Параграф22 Weekly

ПАРОДИЯ НА ПРЕХОДА

COVID-19: полицай на 2020-а?

Анализите на МВР сочат спад на престъпността през месеците на пандемия

S 250 cd0862f4 4dec 404a bd0d 1142b92f7036

От близо две години насам МВР за първи път се ръководи от изцяло професионален екип - вътрешният министър, който по принцип е лицето, реализиращо на практика приоритетите на политическата управляваща сила, е дългогодишен полицай от кариерата. А професионалист №1 по закон също е свързан със системата. Може би това е разковничето за спокойствието, което изненадващо цари в коридорите на "6 септември" 29. А близката история на МВР разкрива всичко друго, но не и безметежно съществуване.

 

Изборът на сегашния МВР-шеф Младен Маринов сложи край на практиката начело на най-тежкото и забатачено от опити за реформи министерство да се поставят хора извън системата. Последните двама ръководители на ведомството Румяна Бъчварова и Валентин Радев, излъчени от ГЕРБ, дойдоха "отвън" и логично не се задържаха дълго на поста си.

След избора му като професионалист №1 в МВР Маринов заяви в едно от интервютата си, че ролята на главния секретар е да бъде

буфер между политиците и служителите на МВР.

Неговите предшественици, излъчени от ГЕРБ, не успяха в това начинание - Бъчварова си тръгна със скандал заради нескопосания си опит да реформира системата, а Радев хвърли оставка след политическия натиск заради поредица от гафове на МВР. 

Когато Маринов стана министър, той не се отрече от думите си. В първата си изява като шеф на МВР той обяви, че в министерството трябва да има реформи, но лично той ще работи за укрепване на системата. Приоритет ще бъде обучението с практическа насоченост, за да се повиши капацитетът на служителите, работещи на терен, заяви Маринов при встъпването си в длъжност. гарантиране на спокойствие, спокойствие в добрия смисъл на думата, на професионалната структура, да може да изпълнява своите задължения. Ще продължим да работим за гарантиране на спокойствие, спокойствие в добрия смисъл на думата, на професионалната структура, за да може да изпълнява своите задължения, каза още Маринов. 

Подобни приоритети очерта през есента на 2018 г. новият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който е в системата от 1999 година. Да се повиши професионалният капацитет на служителите на МВР и доверието на обществото към полицаите, обяви той при представянето си. И добави към акцентите упорита работа в борбата с престъпленията против личността, пътния травматизъм и тероризма.

Приоритетите са си приоритети, но животът предлага предостатъчно доказателства, че наистина

когато човек прави планове, Господ се смее.

И изправи ръководният екип на МВР и всички от системата пред непознато и опасно предизвикателство - COVID-19.

По ирония на съдбата, когато вътрешният шеф връчи наградите на отличените в церемонията за полицай на 2019 година, той заяви, че една от линиите, по които работи министерството, са проверките за нарушения в болниците. "Проверките вървят повече от година и половина - две, вече има и реализирани операции. Като политика на министерството, това е една от линиите, по които усилено работим, тъй като това е основен проблем за качеството на здравеопазването и цената му“, заяви на 17 декември 2019 г. Маринов.

Тогава той не е подозирал, че три месеца по-късно МВР и Министерство на здравеопазването ще имат общ враг, който ще извади от двете ведомства от удобните им коловози. Но беше прав, прогнозирайки че всички ни очаква една не лека година.

Първите три месеца от нея го доказаха, а какво още чака МВР, не се знае. Коронавирусът обаче се оказа истински агент под прикритие, чиято невидима работа донякъде улесни традиционната дейност на министерството по линия на борбата с престъпността. Сравнението на данните от март 2020-а, когато бе въведено извънредното положение и март 2019 г. потвърждават, че заразата може да се нареди сред номинираните за полицай на годината, защото има принос за намаляване на престъпността.

 

 


Март 2019-а и март 2020-а - на кантара!


Дори в рамките на февруари-март т.г., когато избухна пандемията, анализите на МВР сочат спад в престъпността.  В периода януари–март 2020 г. са регистрирани с 15,7% престъпления по-малко в сравнение със същия период на 2019 година. А през март 2020-а се отчита намаление от 4% на регистрираната престъпност спрямо февруари същата година. Среднодневно през март са регистрирани 204 престъпления, като за февруари те са 228. През този месец са регистрирани общо 6334 престъпления, като през февруари те са 6598. Регистрираните грабежи през март  са 91 срещу 107за февруари. В столицата грабежите намаляват с 11,6% - от 43 за февруари, на 38 за март.

През март са регистрирани 1879 кражби при 2064 за февруари. Кражбите и посегателствата на моторни превозни средства обаче бележат ръст - през февруари те са били 115, докато през март вече са 142. В София тези кражби за по равно и за двата месеца - по 71 посегателства.

Престъпленията, свързани с наркотици, също намаляват - от 489 за февруари на 376 за март. В столицата са регистрирани 67 престъпления за март при 78 за февруари, сочат данните.

По-любопитно е сравнението на статистиката от месеците март 2019-2020 година. През март миналата година са регистрирани общо 7475 престъпления. Грабежите са 121, престъпленията свързани с дрога са 482. Засечената контрабанда на цигари също бележи спад - от 15 230 312 къса през март 2019-а на 1 764 334 къса година по-късно. Заловеният алкохол без акциз през март миналата година е 36 938 литра, докато миналия месец са регистрирани едва 4 865 литра.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във