Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цонев и озадачената прокуратура

Никой на никого не търси сметка за поредното фиаско по знаково дело

Не може да се образуват дела срещу неудобни на някого хора и след това да се прекратяват или - още по-лошо, да влизат в съда и хората да бъдат оправдавани. След толкова терор над определен човек държавата да плати обезщетение, което би могло да възмезди пострадалия...


Цитатът е от интервю пред столичен вестник на директора на националното следствие и заместник главен прокурор Бойко Найденов. Поводът за интервюто е кандидатурата му за втори мандат на този пост. Неговото изявление - случайно или не - прозвуча в деня след поредната оправдателна присъда срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за рушвета от 20 000 евро, които (според обвинението) били дадени да се спре разследване срещу него.


Тази седмица прохождащият политик допълни колекцията си от оправдателни присъди с още една. И открито пое ролята на трибун на онеправданите. Видеозаписите от унизителното задържане на бившия министър и на бившия главен секретар на финансовото министерство Попов сега вече изглеждат като усмивки от старите ленти. На един от тях, заснет от охранителна камера, се виждаше как неколцина полицаи са насядали на един диван и се снимат за спомен след успешната си акция при залавянето на Попов. Сега трябва да скъсат тази снимка, за да не им навява тъжни спомени. Нашумелият арест на Цонев също отива в историята, след като на първа инстанция той и другите двама бяха оправдани от Софийския градски съд.


Прокуратурата отказа да коментира съдебното решение, преди да са ясни мотивите на съда. Но се оказа изненадана, както се изрази заместник градският прокурор Божидар Джамбазов. Магистратът пое навремето това дело от ръцете на колегата си Роман Василев, който си направи отвод заради грубия арест на Цонев и заради прибързаната квалификация абсолютен престъпник, отправена към ексминистъра.


Последвалото развитие на събития показа, че ходът на прокурор Василев (оттеглянето му от процеса) е бил далновиден. Иначе сега вероятно щеше да се крие, както прави Джамбазов, който заради неотложни лични дела изобщо не присъства при четенето на присъдата. Все пак обвинителят се появи в един от сутрешните телевизионни блокове да обясни колко е изненадан от оправдателната присъда и как по делото има достатъчно доказателства, които сочат за извършено престъпление - подкуп.


Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че е смутен от присъдата. Смущението му идвало от това, че никой не се съобразявал с факта, че имаше момент, в който са се предавали едни пари по едно определено дело и има използване на специални разузнавателни средства, които са документирали съдържанието на деянията, които са извършени, и действията, които бяха предприети от службите и от прокуратурата. С поредния си словесен шедьовър вицепремиерът все пак призна, че думата има съдът.


Съдията по делото Иван Коев засега отказва да прави каквито и да било коментари около оправдателната присъда, преди да са излезли мотивите на водения от него съдебен състав. Това ще стане до 30 дни след обявяването на присъдата. Но като се вземат предвид представените доказателства в процеса, още отсега обаче може да се прогнозира какви основания ще посочи на съда.


През по-голямата си част делото протече при открити врата - като ВИП брадър. И сякаш не останаха много тайни за широката публика. В хода на продължилия над две години процес се разбра, че прокуратурата разчита главно на показанията на един-единствен свидетел - следователя Петьо Петров, който взел откупа и направил аудио-видео записи на разговорите си със съдията Петър Сантиров. По време на заседанията обаче се установи, че записите са доста некачествени и трябваше сума ти експерти да доказват манипулирани ли са те. Това така и си остана спорен момент, въпреки твърденията на експертите, че записите са автентични. Друго обстоятелство, което вероятно е наклонило везните към оправдателната присъда, е фактът, че никъде в множеството подслушани разговори не е засечен самият главен обвиняем. Но всички тези подробности остават без особено значение, тъй като в процеса се разбра, че самите спецсредства са използвани в противоречие със законовите разпоредби. Разрешени са били, но не от когото трябва. И тук отново изниква фигурата на прокурора Роман Василев. Той е подписал разрешения за прилагането на СРС, заобикаляйки вътрешния министър. А според Закона за специалните разузнавателни средства единствено министърът може да подпише за използването на бръмбъри при спешни ситуации. В останалите случаи използването на спецсредства трябва да бъде разрешено от съдия.


Друго подобно нарушение, което вероятно е наклонило везните в полза на Цонев, е свързано с разрешението за използване на СРС по време на разследването. Оказа се, че то е подписано не от шефа на Софийския апелативен съд, както би следвало по подсъдност, а от председателя на Бургаския апелативен съд. Обяснението е, че Сантиров е съдия в СГС и така се избягвал конфликтът на интереси...


Докато прокуратурата и МВР се показват изненадани и смутени, по телевизиите с усмивка на лице се явява оправданият в поредния процес бивш военен министър Цонев. Той обяви, че властимащите от години го репресират. Новият стар политик и основател на партия Нова алтернатива започна все по-често да използва впитите в него обективи на камерите, за да държи предизборни речи. Ексминистърът призова всички потърпевши от полицейската и данъчната репресия в страната да го подкрепят. Перспективата те да послушат човек, който още не е чул в съда определението виновен по негов адрес, въпреки лавината от обвинения, изглежда съвсем реална...


Кой сега да търси сметка и от кого - за поредния очертаващ се хепиенд за подсъдими в знаков процес у нас? С малко изключения важните съдебни процеси завършват с поражение за държавното обвинение, но вече никой не анализира тези случаи. Знаковите дела доскоро бяха следени от специална комисия към ВСС. Тя вече не съществува, новият състав на съвета я закри. И май е по-добре, че го направи, защото и бездруго от нея нищо не зависеше, тя само отчиташе дейност. А сега чакаме да дойдат магистратите от Европа с надежда да ни дават акъл...


nbsp;


nbsp;


Тази година Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. На 13 юни Върховният касационен (ВКС) съд го оправда по делото за военния завод Терем.


По този казус прокуратурата го беше обвинила за това, че като министър на отбраната през 2009 г. се е разпоредил с целеви средства от капитала на дружеството не по предназначение. По-малко от две седмици преди това, на 1 юни, пък Цонев окончателно беше оправдаван по т. нар. военно дело срещу него за длъжностни престъпления от 1999 година. Там обвинението твърдеше, че като директор на дирекция Управление на доставките във военното ведомство Цонев е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти и консерви, с което нанесъл имуществени вреди в размер на 970 653 лева.


Той беше оправдан на първа инстанция - в Софийския градски съд, и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лв. за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари. За довършване остават още това дело, по което също бе оправдан на първа инстанция, и делото за подкупа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във