Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цъфтеж

Главният прокурор Сотир Цацаров е челичено корав в съпротивата си срещу предложената от правосъдния министър Христо Иванов съдебна реформа. Но е радващо комуникативен на международно равнище. Тези дни посрещна китайския си колега Цао Дзенмин и още трима висши прокурори от Поднебесната империя. Програмата на делегацията включи и срещи с вицепрезидентката Маргарита Попова, с вицепремиерката по европейските въпроси Меглена Кунева и с колежката й вътрешен министър Румяна Бъчварова. Специално бе организирано и посещение в Пловдив и среща с тамошните шефове на държавното ни обвинение.

Чакаме резултати от обмяната на опит. Но как китайците ще разберат защо основни неща у нас са наопаки? Като например защо сме турили на тези постове жени, които са пълна пародия на Моника Маковей? Или защо Цацаров ги води в Пловдив, при положение че е главен прокурор в София. Знаем, че Пловдивският апелативен район е еталон за правосъдна строгост към дребните риби. Но колцина от оялите се партийни и бизнес функционери под тепетата са пратени зад решетките?

Интересно е и дали шефовете на китайската прокуратура ще бъдат запознати с грандиозния размах на българската битка за съдебна реформа. В нея българите се бият с българи, резултатът е катастрофален за страната, а Европа и САЩ ни гледат сеира, дават ни акъл и насъскват биещите се. Ами ако китайците попитат за правосъдния ни министър? Дали Цацаров ще се позове на невъзможния си диалог с него, принудил го да прибегне до метафората на Мао Дзедун за стоте цветя. "Нека има 100 мнения по закона за съдебната власт. Целта на министъра явно е да цъфти само неговото цвете. Накрая градината ще покаже кое е най-силното цвете".

А тя, правосъдната ни градина, с едно или със 100 цветя е еднакво цъфнала и вързала. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във