Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов: Много МВР, малко полицаи!

С възторжен боеви отчет докладва резултатите от работата на МВР през първата година от управлението на ГЕРБ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На кръгла маса в Народното събрание на тема „МВР - година по-късно: реалност и перспективи, организирана съвместно с фондация „Ханс Зайдел в понеделник (26 юли), вътрешният министър не спести усилия да увери депутати, магистрати, дипломати, висши чиновници, полицейски началници и медиите, че такова МВР държавата не е имала от десетилетия.
Вицепремиерът завъртя лентата от началото на мандата - от промените в Закона за МВР до сформирането на съвместни екипи между МВР и ДАНС и възстановяването на ГДБОП. А журналистите очакваха с нетърпение да приключи, за да го питат има ли заплаха за живота му, както и за живота на премиера Бойко Борисов. Информацията за това, пусната ден по-рано в столичен всекидневник, впечатли основно с усещането за режисьорско майсторство при оформянето на акцента: тандемът Борисов - Цветанов е орисан да е жертвен агнец при възкресението на държавността. По повод на написаното, че на престъпната група Килърите е поръчано да ликвидира Бойко Борисов (който пък от своя страна каза, че е по-притеснен за сигурността на Цветан Цветанов), вътрешният министър заяви: Надявам се, че с предприетите действия правоохранителните органи и държавата ще противодействат на евентуални сигнали за заплаха срещу мен и премиера, ако ги има. Това е тема, която никога и никой не би коментирал конкретно.
Преди това в телевизионно интервю МВР-шефът отбеляза, че няма човек, който да не го е страх, но след като сме започнали да работим нещо, всеки един си е направил своите изводи дали може да го направи и дали има волята да го направи. Приемете, че няма конкретен сигнал, че животът ми е застрашен. Министърът не коментира предишните информации за заплахи срещу двамата държавници след операциите Наглите и Октопод, а за да подчертае колко незначителен е този въпрос, добави че народът не се интересува от него.
Отчитайки нарастване на броя както на регистрираните, така и на разкритите престъпления, Цветанов поиска стъкмистиката да се замени със статистика и информация за всички заявителски материали (сигналите на гражданите) да стигат до ръководството на министерството, въпреки опасенията, че оповестяването й може да срине авторитета на МВР. По думите му в изминалата година са реализирани 179 престъпни групи в страната и извън нея. Образувани са 854 досъдебни производства и са повдигнати 606 обвинения. От 1269 души приведени в известност 209 са определени като лидери на организирани престъпни групи. Четиридесет и шест от тях са арестувани и задържани под стража, седем са с домашен арест, а с подписка са двама. Други двама са обявени за издирване, а присъди излежават едва 15 души.
Цветанов се похвали с добра работа срещу наркотрафикантите и призна, че в началото на мандата контролът върху акциза е бил донякъде подценен, констатирайки, че всички основни производители на алкохол са замесени в схеми за заобикаляне на акцизните плащания, като използват фалшиви бандероли.
Министърът обърна внимание на тревожната тенденция бандитите да получават присъди, неадекватни на извършените от тях престъпления и отново се върна на пробацията на т.нар. общественополезен труд и на условните присъди. Трябва да има повече тежки присъди, за да има по-голяма превенция, поясни Цветанов.
Очевидно наложената още миналата година задължителна регистрация на притежателите на предплатени карти има положителен ефект и той се е проявил в разследването по убийството на Юри Галев. Отчетено бе обаче, че за да бъде заобикален законът, такива карти се регистрират масово на името на лица с нисък социален статус. Някои от тях се оказали притежатели на стотици и хиляди такива карти.
Най-категоричен Цветанов беше обаче по отношение на структурната, финансовата и кадровата реформа в МВР. На призивите за съкращаване на личния състав в министерството той реагира с думите: Нека приключим със спекулацията, че в България има най-много полицаи на глава от населението. Служителите с чисто полицейски функции са едно, а онези, които осъществяват свързаните с тях функции в МВР - друго. Няма да допуснем хаос в системата и необосновани предложения за реформата на сектора. Процентът за прослужено време и обезщетенията за прослужени години няма да бъдат пипани.
Отчетено бе, че досега числеността на състава в МВР е била винаги жертва на спекулации от партии, участващи в управлението. Той заяви, че през 1996 г. в МВР е имало 64 568 щатни бройки, през 2001 г. те са били 62 220, през 2005 г. - 66 327, през 2009 г. - 63 742, а през май тази година - 58 170. Реално числеността на министерството обаче е около 56 000 и не можело да става дума за съкращения. Съставът на МВР е подмладен, а средната възраст на ръководствата на областните дирекции е 46 години, което според Цветанов води до високи резултати. Министърът увери, че кадровият подбор става въз основа на професионализма и подготовката на хората, и подчерта, че МВР се нуждае от прозрачност на системата, защото то е институцията, в която години наред тук е властвало табу. Напук на уверенията му, че професионализмът е в основата на кадровото освежаване, в министерството обаче сред гостите в зала Изток на Народното събрание седяха и направили незнайно как политическа кариера бивши началници в МВР с тъмно минало и с пряка роля в обгрижването на престъпността в годините на прехода.
Въпреки кризата пари за МВР ще има, особено ако то бъде включено в обсега на оперативната програма Административен капацитет. При усвоени 21% от средствата по Шенгенското споразумение към юли 2009 г. сега усвояването е 100 процента. Но, изглежда, и в МВР няма да мине без реформи, въпреки еднозначните констатации на ръководството му, че във ведомството всичко си е наред. Дали те са следствие повече от липсата на средства, или от стремежа за оптимизиране на дейността, министърът не коментира, но е факт, че няма да са само козметични. Предвижда се Главна дирекция Досъдебно производство да бъде закрита, а дейността й да се влее в Главна дирекция Криминална полиция. Паралелно с това се подготвя и въвеждане на разследващи структури към Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Мотивът е, че разследването там се провежда много по-различно от това срещу конвенционалната престъпност. Окрупняването на администрацията ще се прави съобразно приетата неотдавна Стратегия за национална сигурност, но и с политическа воля за стабилност на системата.
Главният прокурор Борис Велчев поздрави ръководството на МВР за успешната първа година и увери, че е пристрастен към работата на ведомството. Велчев подчерта, че реформата в полицейското производство не търпи отлагане, защото дознанието работи на предела на своите възможности и ще е така, докато Наказателният кодекс (НК) не бъде разтоварен от част от престъпните състави, с които се занимава сега. Велчев призна, че е крайно наложително да се реши и влаченият с години проблем с фалшивата статистика. Винаги е имало разминаване в отчетите и трябва да се стигне до уеднаквяване на критериите, каза той. Ние не сме забравили обещанието си в края на годината да дадем и статистика за разбитите престъпни групи. Предстои финална фаза на усилията и след Нова година ще кажем цифрите, които да ви убедят, че не сме давали празни обещания, заяви Велчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във