Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Чукове върху гумена наковалня

Делото срещу т.нар. Банда на чуковете няма шансове скоро да тръгне по същество, след като беше отложено за втори път в рамките на три месеца. Това се случи във вторник (16 септември) на заседание в Специализирания наказателен съд. Обвиняеми по делото за участие във въоръжена престъпна група за наркотрафик, грабежи и побоища са Борис Борисов, Камен Балбузанов-Куката, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Иванов, Веселин Владимиров, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов и Георги Лазаров. Лидерът на групата, според обвинението, е Христофорос Аманатидис-Таки, а неговата дясна ръка - Христо Вартерян-Исуса. Те не присъстват на процеса, тъй като и двамата са в неизвестност от пет години, и прокуратурата е отделила материалите за тях в друго производство, разследването по което продължава.


Основната причина за отлагането на процеса този път бе липсата на обвиняемия Михаил Димитров, който се оказа нередовно призован. Освен това в залата нямаше негов адвокат. Според МВР Димитров е бил възпрепятстван да се яви, защото на 3 юни тази година е бил арестуван в Истанбул за трафик на дрога. А провеждането на наказателен процес в негово отсъствие представлява нарушение на конституционното му право на защита. Българските власти вече са изпратили в турското правосъдно министерство молба за правна помощ, за да започне процедурата по екстрадицията на Димитров у нас във връзка с делото.


Липсваха и някои от адвокатите на останалите обвиняемите, което също е съществена процесуална пречка за старта на делото. Защитникът на Камен Балбузанов- Куката се оказа зает по същото време с дело в Окръжния съд в Бургас. Антон Калчев пък пожела да му бъде назначен служебен защитник, тъй като е оттеглил пълномощията от досегашния. Пред съда той мотивира желанието си с недоброто си финансово състояние, понеже е безработен.


Радостин Бързанов също остана без защитници. Неговият адвокат Менко Менков не успя да присъства на заседанието, тъй като е ангажиран с друго дело в Окръжния съд във Варна. Защитник Станислава Каракушева пък е в отпуск до 4 октомври, защото е бременна. За следващото заседание трябва да бъде осигурен и адвокат на Веселин Ермалаев, тъй като този, който го представлява, живее в Хасково и не може да присъства на заседанията.


Процесуалните пречки обобщи Иво Найденов, защитник на известния ММА-боец Любомир Симеонов, известен с прякора си Любо Чука. Според него неявяването на колегите му в бъдеще ще торпилира процеса. Екстрадицията на Димитров също ще се проточи във времето. Найденов заяви, че даването на ход на делото ще бъде изпитание и за следващи заседания.


Представителите на държавното обвинение се съгласиха, че са налице пречки да се даде ход на заседанието, и подкрепиха искането за отлагането му. Следващото заседание бе насрочено за 31 октомври тази година. Дотогава се очаква задържаният в Истанбул Михаил Димитров да бъде екстрадиран в България.


На предишното заседание на 13 юни делото не тръгна, защото отсъстваха шестима адвокати и двама подсъдими. Тогава защитниците помолиха съдията от спецсъда Мариета Неделчева да отложи делото, защото са служебно ангажирани със семинар по същото време. Запознатите с процеса коментираха по онова време, че тласък на делото може да даде свидетелят Росен Кръстев, който е бил малтретиран от бандата на чуковете и се очакваше на заседанието във вторник да поиска обезщетение за нанесените му вреди. Това обаче не се случи, защото процесът бе отложен. Държавното обвинение обаче не е загубило кураж. През юни прокурор Цветослав Денков обяви, че очаква присъди от 5 до 15 години затвор за бандата. Разполагаме със сериозни козове, заяви той.


Наблюдаващият прокурор Георги Мойсеев описва бандата като група с ясна пирамидална структура. "На върха на пирамидата са Христофорос Аманитидис и Христо Вартерян, които са ръководели и са взимали всички важни решения за групата. Отделните, конкретни действия са ги възлагали на лицата под тях, например на Камен Балбузанов, на подсъдимия Любомир Симеонов, които са били на по-високо ниво, приближени до босовете, но долните нива на групата никога не са контактували с горните нива пряко. Нанасяни са тежки побои, с метални тръби, извършвани са грабежи, имаме повдигнати обвинения и за средни телесни повреди - счупване на кости, на открити рани, открити счупвания, счупване на череп и т. н. - с много тежки последици за пострадалите. И грабеж на всички вещи и пари, които са в тях", обясни преди три месеца той.


През лятото стана известно, че защитата на Таки е подала молба делото срещу клиента им (което е отделено от това на бандата) да бъде прекратено или да се гледа в съда в най-кратък срок. Интерпол издирва Таки от шест години. Бандата на чуковете е създадена през 2007 г. и действа активно на пазара на дрога до 2010 -а. Според МВР тя се занимава основно с пласиране на кокаин и трева в София и по морето. Твърди се, че част от спечелените от дрога пари групата реинвестира в още наркотици, а другата - в строителство и заведения. За това обаче прокуратурата не разполага с доказателства. По тази причина в обвинителния акт не е включено и обвинение за пране на пари.


Очевидно е намерението на прокуратурата да вкара бандата на чуковете между чука на обвинението и съдебната наковалня. Засега обаче и прокурорското, и съдебното чукче мълчат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във