Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цигарен пушек в Свиленградския митнически рай

Отвъд шумното огласяване на успешната акция на МВР и Агенция "Митници" срещу контрабандата на цигари тази седмица, както се оказа, стои тихата работа на турските тайна служби. Без тяхната намеса българските им достове от МВР едва ли щяха да стигнат до колосалната за нашата родина акция, със задържани граничари и митничари, и с контрабандна стока за 8 млн. лева. Главният секретар на МВР Георги Костов се видя принуден да отиде в Пловдив, за да даде специална пресконференция за операцията.

Камъчето изплю бившият му колега и предшественик на този пост, а сега премиер Бойко Борисов. Той обясни случилото се в типичния си стил: "През празниците цели смени митничари и граничари са работели като организирана престъпна група. Колегите от Турция ни подадоха информация кога влиза контрабанда от цигари. Те обаче като я получат, я скъсват, но не знаят, че носителят остава в машината. Сега като ги проверихме, хванахме кои са били на смените, хванахме и тировете. Може би всичко, което е работело там, ще бъде махнато", коментира операцията на МВР той.

Мъглявото му изказване всъщност ни казва, че турците са предали на българските си колеги информация за контрабандния канал. И вероятно това от немай къде е довело до ответните действия на МВР.

В неделя (29 март) през граничен пункт Капитан Андреево преминал ТИР - бариерата била вдигната, камионът не е проверен. Спрян е за проверка чак в Пловдив, след което пловдивски криминалисти предприели спешна операция срещу организирана престъпна група за контрабанден внос на цигари от марките "Президент" и "Джи Линг"  от Турция. Те нахлули в склад в Града на тепетата, където попаднали на ТИР-а, пълен с 1420 мастърбокса цигари. Камионът бил с фалшива столична регистрация, но полицаите открили истинския турски номер на товарния автомобил. Шофьорът му е турски гражданин.

Впоследствие криминалистите проверили и граничния пункт на Капитан Андреево. Там попаднали на интересен запис от видеокамерите за охрана и контрол. От него станало ясно, че след онзи ТИР, намерен в Пловдив, през пункта в малките часове в неделя влязъл още един. И той минал на вдигната бариера и без никаква проверка. Той бил открит на паркинг в района, като по предварителна информация товарът му е бил предназначен за столичния пазар.

На пресконференцията във вторник (31 март) главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че на турската граница стоката в ТИР-а от Пловдив е била декларирана като цигари за транзит. В  България обаче е влязъл с документи за бобини за текстилната индустрия. Тапиите обаче изобщо не били проверени от служителите на пункта.

Шест души от смяната, която е била дежурна същата нощ на ГКПП Капитан Андреево, са били отведени на разпит в Областната дирекция на МВР в Пловдив. Впоследствие са задържани общо 13 митничари, плюс трима гранични служители.  Това потвърди апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, който заедно с колегата си от Окръжна прокуратура Румен Попов участваха в пресконференцията. "Седем са задържани за 72 часа, с повдигнати досъдебни производства. Имаме сериозни данни за съпричастност на служители на митницата и гранична полиция. Не твърдим, че всички задържани са участвали, твърдим само, че тези камиони не биха минали през граница без участие на граничари или митничари", заяви апелативният прокурор Даскалов.

В момента се установява съпричастността на граничните полицаи към контрабандния внос на цигарите, заяви на пресконференцията в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов. От думите му става ясно, че престъпната група е действала с размах, без да е обезпокоявана от никого в продължение на месеци. Във вътрешното министерство все още нямат представа за истинските размери на контрабандата. Установено е само, че докато е работила същата смяна, която е задържана, през ГКПП - Капитан Андреево в последните седмици са минали общо 15 такива ТИР-а. Щетата от контрабандните цигари, задържани в Пловдив, е за около 8 млн. лева. Това означава, че за същия период организираните контрабандисти са прекарали нелицензирана стока за около 120 млн. лв., което е колосална сума и очевидно не е по силите на дребни кокошкари. От вътрешното ведомство лаконично съобщиха, че организаторът на схемата е български гражданин, но без да посочат името му.

Във връзка с разкритията на ГКПП - Андреево е била Розалия Димитрова, заместник-директор на Агенция "Митници" Шефът й о.р. ген. Ваньо Танов е в отпуск. От края на февруари Митница Свиленград, към която е и митническият пункт Капитан Андреево, се управлява от Стефан Марашев, който бе назначен за временно изпълняващ длъжността до 28 май 2015 г., когато ще го замести назначеният след конкурс Георги Костадинов. Двамата са екип начело на митницата в Свиленград още от 2002 година. Тогава Марашев беше директор, а Костадинов - негов заместник. През 2008 г. Марашев бе уволнен, че неправомерно е възстановил акциз на стойност 10 млн. лв. и така е превишил правата си. През 2010 г. обаче съдът го възстанови на работа, но той отново бе уволнен от поста за неупражняване на контрол и злоупотреба с обществено доверие след скандални разкрития за застрояване на забранената зона на язовир Ивайловград. Марашев обаче остана в системата като редови митничар, за да се възроди птицата Феникс на директорския пост, макар и като временно изпълняващ длъжността.

Името на човека, който ще го замести през май тази година, също е замесено в скандални случаи. През 2014 г. в колата на Георги Костадинов бяха открити амфетамини. Обвиненията срещу него отпаднаха поради липса на доказателства и той се върна на работа.

Митничар №1 Ваньо Танов защитава с нокти и зъби своите подчинени. По повод ареста на Тодор Караиванов, по прякор Пая, и.д. шеф на Свиленградската митница през януари 2015 г., Танов заяви, че показните акции срещу служители от Митница Свиленград се правят в резултат на нечии засегнати интереси, и защити професионалните качества на подчинения си Караиванов. Който беше задържан и обвинен от прокуратурата за подкуп в размер на 2773 лева. Сега Караиванов е на свобода, под парична гаранция от 5000 лева.

Що се отнася до сътрудничеството между турските и българските служби, в понеделник (30 март), един ден след като турците подали информацията за контрабандния канал, в МВР се състоя среща на шефове от главните дирекции национална и гранична полиции с турска делегация. Тя беше водена от първия секретар и консул на Република Турция в България Мурат Еркол и членове на управителния съвет на фондация "Път към родината“ на немско-турските шофьори. Както сочи съобщение на МВР за срещата, били са засегнати теми и за граничния контрол.

А дано в резултат на достлука между български и турски служби пред контрабандата на акцизни стоки най-сетне се сложи бариера. А дано, ама надали - идат избори, а партийните каси зеят празни...

 

Изненада

Изненадващо само един от задържаните митничари остана за 72 часа в ареста, останалите 12 служители от ГКПП Капитан Андреево бяха пуснати на свобода в сряда (1 април). На тях няма да бъдат повдигани никакви обвинения, те ще получат призовки като свидетели. За колегата им обаче се очаква да бъде повдигнато обвинение. В сряда (1 април) по време на парламентарния блицконтрол премиерът Бойко Борисов заяви, че се очаква до края на деня срещу седем от „митничарите и граничарите“ да бъдат повдигнати обвинения. Всъщност още миналия ден са предявени такива за контрабанда на цигари срещу седем души: турски шофьор на камиона с цигари, собственик на склад в Пловдив, където е разтоварвана стоката, и петима работници в същия склад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във