Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЦИРК И ПРОВАЛ ЗА ОБВИНЕНИЕТО

След две седмици се навършват четири години от разстрела на сикаджията Милчо Бонев-Бай Миле. На 30 юли 2004 г. той, четирима негови гардове и пазарджишкият сутеньор Методи Маринков бяха направени на решето в ресторант-градина Славия на ул. Коломан №1 в столицата. Другите двама телохранители на Бай Миле Емил Стоилов и Александър Ананиев бяха тежко ранени.
Почти 48 месеца след кървавата касапница равносметката от разследването и последвалия го съдебен процес е на кантар. Добрата новина е, че все пак четирима души бяха изправени на подсъдимата скамейка. Георги Стефанов, Анатолий Мънков-Плъха, Стилян Георгиев-Мишока и Тихомир Дочев-Мравката отговарят пред Темида за покушението.
Всичко хубаво обаче свършва дотук. С всяко поредно заседание на процеса срещу четиримата става ясно, че вината им изобщо не е стопроцентово доказана, както тръбяха МВР и прокуратурата. Липсата на свидетели на обвинението, косвени доказателства и поредица от пропуски на разследването приближават делото до финал, който ще е в изгода на обвиняемите и унизителен за държавното обвинение.

Арестът на четиримата
Плевенчанинът Анатолий Мънков-Плъха бе първият заподозрян за убийството, задържан на 8 август 2004 година. Два дни по-късно, на 10 август, в ареста попадат още Стилян Георгиев-Мишока и Тихомир Дочев-Мравката. Мравката е задържан в курорта Слънчев бряг, а Мишока е арестуван в дома му в Пловдив.
Според Марин Марковски, адвокат на Плъха, полицията е стигнала до Мънков, след като открила негови отпечатъци върху пластмасова бутилка от вода, в която имало бензин. Тя била открита в Нисан Примера, който полицията свързва с убийството. Возилото е откраднато четири дни преди убийството на Бай Миле и е открито два дни след касапницата, опожарено и без регистрационни табели на столичната ул. Костенец в кв. Лагера. От разследването се изплъзна информация, че от запис на охранителната камера на сградата срещу ресторант Славия се вижда как в този автомобил се качват част от маскираните стрелци. В него са били открити плетени маски, полицейски униформи и бронежилетки. Отпечатъци и ДНК-материал са били открити единствено върху пластмасовото шише с гориво, намерено в багажника на автомобила. Отпечатъците съвпадали с тези на Анатолий Мънков-Плъха, регистриран за кражби.
Според адвокат Марковски, това са косвени доказателства, които не са достатъчни за задържането на Мънков. Марковски твърди още, че Мънков не е познавал никого от убитите на 30 юли. Тезата му е, че разговорите, провеждани от личния GSM на Мънков и подслушвани от полицията, нямат нищо общо с убийството и не могат да бъдат използвани като доказателства. Според адвоката, Мънков действително е провел разговор по мобилния си телефон, но е ставало въпрос за това, че е бил обран апартаментът му. Марковски твърде още, че обвинението не е изяснило достатъчно добре въпроса със собствеността на подслушвания GSM, нямало и гласова експертиза. Мънков е един мушморок, регистриран е за кражба, но не е познавал Бай Миле, няма отношение към групата, роден е в Плевен, а е бил в София заради майката на приятелката си, която е онкоболна, заяви в началото на процеса Марковски.
Другият заподозрян, Георги Стефанов, е арестуван на 8 септември в дома на родителите си в Кърджали. Главната улика срещу него са две части от СИМ-карта за мобилен телефон: едната част от картата (с чипа) е открита в опожарения Нисан на убийците, а другата част от картата е открита в квартирата на Георги Стефанов в София. Обвинението разполага с няколко телефонни разговора на Стефанов, записани със специални разузнавателни средства. За какво обаче става дума в тях все още се пази в много дълбока тайна заради използването на СРС. Според адвоката на Стефанов - Александър Черпоков, уликите са косвени, няма никакви преки доказателства за вината на клиента му.
Защо съм тук?
Сряда, 31 октомври, 2007 година. Поредното заседание за убийството на Бай Миле. Един след друг се нижат четирима свидетели, които сякаш предварително са се сговорили да кажат пред съда, че знаят само едно нещо. А именно - Милчо Бонев май се занимавал с някакви футболни трансфери за ФК Славия. Иначе нищичко друго не знаели както за него, така и за неговия бизнес, а също така и за изправените на подсъдимата скамейка килъри.
На същото заседание вдовицата на Бай Миле - Силвия Панагонова, информира председателя на съдебния състав Петя Крънчева, че съпругът й въобще не е споделял пред нея да е имал някакви притеснения за бизнеса си и да е чувствал заплаха за живота си.
Панагонова обясни, че не е познавала кръга от познати на Милчо Бонев, а е имала свое обкръжение. В разпита пред следовател обаче тя била далеч по-приказлива: Не съжалявам, че не ги познавах. Възмущавам се от тях, но не искам да посочвам имена, откровено признала по-рано Панагонова.
На заседанието на 31 октомври жената ясно и категорично посочи кой е най-близкият до сърцето на убития й съпруг:Считаше Младен Михалев-Маджо за свой брат, обичаше го като такъв и постоянно прекарваше времето си с него, разкри Панагонова.
Други двама свидетели пък се оказаха бивши служители на Николай Маринов-Малкия Маргин. А показанията, които дадоха, предизвикаха широки усмивки сред журналисти, подсъдими и адвокати. И не дадоха логичен отговор защо изобщо е било нужно да бъдат разпитвани.
