Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цонев, Сантиров, Попов - анатомия на корупцията

Софийският градски съд започна голямото оправяне на делото срещу колегата си Петър Сантиров, срещу ексминистъра на отбраната Николай Цонев и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Делото беше отложено за 23-24 ноември, без изобщо да му бъде даден ход.
Още миналата седмица, беше ясно, че ще се случи именно така, но ръководството на съда не си мръдна пръста да предотврати фалстарта. Цонев се оказа подсъдим по две наказателни дела, заседанията по които бяха насрочени през час и половина. Така задължението на бившия военен министър да се яви във Военния съд (по дело за далавери с държавни и обществени поръчки, извършени от него преди 11 години в качеството му на началник на Управление Снабдяване и търговия и на директор на Дирекция Управление на доставките в Министерството на отбраната) осуети старта на делото за подкупа, даден на следователя Петьо Петров, за да оправи делото за злоупотреби при разширението на армейската комуникационна система Странджа-2.
Въпреки очевидния гаф на съда председателят на съдебния състав съдия Иван Коев се направи на строг и глоби неявил се свидетел с 500 лева. Сантиров и Попов пък опитаха да търсят съчувствие. Обвиняемият съдия заяви, че е огорчен, че в това си качество влиза в тази сграда като подсъдим. Попов пък бил омерзен от случилото се, защото ме арестуваха със счупена глава и изгубих съзнание. Огорчението му идвало и от обстоятелството, че се намира в съдебната зала и трябва да дава такива изявления, защото мястото му не било тук.
Цонев, Попов и Сантиров бяха задържани при специализирана полицейска акция на 1 април в столицата. Спецполицаите задържаха Цонев във ВМА след лека операция на носа, Попов беше спипан в офис на бул. Патриарх Евтимий, докато предаваше на следователя Петров сумата от 20 000 евро, а Сантиров го закопчаха в дома му в кв. Гоце Делчев.
Следователят Петьо Петров, който при срещите си със Сантиров и Попов записал офертата им със специални разузнавателни средства и е основен свидетел по делото, изрази опасения, че може да се окаже, че ще се гледа при закрити врата. И настоя, че трябва да се чуе всичко. Петров помоли журналистите да не девалвират понятието приятелство, имайки предвид отношенията си със своя бивш колега Сантиров. Малко неща могат да ме изненадат в този живот, заяви Петров, изразявайки увереност, че няма как да се окаже на подсъдимата скамейка за провокация и получаване на подкуп. Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов каза, че никой от подсъдимите не е искал делото да се гледа по съкратена процедура, и увери, че доказателствата са налице, а чадър над следователя няма.
Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП) вече се произнесе, че няма данни Петров да си е поискал рушвета, както твърди защитата на обвиняемите. Обвинението срещу тях пък беше орязано единствено до даване, но не и за предлагане на рушвет. Така в крайна сметка излиза, че 20-те хил. евро са преминали от едни ръце в други, но нито получаващият ги е искал, нито даващите са ги предлагали.
За евентуален чадър над следователя пък подметна адвокатът на Попов Константин Симеонов. Повод за това му дава шофьорска издънка на Петьо Петров от месец август. Следователят катастрофира с личния си Сааб, а дрегерът отчете 1.2 промила алкохол. Кръвната му проба обаче показа 0.2 промила и Софийската районна прокуратура отказа да образува дело, а Софийската градска прокуратура потвърди това решение. Пробата е взета 3 часа и 45 мин. след дрегера. Това е абсолютно закононарушение! Странно защо е съставен и акт на другия участник в произшествието при условие, че законът е категоричен: виновен е този, който има алкохол в кръвта. Може би над Петров има опънат чадър, заяви Константин Симеонов.
Че маймунджилъците и по това знаково дело ще попълнят златния фонд на българското беззаконие, е пределно ясно. Малцина вярват, че ще се стигне до присъда, защото от обвинителния акт на Джамбазов личи чудовищната корупция, оплела политическата и съдебната система. От данните от СРС и от показанията на Петьо Петров става ясно, че Цонев ходел с няколко милиона, за да се оправя, защото се видял в чудо от дела. Първоначално преговорите със следователя водел Сантиров, после ги поел Попов. Може ли делото да се потурчи, питал Попов.Може!, отсякъл Петров. Преди това обаче заявил на Сантиров, че за по-малко от 50-60 хил. евро няма смисъл да го правим. Сумата ще е 100 бона, отсякъл, без да му мигне окото съдията. Уточнили също, че правилното становище на експертите ще струва двайсет отгоре.Това е целта! Въпросът е дори и да влезе в съда, да не могат да го осъдят, одобрил Попов. Финансовият експерт отбелязал обаче, че исканата сума е висока, понеже Цонев успял да смачка друго дело срещу него само срещу 30 000 евро. То е за 8 млн. лева. А това, което разследвам, е за 120, отрязал го Петров. И му подсказал, че най-добре за Цонев ще е да си вземе болничен лист и да не се явява на разпита, за който самият следовател го е призовал.
С няколко милиона в джоба у нас всичко е толкова лесно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във