Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цигараджии одимяха митницата

Спецоперация Цигараджии, за която МВР съобщи в четвъртък (28 юни), показва колко не е прав шефът на Агенция Митници Ваньо Танов. Както е известно, след акцията на Цветановото ведомство срещу корумпирани митничари от 2 май тази година на в митница Свиленград, Танов обяви, че съществуването й е под въпрос. Повод за тези думи беше арестът на осем от подчинените му там, както и резултатите от теста за лоялност, на който бяха подложени останалите им колеги.


А изводите от теста бяха отчайващи - от 270 служители 17 на сто се провалиха тотално, други 40 % се оказаха склонни да прикриват прояви на корупция и да лъжат. Ако няма достатъчно човешки ресурс, може да се стигне до ситуацията митническите бюра и пунктове в региона да минат под контрола на друга митница, а тукашната да бъде закрита, каза тогава Танов.


Хигиенните намерения на генерала явно стават непосилни, тъй като при спецакцията на любимото му МВР Цигараджии изпуши шефът на пункт Олтоманци, който е в състава на Митница Югозападна. За контрабанда на 22 млн. къса цигари в ареста беше прибран Георги Владимиров с прякор Фози - митничар легенда, оплетен в най-разнообразни истории за контрабанда на какво ли не.


Районът, за който отговарят митничарите от Югозападна, граничи с този на комшиите от изгорялата при тестовете Митница Свиленград. Очевидно пожарът на контрабандата пламти без дим и в тази част от родната граница. Дотолкова незабележимо, че за нелегално прекараните цигари в района не е разбрал нито митничар 'b91 Ваньо Танов, нито дирекцията му за разузнаване. Тайна са били даже за вездесъщия като Батман борец с престъпността и сегашен премиер Бойко Борисов.


Защото на Международния ден на митниците на 26 януари тази година лично той връчи плакет и грамота на заместник-шефа на изгорялата сега Митница Югозападна Георги Александров, избран за Служител на Агенция Митници за 2011 година. Любопитно е, че отличникът бе награден не за друго, а за цялостен принос в областта на митническото разузнаване и разследване.


Какво е разузнавал и разследвал Александров един Господ знае, но, изглежда, пункт Олтоманци и неговият шеф Владимиров-Фози са минали метър и дейността им е останала извън вниманието на всички разследвачи. В същото време не остана скрито видимото задоволство, с което вътрешният шеф Цветан Цветанов съобщи пръв за арестите в четвъртък, а после в най-добрите репортерски традиции развиваше и обогатяваше информацията за Цигараджиите. Той многозначително нарече Владимиров именит митнически шеф, като подчерта, че за 2011 г. той и групата, в която участва, са прекарали 22 млн. къса контрабандни цигари.


Със сигурност са поточе в контрабандния цигарен океан. Той се пълни от стотици видими и невидими бойци от тихия трафикантски фронт, активно ръководени от съпричастни към каузата именити и безименни митничари. Още през 2009 г. бившият шеф на агенцията Емил Димитров - Ревизоро наброи шест прякора на служители със заслуги за съществуването на , свързани с контрабандните канали - Цайса, Белия, Дебелия, Кратунката, Пингвина и Фози.


Е, Фози вече изгоря. Може би заради порочния интерес на МВР-шефа Цветан Цветанов към о.р. ген. Ваньо Танов. Не е тайна че митничар 'b91 лично прати на 9 февруари 2012 г. Георги Владимиров-Фози да брани пункт Олтоманци от върли контрабандисти. В отговор Фози козирува и отсече: Приоритет в работата ми ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия!


