Параграф22 Daily

§22 Анализи

Цивилните кадровици в сигурността си свършиха работата

Останаха за прочистване само Военното разузнаване и Военната полиция

Изглежда дойде времето, когато метлата, която служебният кабинет и силовия вицепремиер Бойко Рашков развъртяха по върховете на спецслужбите, да застане на мястото си в килера. С последната смяна на шефа на разузнаването Атанас Атанасов, вече почти не останаха звена от сектор "Сигурност", начело на които да стоят кадри, назначени с благословията на предишния кабинет "Борисов".

 

За малко повече от месец бяха подменени професионалното ръководство на МВР, вътрешните заместник-министри, шефовете на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Главна дирекция "Гранична полиция", "Жандармерия", дирекция "Вътрешна сигурност", Столична дирекция на МВР (СДВР), ръководството на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Тази седмица (на 16 юни) шефът на разузнаването Атанас Атанасов също се раздели с поста си. Смяната му бе разписана от служебния премиер Стефан Янев още в края на май, когато в национален телевизионен ефир заяви, че въпросът за махането на шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) - Димитър Георгиев и Атанас Атанасов, е реторичен. Така че днес едва ли трябва да има чак толкоз много изненадани, задето кабинетът е предложи на президента Румен Радев да издаде "съответния" указ.

Със същото закъснение научихме и мотивите за задаването на реторичния въпрос

"Защо трябва да бъде сменен шефът на разузнаването?"

Те бяха обявени от говорителят на служебното правителство Антон Кутев и най-общо звучат така:

"Освобождаването на Атанасов се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност на Република България. Под негово ръководство, агенцията е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно Закона за ДАР, тя е длъжна да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на държавния глава, председателя на Народното събрание и на министър-председателя. По отношение на разузнавателната информация, предоставяна на президента, този принцип е бил нарушаван системно!"

В контекста на това обяснение ще припомним, че името на досегашният разузнавач № 1 изплува през юли 2020 г. - покрай скандала с арестуването на двамата президентски съветници - Илия Милушев (по отбрана и сигурност) и Пламен Узунов (по правни въпроси).

След показната акция в президентството, в която участваха полицаи и служители от Бюрото за защита към главния прокурор, Илия Милушев беше обвинен като

подбудител за извършване на длъжностни престъпления

с цел да причини вреда на председателя на ДАР Атанас Атанасов. Според държавното обвинение, президентският съветник е подбудил бивш разузнавач да му предостави секретни документи, които той щял да предаде на президента Радев и с които да осъществи престъплението (ха-ха) “Причиняване на вреда на председателя на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов". И още по-конкретно - с тази си простъпка, Милушев щял да постави под съмнение качествата на Атанасов като ръководител.

Засега резултатът от акцията е по-скоро смехотворен. Състави на Софийския районен съд и на Административния съд в София-град постановиха, че задържането на Илия Mилyшeв е незаконно, а в материалите по делото няма никакви данни, уличаващи президентския съветник в извършването на каквото и да било престъпление.

Кадровата рокада бе последвана от демонстрация, която хвърли в потрес

професионално грамотните слуги на плаща и кинжала.

Без изобщо да му пука от писаните и неписаните правила на занаята, той спретна импровизиран (уж) брифинг на тротоара през агенцията и доказа правотата си като... най-обикновена "калинка", която нито знае какво е работила досега, нито защо го е работила. 

"Не мога да се защитя какво точно съм работил за България 27 години. Въпросната информация ще бъде с най-високия гриф на секретност", изплака той. После открои две основни причини за уволнението си - дългата ръка на Кремъл и известен бизнесмен с много обвинения, а накрая... поиска от следващия парламент да задейства процедурата по импийчмънт на президента Радев.

Всъщност, след като ревовете за масови политически чистки, реваншизъм и нова шуробаджанащина стават все по-силни и по-драматични, дали пък да не хвърлим едно око на стореното от Борисов и хората му, когато за първи път влязоха в държавната власт през парадния вход?

"Трябва да бъде сменено ръководството и ключови офицери в ДАНС. Смяната на ръководството обаче е работа на премиера и ако той реши това да се случи, категорично ще бъде подкрепен от Синята коалиция", гласеше позицията на новия ротационен председател на Комисията за контрол на ДАНС в 41-то Народно събрание Иван Костов. Тогава - през лятото на 2009 г. - той обясни, че за да бъдат силни българските служби за сигурност, трябва да са дълбоко интегрирани в службите на НАТО и в изпълнителната власт.
Топката, елегантно подадената от Иван Костов бе

поета и отиграна от дебютанта премиер Бойко Борисов

по подобаващ начин.

За професионален ръководител на вътрешното министерство беше назначен шефът на „Криминална полиция” Калин Георгиев, а бившият генерален секретар на МВР Павлин Димитров стана заместник-министър. Отстранени бяха зам.-генералния комисар на МВР Минко Брайков и директорът на СДВР комисар Николай Янев.

На 1 август 2009 г. председателят на ДАНС Петко Сертов бе принуден да подаде оставка, а две години по-късно - след открито изразяване на несъгласие с "официалната линия", оставка трябваше да подаде и неговият наследник в агенцията - Цветлин Йовчев.

През следващите две-три години, съпроводени с подобаващо писане и приемане на проектозакони, МВР и службите така бяха прекроени, че всички заварени шефове и заместник-шефове бяха освободени от длъжност или напуснаха по свое (уж) желание.

А за чистките в държавната администрация да не отваряме дума, че ако служебното правителство вземе и ни чуе, ще трябва да уволни поне 7500 малки и средни началници плюс още 10 000 "цивилни шапки" от МВР (в най-добрия случай), грижещи се за спокойствието и просперитета на управляващия партиен елит и неговите задкулисни благодетели.

Ще уточним само, че засега

кадровата метла спира пред вратите

на Националната служба за охрана (НСО), Служба "Военно разузнаване", Служба "Военна полиция" и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО).

НСО се оглавява от бригаден генерал Емил Тонев, майстор на спорта и земляк на президента Румен Радев. Шефът на ДАТО също може да бъде спокоен, защото е назначен с указ на президента Радев и досега - поне видимо - не си е играл с огъня. За разлика от заместника му Бисер Борисов, който най-вероятно ще си го отнесе заради скандала с подслушването на довчерашната опозиция.

Тръпнат в очакване и служителите в две от най-ключовите "униформени" служби: военното разузнаване и военната полиция. От доста време те се ръководят от временно назначени началници - полк Велко Атанасов и полк. Ивайло Сотиров, така че въпросът за тяхната смяна даже и реторичен не е.

Facebook logo
Бъдете с нас и във