Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов чист, посочи другите

Вътрешният министър Цветан Цветанов е участвал в организирана престъпна група за фалшифициране на документи, свързани с европейски пари, тази бомба взриви в петък на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев. Той отказа да съобщи конкретни данни, но поясни, че Бойко Борисов е информиран за този факт от оторизирано лице (каквото и да означава това определение). Янев обеща по празниците да изнесе всички данни, свързани с фалшифицирането на документите.
Според РЗС направената проверка на имотите и финансовото състояние на семейство Цветанови е продължила толкова дълго време, за да може определени чиновници от НАП да измислят как министър Цветанов да бъде оправдан в числа и неговата вина да бъде прехвърлена на тъста и тъщата. Лидерът на РЗС посочи, че всъщност министърът и съпругата му Десислава давали мръсни и незаконни пари на тъстовете на Цветанов, за да му ги върнат след това. Те не носят никаква вина, но ще бъдат проверявани от НАП, подчерта Янев. Поредната проверка на данъчните е добър начин за печелене на време с надеждата скандалът да бъде забравен.
Парламентаристи коментираха, че поведението на Цветанов е цинично. В две телевизионни изяви в петък той гордо заяви, че е невинен. И прехвърли камъните в чуждата градина: тъст ми ще доказва откъде има парите.
Поведението му веднага провокира опозицията в парламента, която реагира вицово с Те ти тъсте, Цецов ден. Червени депутати коментираха, че Цветанов е нацелил два заека с един куршум - хем си изпрал парите, хем се спасил от тъста. Хората на Станишев дори знаеха, че въпросният тъст вдигнал кръвното на 200.
Хората от РЗС пък бяха категорични, че Цветанов е упражнил натиск над шефа на НАП Красимир Стефанов. Янев смята, че данъчни служители са притискани да измислят източниците на приходи на тъста и тъщата.
Лидерът на РЗС обеща да предостави още данни на Красимир Стефанов, от които щели да произтекат нови проверки на вътрешния министър.
От Синята коалиция и БСП настояват да видят първичните документи по проверката. Няма обяснение защо, след като Цветанов е подал декларация, че разрешава да се оповестят банковите му сметки и движението по тях, от НАП не ни дават това, коментираха депутати.
Лидерът на РЗС бе категоричен, че прокуратурата трябва да започне незабавно проверка по данните на НАП. На въпрос защо не е бил на заседанието на парламентарната комисия по корупция, след като той е подал сигнал, Янев отговори, че никой не го бил поканил.

