Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов пое към прокуратурата

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов постави своеобразен рекорд, като в рамките на десетина дни на два пъти се отказа от депутатския си имунитет заради подслушванията по негово време.


Още в първия работен ден на новия парламент депутатът от ГЕРБ нетърпеливо депозира заявление за отказ от имунитета си. Но тогава все още нямаше внесено искане от главния прокурор Цацаров за даване на разрешение за наказателно преследване, така че упражнението се оказа чисто пропагандно и излишно.


Впоследствие обаче главният прокурор внесе такова искане и сега във второто си заявление за отказ от тази седмица Цветан Цветанов е добавил и номера на досъдебното производство срещу него. След като внесе в сряда (5 юни) в деловодството на НС документа за отказа си от конституционна защита, заместник-председателят на ГЕРБ повтори за пореден път, че не се чувства виновен за престъпленията, в които го обвиняват, и уведоми медиите, че вече си бил намерил добър адвокат. Използвайки характерната си стилистика, депутатът изрази съжаление, че не е успял да се запознае с всичко, което е входирано като обвинения към него.


nbsp;


Европлач преди хвърлянето на имунитета

Ако някой наивник дори и за миг си е помислил, че черно на бяло съществуват някакви незаконни нареждания за подслушвания от бившия вътрешен шеф Цветан Цветанов, ексминистърът направи всичко, за да го разубеди. Цветанов увери, че няма да бъдат намерени никакви писмени разпореждания за незаконна употреба на СРС от негова страна.


Любопитно е, че бившият силов вицепремиер получи подкрепа от червената Татяна Дончева. В телевизионно интервю в четвъртък (6 юни) тя прогнозира, че обвинението срещу Цветанов ще рухне в съда. Прогнозата си Дончева мотивира с рядко прилаганите в практиката текстове от НК за допустителство, по които бившият министър вероятно ще бъде обвинен. Основно това е чл.285 от Наказателния кодекс: Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление. А извършеното престъпление от подчинените му е злоупотреба със служебно положение с тежки последици и се наказва с лишаване от свобода от едно до 8 години (чл.387, ал.2 от НК).


Според Дончева всеки ръководител би могъл да бъде обвинен по този член, но за да бъде убедително обвинението срещу Цветанов, трябва да се докаже, че той е разпоредил на подчинените си подслушване - в рамките на Закона за СРС и на НПК, или извън него. Как ще се докаже това, ако заповедите са устни, попита Дончева.


Със сигурност и Цветанов е наясно с трудностите, които предстоят пред държавното обвинение във връзка с доказването на вината му. Преди да влезе в ролята на обвиняем, той се разшета из Брюксел, където се погрижи да представи във възможно най-негативна светлина първите стъпки на новия кабинет. Цветанов се постара да убеди ЕНП, че управлението на БСП, ДПС и Атака ще възроди Държавна сигурност, връща организираната престъпност и създава опасност за сигурността на целия Европейски съюз.


Пресцентърът на българската делегация в ЕНП разпространи съобщение, в което се казва, че опасенията на Цветанов са били напълно възприети от заместник-председателя на групата на християндемократите Манфред Вебер. Според цитираното мнение на Вебер новите управляващи в България се занимавали с реваншизъм, а чрез законодателните предложения в областта на сигурността подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009 година. Това било повод за Европа да се замисли дали да инвестира в региона.


Подобно мнение - според българската делегация в ЕНП, изразил и Михаел Галер, според когото реорганизациите в спецслужбите у нас водят до възраждане на бившата Държавна сигурност и могат да застрашат не само сигурността на България, но и сигурността на целия Европейски съюз.


Според някои медийни съобщения в последно време Цветанов усилено изучавал английски език, защото има намерението догодина да се яви на изборите за евродепутат. Ако това стане и бъде избран, то делото срещу него ще блокира, тъй като процедурите за снемане на имунитет в Европарламента са много по-тромави и понякога продължават с години.


Едва завърнал се в родината, бившият вътрешен министър не пропусна възможността да отправи поредните нападки срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС и медиен бос Делян Пеевски, за които твърди, че го подлагат на политическа репресия. А обвиненията срещу него от страна на прокуратурата окачестви като атака срещу държавността в България.


Още същия ден (5 юни), в който беше внесена в парламента декларацията на Цветанов, тя бе препратена във Върховната касационна прокуратура с подписите на председателя на Народното събрание Михаил Миков и на самия Цветанов.


Със снемането на спецзащитата на Цветанов делото срещу него автоматично се възобновява. Така магистратите вече ще могат да събират нови доказателства за евентуална престъпна дейност на бившия министър на МВР и когато са готови - да му повдигнат обвинение.


След като бъде успешно призован - по телефон или с призовка, до датата на предявяване на обвинението да има три дни, в които да организира защитата се, за да му бъдат предявени обвинения след това, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във