Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов кадрува и в съдебната власт?

Управляващите са на път да наместят (за първи път) свой човек на ключова позиция в съдебната власт. Между магистратските среди все по-упорито се говори, че става дума за председателя на Софийския градския съд (СГС) Георги Колев, когото гласят за овакантения пост на шеф на Върховния административен съд (ВАС). Нещо повече - очаква се наказателният съдия, който никога не се е занимавал с административно правораздаване, да бъде единствената кандидатура и ще бъде подкрепен както от съдебната, така и от изпълнителната власт.
За капак решаващата роля в избора на председател на едното от двете върховни съдилища се приписва на вицепремиера и шеф на МВР Цветан Цветанов. Според мълвата той подбрал вече и заместник на Колев във ВАС - Владимира Янева-Манолева, която е също наказателен съдия в ръководеното от Колев Наказателно отделение на СГС.
Ако Георги Колев бъде избран за председател на ВАС, това ще е поредното откровено политическо назначение Той не е разгледал нито едно административно дело в живота си и е учил право не в университет, а в бившата полицейска школа в Симеоново. Работил е в криминална полиция в VI РПУ в столицата, след което става следовател, прокурор и наказателен съдия в Софийския градски съд, чието Наказателно отделение оглави по-късно. Колев бе избран за председател на СГС на 1 юли 2009 г. след балотаж, с минимално необходимото мнозинство от 13 гласа. Вотът мина под натиска на Брюксел да не бъде преизбиран близкият до ДПС Светлин Михайлов, около когото гръмнаха куп корупционни скандали.
Цели седем от подадените тогава бюлетини се оказаха празни като израз на неодобрението и към двамата кандидати. Любопитно е, че бившият председател на ВАС (закъдето се стяга Колев), а сега омбудсман Константин Пенчев критикува остро избора му за председател на СГС, определяйки го еднозначно като по-малкото зло. Изборът беше обжалван във ВАС и именно след него Пенчев заяви, че в съдебната система кадрува приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи, които от години си плетат пъзела. Пенчев обясни тогава отказа си да гласува с белязани карти с обстоятелството, че всъщност мнозинството от 13 гласа във ВСС се формира нетолкова от черничък човек с ланци, колкото на маса с бяла покривка.
И Колев изскочи от прословутия телефонен списък на прословутия посредник Красьо Черния. Разпечатките от проведените разговори между тях показаха, че двамата са си хортували точно две седмици преди Колев да бъде избран за председател на СГС. Той обаче се размина със скандала без каквото и да било последици. Вероятно защото пристана на управляващите за създаването на специализирани съдилища и дори се включи дейно в писането на проекта за тях. Тази му активност роди предположенията, че той ще оглави тази структура, ако парламентът я одобри.
Дали и как са се спазарили ВСС и Цветанов, ще узнаем скоро. От сегашните съдебни началници може да се очаква всичко друго освен почтеност, професионализъм и желание за промяна. В желанието си да оцелеят на всяка цена те са готови да преглътнат с охота кадровите спецакции на вътрешния министър срещу ангажимента управляващите да не прекратят мандата им предсрочно покрай другите промени в Закона за съдебната власт. А след като наложи свой човек за председател на ВАС, Цветанов ще поиска непременно да сложи друг такъв за шеф на СГС.
В юридическите среди се говори още, че Колев вероятно е поел ангажимента да преструктурира административните съдилища, като ги редуцира от 28 на 6. Това е напълно разумно, защото ще спести средства, хвърляни на вятъра вече трета година. По-съществен е друг въпрос - заради какви заслуги издигат Колев за още по-голям началник, въпреки че видимо му липсва подходяща квалификация. Но това, че даде на първа инстанция 14 години затвор на Вальо Топлото и 12 години затвор на свързания с БСП Марио Николов, свърши работа на ГЕРБ и допринесе за смекчаване на тона в докладите на Еврокомисията.
Славата на Георги Колев като председател на ключовия Софийски градски съд изглежда незаслужена. На първо място, защото Колев не направи абсолютно нищо за пресичане на корупцията в СГС. Докато той си гледаше няколкото предъвквани в медиите наказателни дела, в гражданското отделение продължиха да се вършат необезпокоявано тотални безобразия, без председателят на съда да си мръдне пръста, за да ги предотврати. И вместо бездействието му да бъде санкционирано, сега го пробутват за шеф на върховен съд, разглеждащ дела от съвсем друг клон на правото.
Ако се окаже, че слуховете за протекцията от страна на бившия кадровик от МВР и настоящ вътрешен министър в избора на шеф на ВС са верни, тогава добрата практика на старите възпитаници на школата Симеоново очевидно ще се възцари и на административния съдебен връх.

Facebook logo
Бъдете с нас и във