Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов тръгна към Голгота

Великомъченикът и раб Божи Цветан Цветанов ще поеме към своята съдебна Голгота малко след като отшумят Великденските празненства по повод Възкресение Господне . Делото от частен характер за клевета, която съдия Мирослава Тодорова заведе срещу МВР-шефа, ще се гледа на 27 април в Районния съд в Пловдив, съобщи за Параграф 22 Марияна Кирезиева, пресаташе на Съдебната палата в Града на тепетата.


Председателят на Съюза на съдиите заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветанов в началото на февруари в Софийския районен съд. Но тъй като Тодорова работи в Софийския градски съд, Върховният касационен съд реши делото да се гледа в Пловдив.


Магистрат Тодорова се реши на тази стъпка заради две последователни интервюта на министъра, в които той я обвини в обвързаност с организираната престъпност, защото забавила мотивите към осемгодишната присъда на наркобоса Васил Маникатов.


Според съдия Тодорова МВР-шефът е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Председателят на ССБ се обоснова с казаното от Цветанов в отговор на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията: Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност.


Любопитен факт е, че ищцата не иска парично обезщетение от Цветанов. Ако пловдивските магистрати признаят министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата със сума от 5000 до 15 000 лева. Дали ще се стигне до такъв развой, зависи от съдебния състав по делото, в който съдия-докладчик ще бъде Екатерина Роглекова, шеф на наказателното отделение.


Всъщност Цветановото катерене към Голгота започна далеч по-рано. В сряда (7 март) народните представители от опозицията понечиха да го разпънат на кръст и предложиха да се създаде временна анкетна комисия за изясняване на случаите на системен политически натиск от МВР-шефа върху съдебната система. Това води до ограничаване на независимостта на правораздавателните структури и адвокатурата, както и до системно пренебрегване на презумпцията за невинност, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Предложението предвиждаше временната анкетна комисия да работи два месеца и да бъде съставена от 11 народни представители - по двама от всяка политическа група и един независим.


Както можеше да се очаква, предложението на БСП беше подкрепено и от ДПС. Според депутата Лютви Местан крайно необходимо е да се формира такава комисия, за да се спре процеса на ерозиране на конституционните устои. Управляващото мнозинство няколко пъти отхвърля предложението, и същевременно неотдавна се съгласи, че има проблем със системния натиск, който упражнява изпълнителната власт върху съдебната власт, заяви депутатът. Има добре систематизиран опит за овладяване и подчиняване на съдебната система, допълни той. Според депутатите от опозицията това състояние крие сериозна опасност в доклада на Европейската комисия през юли да прочетем препоръка за продължаване на мониторинговия процес.


Депутатът от ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов беше сигурен, че предложението за създаване на комисия няма как да бъде прието. Едва ли е възможно мнозинството да приеме да бъде извършена пълна диагностика на политическия двигател на партията, на човека, който до голяма степен управлява процесите в нея. Когато започне да се увеличава напрежението и недоверието в МВР, ерозията, която идва отвътре, започва да се пренася навън, заяви Стоилов


Той се оказа напълно прав, а гласуването на предложението не изненада никого - мнозинството го отхвърли. От гласувалите общо 125 народни представители за него дадоха гласа си 49 депутати, против бяха 74, и двама се въздържаха.


Ден преди мнозинството да наложи волята си, политическият двигател на партията ГЕРБ Цветан Цветанов лицемерно протегна ръка на съдиите от 10 окръжни и 31 районни съдилища, които се бяха събрали в столицата да мъдрят мерки за съдебната реформа. Любопитен факт от този форум бе, че там не присъстваха обичайните заподозрени от Цветанов - магистратите от районния и градския съд на столицата.


Пред останалите МВР-шефът се извини с половин уста и заяви, че не си е поставял за цел да води война със съда. Той побърза да допълни, че когато се е изказвал, го е правил с конкретни примери въз основа на информация, получена от жертви на престъпленията.


От много време вътрешният министър не беше обелвал и думичка за взаимодействието на министерството с останалите институционални субекти в борбата срещу престъпността. Цветанов оприличи МВР и съдебната система на скачени съдове. От мъглявото му обяснение обаче така и не стана ясно кой е виновен за съдебните провали - слабите доказателства на МВР или непрофесионализма на съдът. Когато имаме лоши доказателства, няма как да имаме смислено обвинение и когато попадне на непрофесионалисти в съда, виждате какви могат да бъдат пороците, които генерират определено недоверие в обществото. Но с общи усилия ще постигнем много добри резултати. Ако някой съдия се е почувствал засегнат, искам да кажа, че никога не съм слагал всички под общ знаменател, бяха думите на вътрешния министър.


Кои съдии са под общия знаменател и кои извън него - със сигурност ще стане ясно след Великден, когато върху плещите на пловдивските магистрати ще се стовари отговорността да водят най-скандалното дело в последните двадесетина години. Техният отговор на въпроса: наклеветил ли е Цветанов шефката на ССБ Тодорова, ще хвърли светлина върху състоянието на някои уж гарантирани достижения на прехода - за независимостта на съдилищата, за разделението на властите, за съдбата на съдебната реформа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във