Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цонев оправдан за злоупотреби

Едно от делата срещу бившия военен министър Николай Цонев приключи с фиаско за обвинението на първа инстанция. Софийският градски съд май ще стане съвсем черен в очите на управляващото мнозинство, след като в сряда (17 ноември) оправда Цонев по обвинение за злоупотреба със служебно положение и за нанесени щети на МО в размер на над 8 млн. лева.
Измина точно една година, откакто Николай Цонев се сдоби с две обвинения. Първото бе от Военноокръжна прокуратура (19 ноември) по чл. 282, ал.2 - за престъпление по служба. Става дума за сключване на договор за доставка на авиотехническо имущество в периода 1999-2000 г. на стойност 427 189, 87 лв, от който са настъпили значителни вреди за държавата. По онова време Николай Цонев е бил шеф на управление Снабдяване и търговия в Министерството на отбраната (МО).
Второто обвинение, повдигнато на 20 ноември от Софийската градска прокуратура (СГП), бе, че е нарушил служебните си задължения като министър. Тогава СГП видя вината на Цонев в това, че в това си качество е дал разрешение за сключване на договори за доставка на Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM от американската фирма Mic Industries и по този начин е ощетил Министерството на отбраната с 12 900 000 лева. В тази сума бяха калкулирани имуществени вреди, представляващи стойността на доставената производствена линия, и неимуществени, изразяващи се в преустановяване на тренировъчния процес със самолет Ан 26 и самолет L - 410, тъй като не са осигурени средства за провеждане на планов ремонт. В хода на съдебното дирене обаче милионите постепенно спаднаха до осем.
На последното заседание в сряда (17 ноември) по време на започналите пледоарии прокуратурата не отстъпи от тезата си и поиска 4.5 години затвор за подсъдимия. Според държавното обвинение престъплението, за което е обвинен, е тежко, но той не е осъждан и е с добри характеристики, така че справедливото наказание за Цонев би трябвало да е в средния размер. Иначе законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.
Държавното обвинение заяви, че престъплението е извършено от Цонев умишлено. В периода 12 февруари - 1 юни 2009 г. като министър на отбраната той е нарушил служебните си задължения, като е разрешил на тогавашния началник на Генералния щаб Златан Стойков да бъде закупена производствената линия, въпреки че не са осигурени финансови средства.
Според прокуратурата с пренасочването на пари от бюджета на ВВС за купуването на тази машина Цонев дори е намалил отбранителната способност на армията. Събраните от обвинението документи по сделката сочат, че на българските представители на американския производител е била изплатена комисиона от самия производител в размер на 482 000 долара. Известно е, че представител за България на фирмата от САЩ е съпругата на Радион Попов - Таня Попова. Според обвинението първоначално представител на американското дружество е бил Попов. Но след като е избран за заместник-министър във военното ведомство, е прехвърлил този ангажимент на жена си.
На предишните заседания по делото вече бившият висш военен Радион Попов обясни пред съда, че е представил пред различни началници възможностите на линията още преди Цонев да стане министър на отбраната. Такива разговори той водил със Симеон Сакскобургготски, с Веселин Близнаков (предшественик на Цонев в правителството на тройната коалиция), с Емел Етем, с началниците на Генералния щаб, преди ген. Симеон Симеонов да стане професионален ръководител на армията. Радион Попов ги убедил, че тази машина е уникална и спестява много пари на всички държави, които я притежават.
Неговата партньорка в живота и впоследствие в бизнеса Таня Попова също посочи, че технологията е била представена пред правителствени лица много преди Николай Цонев да стане министър. След като Цонев поема ръководството на Министерството на отбраната, тя го потърсила и му напомнила за линията. Преговорите за купуването й протекли в рамките на няколко дни и в крайна сметка сделката била благословена. Попова потвърди в отговор на прокурорско питане, че за сделката е получила комисиона в размер на 482 000 долара.
Показанията на свидетелите се оказаха недостатъчни за исканата от прокуратурата сурова присъда. Бившият командващ на ВВС ген. Симеон Симеонов даде показания, в които уличи Цонев, че е оказал натиск за извършване на покупката. Той разказа как бил извикан в кабинета на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков, който притеснен му наредил да подпише докладната записка за сделката с думите: Министърът на отбраната Николай Цонев е бесен, господин генерал, трябва да подпишете.
Друг генерал пък удари рамо на бившия военен министър от свидетелската скамейка. Според генерал-майор Бойко Рабаджийски е бил изготвен анализ за това дали поточната линия е необходима на въоръжените сили. По времето на Цонев ген. Рабаджийски е директор на Дирекция Логистика и е участвал в съставянето на анализа. Изводът бил, че е целесъобразно да се вземе линията, ако бъдат осигурени достатъчно обекти, където да се монтират произведените от нея конструкции.
След всичко казано от свидетелите и от прокуратурата защитата на Цонев поиска оправдателна присъда, тъй като нямало конкретика за всяко едно от нарушенията, в които е обвинен, и в акта не се посочва какво точно е направил министърът. Самият Цонев също даде обяснения в последния ден на процеса, като посочи, че сделката е била изгодна Стратегически погледнато, машината е изключително изгодна, категоричен бе Николай Цонев. Той пресметна, че само разликата в построяването на 1 кв. м по нормалния начин и с тази машина е 300 евро.
Бившият шеф на МО заяви, че парите за линията са били от средствата за модернизация, а не от тези за бойна подготовка, така че не може да се твърди, че боеготовността на армията е била нарушена. Пари за купуване на машината е имало - според обясненията на Цонев 50% от стойността й се плащали веднага, след като тя напусне пристанището, за да дойде в България, 30% при доставката и 20% тогава, когато започне производството. Към този момент поръчаната от Цонев мобилна фабрика все още стои на пристанището във Варна, тъй като от договорената цена не са изплатени около 1 млн. долара. Самият обвиняем обърна внимание на това, че машината все още не се експлоатира и попита колко струва на държавата, за да я държи в склада във Варна.
За успокоение на прокуратурата остават още две съдебни битки, в които ще стане ясно за затвор ли е бившият военен министър, или не. Едната е за доказване на длъжностните му престъпления като шеф на управление Снабдяване и търговия в Министерството на отбраната. Втората битка е далеч по-тежка и прогнозите за изхода й също не са оптимистични за обвинителите. Съдебното дирене срещу Цонев е за подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров. На подсъдимата скамейка заедно с Цонев са екссекретарят на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във