Параграф22 Weekly

Хипотези

Човек от системата ще поведе МВР

Въпросът "КОЙ" изниква отново, но този път се отнася до МВР. Той обаче си остава актуален и за ДАНС

Вероятността бившият зам.-министър Веселин Вучков да стане новият МВР-шеф е голяма

Въпросът "КОЙ" изниква отново, но този път се отнася до МВР, а не за ръководството на ДАНС. На пръв поглед питането кой ще застане начело на министерството няма такъв заряд, какъвто имаше преди реализирането на модела "Бисеров-Йовчев". Благодарение на единомислието между ДПС и БСП, изразено в светкавично подготвени закони,  ведомството беше сведено до обикновена полицейска дирекция, с някои допълнителни декоративни функции като защита на финансовите интереси на Европейския съюз, сигурност на МВР и прочие.

В този му вид и структура министерството направо не е интересно. Да си припомним ерата преди "Бисеров-Йовчев", когато в МВР вреше и кипеше, избухваха скандали за подслушване, за международни операции срещу наркотрафиканти. Дирекцията за СРС обаче беше извадена от структурата на МВР и макар че се намира на територията на министерството, вече е отделна агенция към Министерския съвет. А главната дирекция на антимафиотите, която ловеше трафиканти, се преквалифицира като звено в ДАНС, чиито агенти дремят на бюрата и сънуват стари подвизи.

Между другото покрай всички промени, моделът "Бисеров-Йовчев" е въвел и една прекрасна процедурна хватка, с която изхвърли от системата хората, на които тогавашните управляващите не можеха да имат доверие. Дори нещо повече - те няма да могат да заемат каквито и да е длъжности в системата, даже ако политическият вятър се обърне и задуха в тяхна полза. Оказва се, че според Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), ако на определен служител е отнет достъпът на такава информация (какъвто задължително имат всички служители), той не може да кандидатства за място в системата три години след отнемането на допуска.

По силата на този текст от закона, въпреки че преминаха тестовете за прием в агенцията, много неудобни на модела "Бисеров-Йовчев" антимафиоти са изхвърчали от ДАНС именно защото им е бил отнет достъпът до секретна информация.
Тази подробност разбива на пух и прах слуховете, че в ГЕРБ замислят да сложат като главен секретар на МВР Станимир Флоров бившия шеф на ГДБОП и бивш  заместник главен секретар по времето на Цветан Цветанов. Покрай делото за подкуп в големи размери, образувано срещу него, той беше отстранен от поста си и достъпът му до класифицирана информация бе отнет.

Не така стоят нещата по отношение на избора на нов министър. Тук обаче въпросът "КОЙ" се отнася не до личността, а до качествата, които кандидатът трябва да притежава, за да реализира политиката на победителите от тези избори. Както е известно, ГЕРБ обяви категорично, че ще разбие на пух и прах модела "Бисеров-Йовчев" и ще върне ГДБОП в МВР. Освен това вече настойчиво се говори, че същата съдба ще сполети и ДАНС.

Човекът, който може да го направи, не е Цветан Цветанов, тъй като лидерът на герберите бе категоричен - Цветанов няма да се върне в МВР. Замислената реформа обаче ще се състои само ако начело на министерството е "вътрешен" човек, запознат със системата отблизо. Това означава, че всички погледи са вперени с надежда и любов към банката кадри на ГЕРБ, където седят други бивши служители на ведомството. А сред тях е заместник-министърът от екипа на Цветан Цветанов - Веселин Вучков. Още като кандидат в 24 МИР-София Вучков заяви: "Цялата реформа в ДАНС и МВР, направена от Йовчев и Бисеров през последните 14 месеца, ще бъде отменена още в първите дни от работата на новото Народно събрание - това е сред приоритетите на ГЕРБ. Ще бъде променен начинът за назначаване на главен секретар на МВР. Дублирането на функциите между ДАНС и МВР ще бъде изцяло елиминирано. Няма да се избира председателят на ДАНС от Народно събрание, а Министерския съвет ще го предлага и ще бъде назначаван с указ на президента. Няма да може ДАНС да разследва престъпления, няма да може да прави претърсване на домове и автомобили. Тя ще си бъде контраразузнавателна служба. Няма да има трима заместник- председатели и огромна администрация, както е сега. Ще изравним и заплатите между МВР и ДАНС."

Вижда се, че това е есенция от управленска програма, каквато само вътрешен човек може да проведе. Евентуален кандидат от ГЕРБ за поста е другият заместник-министър на Цветанов - Димитър Георгиев. По онова време обаче той беше натоварен с финансите, с обществени поръчки, с управление на собствеността на министерството и остана малко далеч от организацията на дейността му.

Що се отнася до сегашния служебен вътрешен министър Йордан Бакалов, неговото оставане като шеф на МВР в екипа на Бойко Борисов едва ли ще се състои. Очевидно на МВР няма да му е полезен човек, който като депутат от Синята коалиция и член на т.нар. алтернативна комисия по случая "Мирослава" направо посече ГДБОП. А самият Борисов едва ли ще има цялото време на света, за да остави някой да се тутка с предстоящите реформи в МВР. Отсега е ясно, че следващият кабинет няма да изкара повече от година-две. После - избори и нови идеи за реформи...

Изключително любопитно е също така каква ще е съдбата на ДАНС. Участта на агенцията ще бъде лакмусът, който ще покаже дали ДПС ще запази властта си над тази агенция. Ако движението запази позициите си в нея, това ще даде окончателен отговор и на прословутото питане #КОЙ, прераснало в продължителен протест срещу политическото задкулисие. Моделът "Бисеров- Йовчев" наложи като шеф на агенцията депутата от ДПС Делян Пеевски, който заради обществения протест остана нае тази длъжност буквално един ден. ДПС обаче си запази властта там с избора на Владимир Писанчев начело на ДАНС, което според мненията на експерти от сектора е станало с благословията на Пеевски. Неслучайно Писанчев беше първият му заместник. Не е случайност и фактът, че под негово ръководство агенцията направи всичко възможно аферата "КТБ" да се развие по предварително подготвения от същото задкулисие сценарий, довел до фактическата гибел на банката.

По закон Писанчев е с петгодишен мандат и може да бъде освободен само от Народното събрание. Промененият Закон за ДАНС вече не допуска председателят на агенцията да може да бъде отстранен за системно неизпълнение или за лошо изпълнение на служебните си задължения. Така че сегашният шеф на ДАНС е почти недосегаем и съдбата му може да промени (евентуално) новият парламент.

Ако ДАНС остане непокътната след формирането на новото Народно събрание и евентуално на правителство, водено от Бойко Борисов като премиер, ако запази сегашните си функции и структура, това ще означава, че нещата са спазарени с ДПС срещу неясни ангажименти от двете страни. Така че въпросът #КОЙ остава актуален...

Facebook logo
Бъдете с нас и във