Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов на крачка от обвинение

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов е напът да стане обвиняем във връзка с незаконното подслушване, провеждано от специализираната служба в силовото ведомство СДОТО. Последната пречка пред повдигането на обвинение срещу него е гласуване в Народното събрание, с което да бъде свален депутатският му имунитет. Искането за това беше отправено от прокуратурата в четвъртък (30 май), за което главният прокурор Сотир Цацаров съобщи лично пред медиите. Цветанов сам поиска още в първия работен ден на новото народно представителство имунитетът му да бъде свален, но формалната процедура изисква инициативата да изхожда от прокуратурата. Сега обаче бившият вицепремиер може да даде писмено съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него, при което за свалянето на имунитета му няма да е необходимо разрешение от парламента.


В Народното събрание е внесено искане за даване на разрешение от страна на парламента за започване на наказателно преследване спрямо народния представител Цветан Цветанов. В искането до Народното събрание е визирано конкретно обвинение съобразно закона по чл.285 от Наказателния кодекс във връзка с чл.387 - т.е. бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпления. Конкретните длъжностни лица, които се визират, за инкриминирания период са заемали длъжността директори на СДОТО. Ако Народното събрание разреши или лицето се откаже, веднага ще повдигнем обвинения при гаранции за правата, заяви Цацаров.


Главният прокурор окачестви обвинението като абсолютно доказано и заяви, че проверката е показала липсата на каквито и да е правила за дейността на мобилните екипи на СДОТО. Цацаров подчерта, че остава възможността за повдигане и на други обвинения - за същинското провеждане на незаконно подслушване. Данни за незаконно подслушване биха били събрани, ако експертизата на иззетите устройства ни ги даде. За формиране на това обвинение ние не чакаме друго освен експертизата, обясни Цацаров. Към искането за отнемане на имунитета са приложени събраните досега доказателства в разследването. Ключова роля в тях играят показанията на шефовете в СДОТО, които дадоха показания срещу Цветанов. Това стана, след като бившият им шеф опита да си измие ръцете с тях, твърдейки, че не можел да знае какви ги вършат всичките му подчинени във ведомството.


Държавното обвинение обяви още преди месец, че са събрани достатъчно данни за повдигане на обвинения срещу Цветанов след прокурорската проверка в СДОТО за нерегламентирано подслушване. Тогава обаче кандидатдепутатският имунитет на бившия силов вицепремиер не позволи той да бъде наказателно преследван и досъдебното производство беше спряно. Цветанов не се отказа от имунитета въпреки призива на лидера на БСП Сергей Станишев, но пък обеща да се оттегли от политиката, ако бъде потвърдено, че е осъществявано нерегламентирано подслушване с негово участие. А окончателното потвърждаване става с влязла в сила присъда, което едва ли ще се случи, поне в скоро време.


Проверката започна по сигнал на Станишев, че Цветанов нареждал да бъдат подслушвани политици и журналисти. В края на март дузина прокурори начело с отстранения по-късно заради записа в Банкя градски прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев започнаха проверка по сигнала. Резултатите от нея бяха изненадващо неприятни за Цветанов и маркираха разрива на ГЕРБ с новото ръководство на прокуратурата. А този разрив набра скорост с разправиите относно поръчителя на откритите изборни бюлетини в костинбродската печатница Мултипринт и парламентарните престрелки между Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски.


Ден преди Сотир Цацаров да съобщи, че прокуратурата е внесла искане за сваляне на имунитета на Цветанов, бившият вътрешен министър нападна главния прокурор от парламентарната трибуна, че водел Пеевски на служебни срещи. Твърдейки, че е нередно депутат да присъства на среща между вътрешен министър и главен прокурор.


Реакцията на Цацаров не закъсня. Главният прокурор увери, че не е довел Пеевски в кабинета на Цветанов, а го е заварил там. Наистина имаше среща между мен и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, но когато влязох в кабинета, неводейки никого, заварих там народния представител Делян Пеевски. Не аз определям кой да пребивава в кабинета на вътрешния министър. Не съм толкова невъзпитан или некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено или чието явяване не е било предварително известно на домакина, коментира Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във