Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов слага ръка на вътрешните работи

Бившият МВР шеф Цветан Цветанов си връща контрола върху сектор "Сигурност", след като оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. Предложение за това бе внесено в четвъртък (18 февруари) малко преди 14:00 часа. То бе подписано от 22-ма депутати от парламентарните групи, подкрепящи правителството - ГЕРБ, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ. Под него са сложили подписите си народните представители Цвета Караянчева, Димитър Шишков, Станислав Иванов, Методи Андреев, Румен Желев, Галя Захариева, Делян Добрев, Михо Михов, Светослав Белемезов, Валери Симеонов, Явор Хайтов и Валентин Касабов и др. Предложението не срещна  подкрепа от ДПС, БСП и "Атака". В петък (19 февруари) предложението беше гласувано, като "за" бяха 145 депутати, "против" - 7, а 3-ма се въздържаха.

Както е известно, председателското място в комисията се оваканти, след като предишният председател ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок напусна след излизането на лидера на ДСБ Радан Кънев в опозиция. Миналата година Атанасов последва примера на Кънев и излезе в опозиция, а след това подаде и оставка от комисията. Тогава оставка като председател на транспортната комисия в НС подаде и Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок.

Близо два месеца ГЕРБ и Реформаторският блок преговаряха кой ще поеме освободените постове. Герберите предявиха претенции за тях, след като вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева бе избрана за министър на образованието.

Като шеф на вътрешната комисия Цветанов ще диша във врата на сегашния МВР шеф Румяна Бъчварова. Той направо ще литне на крилете на невинността си, доказана от приключилото преди два месеца последно дело срещу него. Тогава Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда по обвинението срещу Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието, отказвайки шест пъти да разпореди подслушване на шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Оправданието не е защото Цветанов законно е отказал да подпише употребата на специални разузнавателни средства (СРС), а защото по делото не са събрани доказателства, че той е отказал СРС-тата, за да опази от наказателно преследване бившия антимафиот Тодоров.

По това дело Цветанов беше осъден на четири години затвор през май 2014 г. от Софийския градски съд (СГС). Втората инстанция потвърди присъдата, но ВКС я отмени с мотив, че въззивните съдии са били предубедени. След ново разглеждане на делото бившият МВР-шеф беше оправдан. От държавното обвинение протестираха, но през януари 2016 г. ВКС сложи точка на делото завинаги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във