Иначе Фози работи в системата на митниците от 1991 година. Той е бил дисциплинарно отстранен от работа от сегашния депутат и бивш началник на Митница Кюстендил Кирил Калфин през 1998 година. По-късно със съдебно решение Владимиров е възстановен на работа. Той е началник на Митнически пункт Гюешево от 2001-ва до 2009 г., когато пак е отстранен от поста. Той обжалва санкцията и Върховният административен съд решава, че актът е незаконосъобразен и той трябва да бъде възстановен на поста началник на митнически пункт заради процедурни пропуски в документацията, оформена от директора на Агенция Митници Ваньо Танов. Както се вижда, пропуските са отстранени и от 2012 г. той отново е началник.


За Фози се говори, че е личен приятел на червената фурия Мая Манолова и на бившата началничка на кабинета на Сергей Станишев - Ирена Борисова. Мълвата го свързва и с митичната фигура на трафиканския фронт Иван Тодоров-Доктора, определя го като негов личен митничар.


Ако впишем и Фози в графата на изгорелите, остават още петима от списъка на Ревизоро. Какво правят те, само Господ и... още няколко души знаят. Според Главна дирекция Борба с организираната престъпност, обстановката в областта на контрабандата през 2011 г. се характеризирала с голяма сложност и динамика, което в контекста на българската практика означава, че по една или друга причина трафикантите са били трудноуловими . За цялата година антимафиотите са иззели 184 498 529 къса цигари без бандерол. Ако се разхвърлят на хората от списъка на Ревизоро, падат се горе-долу по 30 млн. и нещо къса на глава от именит митничар.


Очевидно обаче незаконният внос е далеч по-голям, тъй като народът продължава да дими евтини контрабандни цигари, а очакваните приходи от акциз раждат кошмари в главата на финансист 'b91 Симеон Дянков. Явно виновни за нездравия сън на финансовия министър са не само грижливо пазените в тайна именити митничари, но и бизнесмени с размах, какъвто е съучастникът на Фози от Варна Борислав Манджуков. Той също попадна в ареста заради далаверата с контрабандни цигари. Името му се прочу през миналата година, когато варненският бизнесмен се закани, че ще вдигне палатков лагер пред централата на ИНВЕСТБАНК на бул.България в столицата.


Манджуков от две години тръби навсякъде, че банката на Петя Славова му задигнала 5 млн. долара от депозитни сметки на фирмите му. Той установил това, когато решил да изтегли част от сумата. Твърденията му обаче не предизвикаха никакъв интерес нито сред компетентните служби на МВР, ДАНС, нито в Банков надзор на БНБ.


Може би това се дължи на факта, че Манджуков е стар клиент на правоохранителните органи. Повече от шест години срещу него и свързани с него фирми се влачи разследване за източване на ДДС. То започва през 2006 г. , когато бившият шеф на данъчните в Добрич, а сега заместник-директор на Националната агенция по приходите Тошко Тодоров описва в доклад за началничката си Мария Мургина схема за измами с ДДС при сделки със зърно в периода 2003 -2006 година. От схемата изплува и името на Борислав Манджуков. Сигналите обаче не водят до разследване, благодарение на намесата на покровители от най-високо място.


През 2009 г. прокуратурата все пак предприема проверки. През юли 2011 г. обвинението потвърждават, че е образувано следствено дело за източване на над 10 млн. лв. ДДС от фирми, свързани с Манджуков - Булмес ООД, Промес ООД, Глобал трейд 2 ЕООД, Булинвест 3,Парти плейс... Общо 36 фирми е използвал варненският бизнесмен в периода 2007-2009 г., с чиято помощ източва милиони левове - чрез схеми с месокомбинати или търговия със земя.


Манджуков държи две от най-популярните увеселителни заведения във Варна Булгари и Екзит, преименувани по-късно във Верту и Версай. Собственик е и на две чейнджбюра, а бизнес размахът му според мълвата се дължи на близостта му с групировката ТИМ.


Ако цигарите на Фози и Манджуков гаснат, това със сигурност е знак, че от МВР и прокуратурата направо чезнат по тях. Но както сочи нашенската практика, все ще се намери някой да им услужи с огънче и пак да задимят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във