Националната агенция за приходите (НАП) да провери президента Георги Първанов, всички бивши премиери и всички по-видни политици от прехода. За това призова вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов първо от Брюксел, а после и от телевизионния екран в петък (25 февруари ).
Сред тези, които трябва да се подложат на проверка, също е и експремиерът Иван Костов, и Сергей Станишев. Защото не трябва да има компромиси и не трябва да има някой, който да се възползва и да се измъкне. Това е чистотата, новият морал в политиката. Нека политиците да го направят пред тези, които са гласували за тях и които им вярват, призова Цветанов.
Предложението на МВР-шефа дойде в отговор на огласената предишния ден в парламента детайлна данъчна ревизия на вицепремиерското семейство.
Проверката, за която данъчните бяха сезирани от лидера на РЗС Яне Янев, обхваща периода от 1 януари 2004-а до 31 декември 2009 година. Това е период, в който Цветанов е бил последователно сътрудник на Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР, заместник-кмет на София по сигурността, а в края на периода и партиен лидер на ГЕРБ.
Шефът на НАП Красимир Стефанов обяви пред парламентарната комисия Антикорупция, че Цветан Цветанов е данъчно чист. Приходите на семейството били достатъчни за покриването на разходите им през този период.
Не така обаче стоят нещата с тъста и тъщата на вицето - при тях е засечено разминаване между приходите и разходите. Стефанов не уточни какво е това разминаване, но според различни източници то е между 150 000 и 200 000 лева за въпросния период. Затова сега сватовете също ще бъдат подложени на пълна проверка. Цветанов реагира още същия ден от Брюксел, като съобщи, че въпросните високи доходи са спестявания от дългогодишния им трудов стаж.
През визирания период доходите на семейство Цветанови са били 338 434 лева, като след плащането на данъците нетният им доход е останал 287 493 лева. След като са получили общо 255 7753 лв. от банков заем, лихви по депозити и дарение от тъста на Цветанов, общо входящият паричен поток на семейството за периода на ревизията е 589 480 лева. За същото време разходите са му 459 821 лева. Цветан Цветанов е платил два от общо шестте недвижими имота, които притежава семейството. Всички останали са или наследени, или дарени.
Според протоколите от ревизията през ноември 2008 г. (когато вече е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ) Цветанов купува две жилища в елитния столичен квартал Изток-юг. Цената на единия апартамент, който е с площ от 80 кв.м плюс гараж, е на стойност 55 482 евро (или 108 513 лв.). Другото жилище в същата сграда е от 112 кв. м и струва 75 095, 67 евро (146 874, 36 лв.), за които пише, че сумата е заплатена от купувача със собствени средства в брой. Цената на квадрат жилищна площ при тази сделка излиза 1098 лева на квадрат, обясниха от НАП. Според специалисти по недвижими имоти обаче по онова време реалната пазарната цена на жилищата в този район е превишавала значително записаното по документи.
Красимир Стефанов заяви, че ще бъде направена проверка на фирмата, продала жилищата, и тя може да бъде санкционирана. Последствия за купувача обаче нямало да има, защото - по думите на Стефанов не е луд тоя дето яде две баници, а този, който му ги дава. Вицепремиерът обясни в петък, че цената на апартамента била ниска, защото е придобит в недовършен вид. Според него едно от жилищата му е купено със заем, който ще изплащат 30 години.
Не знам подробности за парите на тъста ми. Ревизията ще покаже откъде са парите, които е дарил на семейството ни. Семейството ни беше дори ощетено при отчуждаването на къщата ни в Надежда. Родителите на съпругата ми работят от 1964 година досега, за този период са си купили само един апартамент на улица Сан Стефано и е възможно да имат спестявания, заяви в петък (25 февруари) вътрешният министър.
При изслушването си пред парламентарната комисия в четвъртък Стефанов определи като блъф данните, изнесени в сряда от седмичника Галерия, които съвпадат с част изнесеното и в официалните документи.
В петък обаче той обясни по една от телевизиите, че имало известно изопачаване на данните. Шефът на данъчните заяви, че ще поиска от финансовия министър Симеон Дянков да нареди на инспектората да извърши вътрешно разследване, за да се установи откъде е изтекла информация. Вече имало подозрение върху двама данъчни, които имали достъп до масивите.
Пълна енигма остават фирмите, от които сегашният вицепремиер е взел хонорари за около 40 хил. лв. в периода 2008-2009 година. Шефовете на фирмите са били поканени на разговор в НАП, явили се двама от тях, но и трите фирми отказали да се разкрият имената им.
Ревизията показва детайлна справка за пътуванията на вицето. Кой знае защо обаче от НАП първоначално обявиха тези пътувания за 30, после казаха, че са 54, а по документи всъщност са цели 97. Проверяваното лице е обиколило половината свят - Белгия, Германия, Италия, Обединените арабски емирства, САЩ, Русия, Испания, Чехия, Гърция. Част от тези воаяжи са описани като частна командировка, което според НАП било термин на гранична полиция, който данъчните не знаят какво означава. Прави впечатление, че в много от случаите са фиксирани датата и граничният пункт при излизането от страната, но графата за това кога е пристигнал е празна.
На въпрос на Параграф 22 дали НАП ще предприеме проверка и на други държавници, както призова Цветан Цветанов, Красимир Стефанов заяви: Ние не сме проверявали само Цветанов, проверяваме и други. Но за да се извърши подобна проверка с огласяване на данните, е необходимо съгласието на лицето. Засега такова съгласие за пълна прозрачност е дал само г-н Цветанов.
Дали останалите политици ще разрешат да се разкрият финансовите им тайни, макар че част от тях фигурират в декларациите им пред Сметната палата, може само да се гадае. Най-малкото защото никой не е поискал подобно нещо от тях.
Декларации в Сметната палата има и от МВР-шефа Цветанов, но въпреки всичко се наложи детайлна проверка от НАП. Съдейки по нервните реакции на вицето напоследък, отсега може да се каже, че едва ли примерът му ще предизвика опашка от желаещи да проверят и техните тъстове...

Facebook logo
Бъдете с нас и във