Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов в ролята на Фигаро

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов започна да посещава прокуратурата и следствието толкова често, колкото често протестиращите окупират Орлов мост. Всеки ден, кажи-речи.


Ако не е на разпит в Софийската градска прокуратура, бившият държавник се подвизава в специализираната магистратура. Ако го няма и там, той се озовава в Столичната следствена служба или някъде другаде, където му се предявява поредното обвинение или пък му вземат пръстови отпечатъци...


Либретисти на тези оперетни изпълнения са подопечните магистрати на смятания до неотдавна за протеже на Цветанов главен прокурор Сотир Цацаров. В резултат на техните усилия бившият министър тази седмица беше привлечен за втори път като обвиняем, след като вече го разследват за незаконното подслушване в МВР.


Сега го обвиняват за осуетяване на наказателно преследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението министърът на няколко пъти отменил разпореждане за използване на СРС срещу Тодоров. Но в този случай прокуратурата успя да привлече тази седмица бившия МВР шеф едва от втори опит. Накрая се оказва, че основанието е, меко казано, смехотворно.


Обвинението трябваше да му бъде повдигнато още в петък миналата седмица. Но той временно се размина с него, тъй като неговият адвокат Менко Менков поиска отвод на трима следователи, разпоредили принудителното довеждане на защитника, за да го разпитат като свидетел по делото. Междувременно стана ясно, че прокуратурата е отказала да смени следователите по това дело, тъй като не смята, че са предубедени.


На излизане от сградата на столичното следствие (разположено в старото АОНСУ) в сряда (10 юли) привечер бившият шеф на МВР отказа да коментира каквото и да било. Представителите на медиите му честитиха, че най-сетне се е сдобил с обвинение и той им благодари и ги пренасочи към адвоката си. Менков обясни, че обвинението било доста екзотично - ставало въпрос за искане СРС да бъдат използвани във връзка с кражба на катерушка и пързалка от детска площадка в горнооряховското село Първомайци през 2009 година. Адвокатът поясни, че трябвало да се подслушват лица, заподозрени в кражбата, а по онова време Тодоров вероятно е бил районен или криминален инспектор и е разследвал кражбата. Според Менков в постановлението не е описана стойността на пързалката и катерушката и се пошегува, че едва ли са били обсипани с диаманти, за да се използват всички налични средства, с които полицията разполага.


Главният прокурор Цацаров обаче намекна, че става дума за далеч по-сериозни престъпления. Ставало дума за кражба на цял комплекс от подобни съоръжения, които трябвало да бъдат демонтирани от мястото им пред един хотел и преместени пред друг. Ако си представим, че освен катерушки имаме и изнудване, ако си представим, съвсем хипотетично, че освен изнудване, имаме и длъжностно престъпление и в крайна сметка стигнем до извода, че съдия е подписал СРС-та, т.е. разрешението, дали ще опрем само до катерушката?, иронизира Цацаров.


Събитията около повторното привикване на бившия вицепремиер в следствието бяха предшествани от конфискация на пистолета му и от опит да му бъде направена полицейска регистрация. Цветанов предаде без съпротива личното си оръжие на служителите на КОС. Но отказа да даде пръстови отпечатъци и ДНК, с което да влезе в полицейските регистри, защото това нарушавало правата му на гражданин и на народен представител.


Регистрацията на Цветанов е задължителна заради повдигнатото му на 12 юни обвинение по делото за незаконното подслушване. По него депутатският имунитет на ексминистъра е свален и регистрацията не нарушава правата му. А според Наредба №13 - 701 от 17 март 2011 г. за реда за извършване на полицейска регистрация не се иска съгласието на този, който трябва да бъде регистриран.


Такава мярка се предприема към всички, привлечени като обвиняеми за умишлено престъпление. А според чл.59, ал.4 от Закона за МВР лицата са длъжни да предоставят образци за ДНК профил. При отказ с разрешение на съдия образците се изземат принудително. Регистрацията пада само при оправдателна присъда или при прекратяване на делото. По ирония на съдбата Наредбата за полицейската регистрация е подписана от самия Цветанов, който сега пък твърди, че този акт противоречал на конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на НПК.


След като обяви, че няма специално отношение към обвиняемия Цветан Цветанов, главният прокурор коментира:


На колко българи са им правили криминалистични регистрации, разкарвайки ги насам-натам като криминално проявени лица благодарение на наредба, подписана от едно лице, което сега трябва да спази собствената си наредба? Ако на хиляди хора са повдигнати обвинения, какъв е мотивът само на един човек тази процедура да не бъде приложена, и то по норматив, който той е създал... Тъжното е, че трябва да извървиш пътя от министър или от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща: че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, и второ, че собствената ти наредба противоречи на конституцията.


Адвокат Менко Менков обясни, че в четвъртък (11 юли) Административният съд на София-град е спрял предварителното изпълнение на регистрацията. Същият ден ГЕРБ обяви, че е изпратило писмено запитване до вътрешния министър Цветлин Йовчев, в което се иска информация на колко депутати, министри и заместник-министри от 2003 г. насам е извършена полицейска регистрация, включително и на лидера на БСП Сергей Станишев.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във