Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Цветанов все по-бял в съда

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов постигна сериозен успех във воденото срещу него дело за нерегламентирано мобилно подслушване с т. нар. кечъри. По него обвиняеми наред с Цветанов са още шефовете на дирекция СДОТО по негово време Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Делото беше върнато на прокуратурата още на 20 февруари с указания да си поправи обвинителния акт, но в края на двуседмичния законов срок за протест, изтекъл тази седмица, държавното обвинение се отказа да протестира срещу връщането. Софийската градска прокуратура твърди, че ще се съобрази с указанията на съда. Но някои от мотивите му, публикувани тази седмица, изглеждат смущаващи.


Според тях обвинителният акт съдържа съществени неясноти по отношение на задълженията на обвиняемите, за които се твърди, че не са изпълнили. Не било ясно какво точно и по силата на какъв нормативен акт или длъжностна характеристика е трябвало да направят те, за да създадат необходимите организация, ред и начин на законосъобразно използване на специализираната техника. При описанието им в обвинителния акт имало смесване на задълженията, което пречело да се разбере кой какви задължения е имал по регламент.


На практика съдът просто повтаря аргументите на защитата на обвиняемите - че те не са били длъжни при всяко използване на колите за подслушване да представят документ, въз основа на който Цветанов да извършва контрол. Значително разминаване има и в посочения от прокуратурата период на неправомерно поведение. "Кечърите" били доставени у нас през октомври 2010 г., а прокуратурата твърди, че те били ползвани още от февруари същата година. Не било ясно и какви са вредните последици от подслушването, което пък съвсем закопава обвинителната теза, тъй като подслушваните изобщо не са допускали, че някой ги записва.


Че хората на Цветанов са слухтели встрани от закона - никой не се съмнява. Това обаче не може да бъде доказано, тъй като един от тях, Радко Димитров, повреди с отвертка записващото устройство и направи невъзможно извличането на данните. Поради това прокуратурата поиска експертиза от английската фирма, която произвежда техниката. Тя обаче не е готова. Но и още преди да бъде поръчана, специалисти изказаха съмнение, че данните може да бъдат спасени. По-късно тръгнаха и подозрения, че дори това да е възможно, данните може и да бъдат потулени по партньорски - изказалите такива съмнения имат предвид подкрепата на западните служби за кабинета на ГЕРБ.


Съмнения около обективния ход на делото породи и друга случка - през лятото на миналата година в катастрофа загина наетият от прокуратурата експерт - проф. Евгений Николов, ръководител на Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН. Той единствен от българските специалисти заяви категорично, че кечърът е годен да подслушва и да записва от разстояние и че в автомобила могат да се намерят доказателства за това. Междувременно адвокатът на Цветанов - Менко Менков, обяви в края на януари: клиентът му бил подслушван в разследване по друго дело срещу него - за присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР.


Бившият МВР-шеф е готов със защитната си теза и по обвинението за възпрепятстване на разследването срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров. Според германския адвокат на Цветанов Ханс-Петер Ул резолираното от клиента му с шест броя "Не" искане за прилагане на СРС срещу Тодоров било направено заради тогавашния главен секретар Калин Георгиев. Необходимо било съгласуване с главсека, който обаче отказал, за да не бъде осуетено разследването по друго, "много по-важно дело". И понеже процесът е секретен, никой не разбра кое е това дело и какво подслушването на Орлин Тодоров е щяло да го провали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във