се изгражда и верига от сателитни фирми, чието предназначение е да превръщат печалбите в разходи и да топят дължимия данък добавена стойност.
Колко са милионите, с които бившите сикаджии са завлекли държавата през годините, не е известно, защото никой досега не си е правил труда да разследва бизнеса им по-сериозно. Причините за това безхаберие открай време са публична тайна и едва ли е необходимо днес отново да отваряме стари рани и да разнищваме на кого Маджо и компания са финансирали предизборната кампания, на кого са пратили децата в елитни западни учебни заведения или пък кой с каква къща и кола са ощастливили.
Първият пробив в иначе непробиваемата документна и институционална защита на СИК (четирима от най-видните шефове на тази групировка - Поли Пантев, Стоил Славов, Милчо Бонев и Дмитрий Минев си отидоха от този свят с чисто съдебно минало) е направен едва през 2006 година. Конкретният повод, заради който ченгетата от ГДБОП хващат Цветелина Велкова в крачка, е неизвестен. Ударът обаче предвещава да бъде болезнен: става дума за ДДС-измама, извършена четири години по-рано, а това е достатъчно основание за антимафиотите да се разровят в книжата на сикаджиите и да извадят на бял свят далавери за... милиони.
В хода на предварителното разследване е установено, че в периода 30 април - 14 май 2003 г., с цел да избегне плащането на дължим ДДС в размер на 117 077.32 лв., Цветелина Велкова е водила счетоводна отчетност с невярно съдържание:
- в дневника за покупките тя е отразила фиктивна сделка с гориво между Интерпетролеум енд партнърс ООД (в качеството му на продавач) и Чикаго 2 ЕООД (в качеството му на купувач) на стойност 585 386.60 лв.;
- в справка-декларация за ДДС на Интерпетролеум енд партнърс ООД за периода април 2003 г. (с входящ № 10210 от 14 май 2003 г.) тя е посочила, че общият данъчен кредит на дружеството е 5.582 млн. лв., докато в действителност ДДС е бил със 117 017.32 лв. по-малък.
От материалите по досъдебното производство става ясно още, че фактурата на Чикаго 2 ЕООД (№ 202/30. 04. 2003), с която е осчетоводена покупко-продажбата на горивото, е фалшива, защото подобна сделка не е извършвана.
На 19 юни 2007 г. срещу Цветелина Велкова е повдигнато обвинение за престъпление по чл.256, ал.1 от Наказателния кодекс: Който чрез използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи от държавния бюджет неследваща се парична сума в големи размери или даде възможност на друго лице да получи такава сума, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.
На 4 юли 2007 г. заключението на ГДБОП срещу Велкова е готово, а на следващия ден досъдебното производство е изпратено в Софийската градска прокуратура с мнение за съд на обвиняемата.
С това всичко хубаво в този случай се изчерпва. Дознателят и наблюдаващият прокурор са се задоволили с разобличаването на икономическия директор на Интерпетролеум енд партнърс ООД Цветелина Велкова и въобще не са си мръднали пръстите, за да очертаят (както пише в дебелите книги) цялостната картина на престъпната дейност. Тоест те не са се потрудили да установят колко от сделките на сикаджийското дружество са истински и колко са фиктивни, дали през годините Чикаго 2 ЕООД е единствената фирма, чрез която е източван или укриван ДДС и която е била препродадена няколко пъти, докато попадне в ръцете на някой беден или неграмотен човек и т. н.
Нещо повече, в списъка на свидетелите, приложен към делото, са изброени точно дванайсет имена, но сред тях (кой знае защо) липсват не само последните трима собственици и управители на Чикаго 2 ЕООД - Христо Янков Христов (до юли 2003 г.), Христов Дончев (до март 2007 г.) и Ненко Великов Великов (от март 2007 г. насам), но и дългогодишният партньор на Младен Михалев-Маджо, ключова фигура в бизнеса на бившата СИК - Рахмат Сукра Софияди, който след екзекуцията на Стоил Славов през януари 2004 г. бе назначен за управител на Интерпетролеум енд партнърс ООД.
Като свидетел по време на евентуалния процес срещу Цветелина Велкова няма да бъде призована и вдовицата на Стоил Славов - Вера Славова, която според информационната система Дакси в момента притежава 45% от дяловете в ООД-то. Не е предвиден и разпитът като свидетел на друга важна фигура в дружеството от онова време - Стефан Василев Витков, който през есента на 1999 г. формално влиза като съдружник в Интерпетролеум енд партнърс на мястото на Румен Николов-Пашата, Венцислав Стефанов и Младен Михалев-Маджо и днес продължава да държи 5% от дружеството (останалите 50% от ООД са собственост на кипърската офшорка Бистроу лимитид, която по данни на хора от МВР също е собственост на сикаджиите).
С други думи - от една страна, е добре за вътрешното министерство, че дело за реално престъпление, извършено от човек на Маджо, все пак е стигнало до Софийската градска прокуратура. От друга страна обаче, лошото е, че и тук е спазен старият български обичай, според който... много хубаво не е на хубаво. Така че дано някой ден процесът срещу Цветелина Велкова започне, та и ние да разберем (дай, Боже) кой и срещу какво отново е спестил на големите сикаджии дори формалното им явяване в съдебната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във