Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цинично

Човешкият живот в България няма стойност. Затова и никой не го е грижа за неговото опазване. Това става все по-безпощадно ясно след всяка катастрофа с много загинали. Миналата година край Ямбол автобус Чавдар се вряза в тълпа от хора и уби 18 от тях. Тази седмица от петорната автотехническа експертиза се разбира, че автобусът е бил неизправен. Текущият ремонт е бил извършен по традиционен български начин - гвоздей, тел и монета са били поставени на мястото на оригиналните части. А за спирачките явно гвоздеите не са стигнали, защото те са си останали повредени.
Делото продължава. Възможно е виновните за смъртта на хората да получат символични присъди, ако въобще бъдат осъдени. Нека припомним, че шофьорът, който обърна автобус в р. Лим и причини смъртта на 12 деца, бе осъден на четири години. Около Коледа миналата година се разбра, че той изтърпява наказанието си като домакин на бунгало в курорта Пампорово. В момента все още тече и съдебният процес за пожара във влака София-Кардам, където изгоряха живи осем души. И там има обвинени - шафнерът и двама началници от най-ниския ешелон...
Ако виновните за всички тези случаи и за други подобни продължават да бъдат наказвани символично, всички гръмки приказки за справедливо правосъдие и за реформи в съдебната система стават смешни. Човешкият живот е с по-висока стойност от всякакви завлечени пари от еврофондовете. За разлика от парите, той не може да се възстанови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във