Лъчезар Дичев е бил градинар в къщата му в столичния квартал Бояна повече от година. Пред съда обаче мъжът каза, че не познава нито подсъдимите, нито Милчо Бонев. Оплака се само от ниската заплата, която Малкия Маргин му давал.
Бившият бодигард на Маринов - Бисер Паликарев, пък успя само да измънка, че е научил за смъртта на Бонев в Слънчев бряг, където шефът и жена му почивали.
След края на това заседание съмнението, че и това дело ще завърши по възможно най-съкрушителния начин за държавното обвинение, придоби все по-реални очертания.
Шоуто продължава
Почти седем месеца след това заседание (14 май тази година) циркът продължи с пълна сила. В залата довтаса с голямо закъснение едничкият свидетел, който все пак се яви. Според документите от предварителното следствие Бойко Грозев е присъствал на огледа на автомобила Нисан Примера, за който се предполага, че е използван от убийците в деня на покушението.
Всичко разбирам, само не ми е ясно защо съм тук, откровено призна разчорленият и небръснат жител на самоковското село с. Долни Окол. Първоначално Грозев хвърли всички в залата в ужас, като заяви твърдо, че не е присъствал на никакви огледи и не е подписвал никога в живота си каквито и да било протоколи.
Малко по-късно Грозев все пак успя да си спомни смътно, че преди няколко години ченгета го спрели край Красна Поляна. Без много обяснения ченгетата му взели книжката и го накарали да чака около два часа в колата заедно с шофьора на камиона, с който превозвали строителни материали.
Униформените оглеждали някакви коли на около 100 м от него, след което накарали Грозев да подпише някакъв документ и му върнали книжката.
Присъствието на ценния свидетел не даде отговор на въпроса дали рисунката с дърветата е визираният от съда важен документ по делото за кървавото убийство. Съдиите показаха на изпадналия в обяснима амнезия Грозев въпросния протокол, но той отрече там да забелязва своя подпис, с което окончателно срази съдиите. Така съдът си загуби около два часа с този моноспектакъл, за да установи в крайна сметка, че показанията на поемното лице са неизползваеми.
А се очакваше неговите показания да подкрепят тезата на държавното обвинение, че килърите са използвали автомобил Нисан, който по-късно са опожарили. МВР и прокуратурата се кълняха, че при първия оглед в автомобила са открити бронежилетка, полицейска лампа и пистолет, за който е установено обаче, че не е използван при убийството на Бай Миле и хората му. Повторният оглед, който е извършен вече в двора на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК), е бил по-ползотворен. Между предните две седалки е открито пластмасово шише с бензин.
Този факт предизвика подозрение у адвоката на Мънков - Марин Марковски, който се чуди как шишето не е открито при първия оглед, при положение че е било на видно място. Експертизите установили пръстови отпечатъци по бутилката, които принадлежали на Мънков, а взетата от гърлото проба от слюнка е пратена за ДНК-експертиза. Резултатите показали, че Анатолий Мънков е пил от тази бутилка.
По думите на Марковски, според чл.135 от НПК, претърсването и изземването се извършват само с разрешение на съдия, а когато случаят е неотложен, в срок от 24 часа органите на досъдебното производство трябва да предоставят на съда протокола за изземване и той трябва да го одобри. Точно това си задължение разследващите институции не са изпълнили. Протоколът, с който е иззета бутилката, не е минал през съда, каза адвокат Марковски.
Разпитът на Маджо
След близо половингодишни унизителни кандърми една от емблемите на българската организирана престъпност - бившият сикаджия Младен Михалев-Маджо, най-сетне благоволи да уведоми съдебния състав по делото за убийството на Милчо Бонев, че няма нищо против да бъде разпитан като свидетел, само два дни след цирка със свидетеля Грозев (16 май).
Кога и по каква процедура са протекли пазарлъците не е известно, но на въпросната дата Съдебната палата осъмна като декор от холивудски политически трилър за предстоящ атентат срещу президента на САЩ.
Нещо повече. В стремежа си да оправдаят оказаното им доверие служителите на Съдебна охрана и ченгетата от Столичната дирекция на полицията (СДП) направо се престараха. И то до такава степен, че първите взеха да пребъркват за оръжие дори висшите магистрати, а вторите намачкаха фоторепортера Емил Иванов.
За да не остане някой озадачен от ченгесарското стълпотворение в Съдебната палата, гражданинът Михалев положи доста усилия, но изигра ролята си перфектно. Като се започне с драматичното тричасово закъснение, мине се през изнурената усмивка и тридневната четина по лицето му, та се стигне до откровено демонстрираното неудобство от присъствието на бронираната жилетка под марковия му тоалет.
Поуката
След като на заседанията станахме съпричастни на показанията на свидетели от ранга на бай Бойко от с. Долни окол и почтения гражданин Младен Михалев, без притеснение можем да прогнозираме, че делото срещу Георги Стефанов, Анатолий Мънков-Плъха, Стилян Георгиев-Мишока и Тихомир Дочев-Мравката ще претърпи пълен провал. С подобни свидетели и косвени доказателства четиримата най-вероятно ще бъдат оправдани напълно от Софийския градски съд.
След това не ни остава нищо друго, освен да запишем показния разстрел на Бай Миле в графата неразкрити. За МВР и прокуратурата всъщност няма да им е първица - ще посърби, посърби и ще забравят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във