Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Човекът на Борисов ще командва НСО

Вместо да изпълни обещанието си по-бързо да бъде приет законът за дейността на Националната служба за охрана, държавният глава Росен Плевнелиев се хвана за метлата и почисти върховете на тази служба. Шефът на гардовете на властта генерал-лейтенант Димитър Димитров депозира във вторник (15 май) оставката си пред президента, като е изтъкнал лични мотиви за решението си. Освен това Димитров е пожелал да бъде освободен и от военна служба. От пресцентъра на президентството уточниха, че преди да отпътува на първата си официална визита в САЩ, Плевнелиев е приел оставката.


За досегашния шеф на НСО се знае, че е на кадрова военна служба още от 1987 г., като последователно преминава през стъпалата на йерархията от разузнавач до началник на сектор. През 2003 г. Димитров е произведен в чин полковник, а с указ №233от 25 юни 2004 г. на тогавашния президент Георги Първанов е назначен за заместник-началник на НСО. Димитров застава начело на бодигардовете през 2007 г., а 2010 г. с указ на Георги Първанов получи висше офицерско звание генерал-лейтенант.


Очевидно кариерата на бившия шеф на НСО се е развивала добре в годините, когато е бил близо до бившия президент Георги Първанов. Което според хора от тези среди със сигурност е една от причините за чистката по върховете на службата, предприета от президента Плевнелиев. Отделно, че напоследък около НСО избухнаха няколко скандала, които хвърлиха сянка върху коректността на ръководството и служителите й. Нелицеприятни данни за нерегламентирана дейност в НСО изнесе бившият й служител Николай Марков, който оповести, че там години наред неправомерно е събирана информация за представители на НАТО, за политици и чужди дипломати и даже, че част от информацията е била използвана за шантажи.


Стрелите на Марков летяха основно в посока към бившия президент Първанов. Според бодигарда Първанов лично разрешил на съветника си Манол Велев да се движи с брониран автомобил, с който НСО е возило Тодор Живков. Той оповести също, че част от ръководството на НСО е лишено от достъп до информацията на НАТО, тъй като някои от шефовете са свързани с Държавна сигурност. Марков потвърди и съмненията, които виреят от години, че от службата изтича информация към подземни босове. За капак се появиха и коментари за финансови нарушения, открити при последния одит на НСО от Сметната палата.


Столът под Димитров се заклати още през февруари тази година, когато Министерският съвет утвърди длъжностите във въоръжените сили, към които е причислена според действащия военен закон и НСО. Според наредбата шефът на НСО трябва да е максимум генерал-майор. Така се оказа, че произведеният през 2010 г. генерал-лейтенант всъщност няма място в щатовете на службата и е изпаднал (според военната лексика) в несъответствие. Така че още от зимата на Димитров му беше ясно, че е настъпило време разделно с НСО, в която пребивава 25 години!


Заедно с оставката на Димитров пресслужбата на президенството оповести и новината, че до назначаването на нов директор на Националната служба за охрана тази длъжност ще изпълнява бригаден генерал Тодор Николаев Коджейков.


За новия шеф се знае, че той от години се грижи за сигурността на Бойко Борисов. Интересен детайл е, че и бившият президент Георги Първанов приласка човека на Борисов и дори се погрижи да го повиши в длъжност. През 2010 г. Коджейков бе удостоен с генералски лампази. Може да се каже, че заместник-шефът на НСО се радва на шеметна кариера.


Преди да стане заместник-шеф на НСО (през 2009 г.), Коджейков пази живота на главния секретар на МВР от кабинета Сакскобургготски Бойко Борисов, после бдеше над него, докато бившият професионалист № 1 на вътрешното министерство седеше в кметския стол на Московска 33. Минал е през всички етажи в йерархията на НСО. Като лейтенант той охранява президента Желю Желев. Коджейков е бил гард и на президента Петър Стоянов в периода 1997-2002 година. Пет години работи и в сектор Делегации и гости, който се занимава с държавните мероприятия и визитите на чужди делегации. През 2011 г. завършва магистратура във Военната академия и е единственият генерал в НСО, който има военно образование. Любопитното е, че Коджейков записва специалността Логистика на сигурността и отбраната в дистанционната форма на обучение и за кратки срокове придоби образователно-квалификационна степен магистър по направление Национална сигурност.


Факт е, че Коджейков беше до Борисов и в най-горещия момент през 2005 г., когато спецслужбите получиха информация, че се подготвя покушение срещу тогавашния главен секретар. Както е известно, в района на Драгоман беше заловен автомобил със сръбска регистрация, в чийто багажник полицаите откриха гранатомет. Тогава по нареждане на главния секретар всички завеси на втория етаж на сградата на МВР, които гледат към ул. Шести септември, бяха плътно дръпнати.


По всичко личи, че е дошло времето Коджейков да бъде възнаграден за всичко, което Борисов и неговият охранител № 1 са преживели заедно през годините. В този случай най-добрата отплата за верния бодигард е шефското място в НСО, гарнирано с удивително съответстващия за тази длъжност чин бригаден генерал.


nbsp;


nbsp;


Тодор Коджейков е роден на 14 март 1968 година в София. През 1993 г. завършва висше образование във Национална спортна академияВасил Левски, през 2009 г. завършва стратегически курс във факултет Национална сигурност и отбрана към Военна академия Г.С. Раковски. Военното си образование привършва през 2011 г. като магистър. Назначен е на кадрова военна служба от 30 юли 1993 г., последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, главен инспектор, началник група , началник на сектор. Със заповеди на министъра на отбраната и началника на НСО е повишаван в офицерски звания, награждаван е с награди за постигнати добри резултати при изпълнение на служебните задачи. Завършил е курс в Дипломатик секюрити сървиз - САЩ, курс за инструктори за стрелба. Има издаден сертификат за достъп до натовска класифицирана информация.


Семеен е, с две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във